• 11.2C Novo mesto
  • 01:27
  • Sre, 08.07.2020

Potica: tradicionalna, a vedno aktualna

Potica je zagotovo najbolj tradicionalna slovenska sladica: na mizo pride ob vseh slovenskih praznikih in kadarkoli zastopamo Slovenijo v tujini. Najbolj znana je potica z orehovim nadevom, poznamo pa tudi pehtranovo in medeno. Pa veste, od kje potica izvira in kako jo pripraviti?

Kdaj je sploh nastala prva potica?

Potica

Potica

Potica ima dolgo zgodovino pojavljanja; prvi, ki jo je omenil v svojem pisanju, je bil že prvak slovenskega protestantizma in avtor prve slovenske knjige, Primož Trubar. Ta je o potici samo govoril, korak naprej pa je napravil šele Janez Vajkard Valvasor. Plemič je v 17. stoletju v svojem razkošnem delu Slava vojvodine Kranjske opisoval različne običaje in navade Slovencev in pri tem zapisal tudi recept za potico. Sam izraz potica se je sicer uveljavil v 18. stoletju; pred tem je bila potica poznana pod različnimi variacijami istega imena.

Potica v svetu

Potico je že poskusil tudi papež Frančišek, radi pa jo pripravljajo tudi v Ameriki in Argentini, v katerih živi precej slovenskih izseljencev. Potica tako postaja znana tudi v svetu – tudi zato, ker je trenutno prva dama Združenih držav Amerike Slovenka Melanija Trump. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije so tako skupaj pripravile vlogo za zaščito potice v okviru Evropske unije kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Status »zajamčene tradicionalne posebnosti« sicer pomeni, da je določen produkt, izdelan na tradicionalen način iz lokalnih sestavin, zaradi svoje pomembne nacionalne vloge zaščiten v okviru Evropske unije. To ne pomeni, da potice ni mogoče pridelovati izven meja Slovenije, pomeni pa, da se je pri njeni izdelavi treba držati predpisanih postopkov. Kot potica se tako ne more predstavljati jed, ki v svojem bistvu s potico nima nobene zveze.

V Sloveniji so sicer zaščiteni tudi prekmurska gibanica, idrijski žlikrofi, belokranjska pogača, belokranjska povitica in prosta povitica.

Junija 2018 je v veljavo stopil tudi Pravilnik o slovenski potici, ki določa način uporabe oznake Slovenska potica. Ta določa, kdo lahko prodaja svoje izdelke pod označbo Slovenska potica: bistveno je, da pri načinu postopka priprave sledi regulacijam, ki jih je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in so dostopne na njegovi spletni strani. Če proizvajalec sledi postopku, lahko pridobi certifikat.

Potica

Potica

Kako jo lahko sami pripravimo doma?

Različic potice je toliko, kolikor je slovenskih družin; vsakdo ima nekoliko svojo tradicijo in recept nekoliko priredi. Nekateri radi dodajajo cimet, limono, med, suho sadje in dišavnice, in vse to so dodatki, ki seveda doprinesejo k okusu potice in ji dodajo poseben, unikaten okus. Vendar ne uživajo vsi v posebnih okusih, zato smo se v uredništvu tokrat odločili predstaviti najbolj osnoven recept za orehovo potico. Vzemite tole kot vajo in osnovo: kasneje, ko boste imeli za sabo že veliko prakse, boste lahko po svoje prirejali recept.

Kaj sploh potrebujete za svojo odlično prvo potico?

Za testo boste potrebovali tri rumenjake, pol kilograma moke, sol, sladkor, kvas in mleko. Po želji lahko dodate tudi vaniljev sladkor in limonino lupino. Za nadev boste potrebovali vsaj slabo polovico kilograma orehov, sladkor in mleko.

Opomba: količine v tem receptu lahko nekoliko prilagodite svojim željam: vsakdo dela svojo potico nekoliko drugačno. Nič ne bo narobe, če boste v recept dodali žlico sladkorja več ali kakšno jajce manj.

Priprava 

1. Zmešajte moko s 50 grami masla in pol žličke soli, nato dodajte še preostale sestavine za testo: rumenjake, vsaj 50 gramov sladkorja in 30 gramov kvasa.
Če želite, lahko v tej fazi dodate tudi vaniljev sladkor in limonino lupino. Če je testo preveč suho in ga ne morete dobro mesiti, po želji dodajajte tudi mleko. Ko čutimo, da je dobro zgneteno, ga pomokamo po vseh straneh in pustimo vzhajati.
2. Čas je za pripravo nadeva! Orehova jedrca zmeljemo in zmešamo s sladkorjem. Vzamemo beljake, ki so nam ostali od rumenjakov, ki smo jih uporabili za pripravo testa, in jih stepemo v sneg. Zmešamo orehova jedrca s sladkorjem in sneg ter med mešanjem počasi dodajamo mleko, tako da dobimo tekočo, vendar ne preredko zmes. Pazite: nadev ne sme biti preredek ali presuh, sicer bomo imeli težave v naslednjih korakih priprave!
3. Po približno dveh urah (odvisno od občutka), ko lahko jasno vidimo, da je testo vzhajalo, ga razvaljamo in po njem namažemo nadev. Potem ga previdno zvijemo v rolo in postavimo v predhodno na 200 stopinj Celzija ogreto pečico. Pekač mora biti dobro namaščen z maslom, za boljši rezultat namažimo tudi testo.
4. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno dobro uro ali več, če potica še ni pečena. Temperaturo lahko proti koncu tudi zmanjšamo.
5. Postrežemo! Potica najbolje tekne še topla, postrežena s toplim ali hladnim mlekom.

Potica

Potica

Različni dodatki

Nekateri v svoje orehove potice radi dodajajo tudi nekaj žlic ruma za bolj bogat okus, vendar pri tem ne pretiravajte. Tri žlice ruma bodo popolnoma dovolj. Priljubljena sestavina nadeva so tudi rozine ali pa različno suho sadje, prav tako pa lahko dodate tudi cimet ali pa nastrgano temno čokolado. Za bolj razkošno teksturo lahko dodate tudi kislo smetano.

Česa se moramo izogibati?

Preveč redkega testa ali nadeva, pa tudi presuhega. Ne pričakujte, da bo vaša potica popolna že prvič, ko jo boste pripravili: s časom boste dobili občutek za tisto popolnoma pravilno dozo sestavin, ki vam bo omogočila najboljši rezultat. Obstaja tudi nevarnost, da potico preveč ali premalo zapečete. Med pečenjem bodite ves čas v kuhinji, sploh proti koncu pečenja. Berite knjigo, počistite police ali pa se drugače zaposlite, sicer lahko tvegate kakšen neljubi dogodek. Pomaga tudi, če med pečenjem spreminjate temperaturo: na začetku je lahko visoka, 200 stopinj Celzija, tako kot pri predhodnem ogrevanju pečice, nato pa jo počasi spuščamo, najprej na 180 stopinj Celzija, nato 160 in nazadnje 150.

Pehtranova potica

Pehtranovo potico pripravimo na precej podoben način kot orehovo: glavna razlika je le v pripravi nadeva. Namesto orehov uporabimo šopek na drobno nasekljanega pehtrana (lahko uporabite tudi posušenega oz. drobljenega, če pri roki nimate svežega), žlico medu in slabega pol