• 5C Novo mesto
 • 23:51
 • Čet, 27.02.2020

Piškoti za mrzle dni

Topli piškoti ob skodelici še kadečega se vročega čaja ali kakava lahko polepšajo še tako turoben mrzel dan. Pa vendar se peke pogosto ne lotimo, ker se nam zdi, da nimamo časa ali sestavin. Vendar sploh ni res, da je peka piškotov vedno zapletena in dolgotrajna! V tem članku bomo predstavili dva zelo osnovna, preprosta in hitra recepta za krhke piškote, ki vam ne bosta vzela veliko časa. Tako priljubljene krhke piškote s čokoladnimi koščki kot tudi rahle limonine piškote lahko pripravite v manj kot eni uri! Berite dalje …

Krhki piškoti s koščki čokolade

Okrogli, veliki krhki piškoti rustikalnega videza so večna klasika. V trgovinah lahko pogosto zasledimo takšen tip piškotov, vendar je dobro, če vemo, kako jih lahko naredimo doma – hrana izpod naših lastnih rok ima vedno osebno noto in nam še bolj tekne.

Velika prednost teh piškotov je, da so izjemno preprosti za pripravo – vsega skupaj potrebujemo manj kot pol ure, da pripravimo maso ter oblikujemo in spečemo piškote.

Za pripravo krhkih piškotov s koščki čokolade potrebujete:

 1. Dve jedilni žlici masla;
 2. eno zvrhano skodelico moke;
 3. dve jedilni žlici masla;
 4. dve jedilni žlici rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja (po želji lahko uporabite tudi kokosov sladkor);
 5. eno jedilno žlico vanilijinega sladkorja;
 6. eno jajce;
 7. ščepec pecilnega praška;
 8. ščepec morske soli;
 9. temno jedilno čokolado.

Priprava krhkih piškotov s koščki čokolade:

 1. Vzemite čokolado in jo naribajte na koščke; lahko uporabite tudi že pripravljene koščke čokolade. Količina koščkov čokolade mora biti malo manjša kot količina moke, zato za merjenje uporabite isto skodelico. Čokoladni koščki morajo napolniti skodelico do vrha. Ko odmerjate količino moke, naj bo skodelica zvrhana. Postavite čokoladne koščke nekam na stran, tako da jih boste lahko uporabili v 9. koraku priprave piškotov.
 2. Vzemite lonec in vanj nalijte vodo. Postavite lonec z vodo na štedilnik, nato pa na lonec postavite večjo stekleno posodo. Segrejte vodo na zmerno temperaturo.
 3. Medtem ko čakate, da se voda segreje, v posodo dodajte dve jedilni žlici masla in počakajte, da se stopita.
 4. Ko je maslo popolnoma tekoče, dodajte dve jedilni žlici rjavega nerafiniranega ali kokosovega sladkorja in temeljito premešajte vsebino posode.
 5. Dodajte tudi vanilijin sladkor in temeljito premešajte. (Ta korak ni nujen; če doma nimate pri roki vanilijinega sladkorja, lahko piškote še vedno pripravite tudi brez njega.)
 6. Ubijte jajce in v mešanico v stekleni posodi dodajte rumenjak in beljak. Temeljito premešajte. Bodite pazljivi, da v maso ne pridejo koščki jajčne lupine.
 7. Dodajte moko in temeljito premešajte. Ohranjajte zmerno temperaturo. Testo mora biti gladko in se ne sme lepiti; v primeru, da se lepi oz. je preveč tekoče, postopoma dodajte zvrhano jedilno žlico ali dve moke. Če ste po nesreči na neki točki dodali preveč moke, postopoma dodajajte vodo, dokler ne pridete do želene teksture.
 8. Dodajte ščepec morske soli in ščepec pecilnega praška. Temeljito premešajte in ugasnite štedilnik, tako da se masa neha segrevati.
 9. Dodajte v testo čokoladne koščke in premešajte, tako da bodo enakomerno razporejeni.
 10. Vzemite pekač in ga obložite s pecilnim papirjem.
 11. Segrejte pečico na 170°C.
 12. Z jedilno žlico si lahko pomagate, da odmerite približne količine za posamezni piškot. Dobro zvrhana žlica testa bo zadostovala za en piškot. Ni treba, da so piškoti izjemno lepi oz. pravilni; ta tip piškota odlikuje domač videz, tako da je še plus, če niso povsem enaki. Potrudite se, da so kolikor mogoče enakomerni, sploh kar se tiče debeline, da se bodo vsi dobro spekli ob istem času. Tudi čokoladni koščki morajo biti razporejeni kolikor mogoče enakomerno. Ko razporejate piškote po pekaču, imejte v mislih, da mora biti med njimi nekaj prostora, saj se bodo med procesom peke razlezli in nekoliko razrasli.
 13. Pecite na 170°C približno 10 minut. Opazujte piškote; če so bolj tanki, bodo morda pripravljeni že kakšno minuto prej.
 14. Piškote postrezite še tople, saj tako najbolj teknejo. Zraven lahko pijete čaj ali kakav.

Krhki piškoti z limono

Limona je priljubljena sestavina v mnogih receptih za sladke dobrote, ker s svojim blagim kislim okusom odlično dopolnjuje različne sladice. Za pripravo tega recepta boste potrebovali približno dvakrat več časa kot za pripravo piškotov s koščki čokolade, vendar bo vredno. Celoten proces bi vam moral vzeti manj kot eno uro, tako da gre še vedno za zelo hitro pripravljen posladek.

Za pripravo krhkih piškotov z limono boste potrebovali:

 1. moko (eno skodelico in pol);

2. rjavi trsni nerafinirani sladkor ali kokosov sladkor (eno skodelico);

3. dve zvrhani jedilni žlici masla;

4. vanilijin sladkor (eno jedilno žlico);

5. pecilni prašek;

6. eno jajce;

7. eno limono.

Priprava krhkih piškotov z limono:

Priprava limoninih piškotov se bo začela na podoben način kot priprava piškotov s čokoladnimi koščki.

 1. Vzemite večji lonec in vanj nalijte vodo. Postavite lonec z vodo na štedilnik, nato pa na lonec postavite še stekleno posodo. Segrejte vodo na zmerno temperaturo, tako da se bo posoda začela segrevati.
 2. Medtem ko čakate, da se voda segreje, v posodo dodajte maslo in počakajte, da se stopi.
 3. Ko je maslo že popolnoma tekoče, dodajte še rjavi trsni nerafinirani ali kokosov sladkor in temeljito premešajte vsebino posode.
 4. Dodajte tudi vanilijin sladkor in znova temeljito premešajte mešanico.
 5. Dodajte jajce, beljak in rumenjak, in pri tem pazite, da v maso po nesreči ne dodate koščkov jajčne lupine. Ugasnite štedilnik in odstavite posodo. Premešajte mešanico z električnim mešalnikom.
 6. Dodajte moko in pecilni prašek ter znova temeljito premešajte mešanico z električnim mešalnikom. Mešajte, dokler masa ne bo gladka, kremasta in dokaj tekoča. Ne sme se preveč lepiti, tako kot pri piškotih s čokoladnimi koščki.
 7. Sledi zelo pomemben del priprave teh piškotov, v katerem bodo dobili značilen okus! Vzemite limono, jo prerežite na pol in iz nje iztisnite sok. Dodajte sok mešanici moke, sladkorja in pecilnega praška in temeljito premešajte z električnim mešanikom. Pazite, da v maso po nesreči ne dodate nobenega semena.
 8. Pekač obložite s pecilnim papirjem in oblikujte kroglice. Za vsak piškot potrebujete približno eno zvrhano jedilno žlico testa, tako kot zgoraj.
 9. Specite piškote v predhodno na 170°C ogreti pečici. Pecite piškote dobrih 10 minut; točen čas pečenja je odvisen od debeline piškotov. Tako kot pri čokoladnih piškotih je tudi pri piškotih z limono pomembno, da so vsi približno enako veliki in debeli. Le tako ste lahko prepričani, da se bodo enakomerno spekli. Ker bodo med peko narasli, je pomembno tudi, da med njimi pustite dovolj prostora.

Dober tek!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Piškoti za mrzle dni
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.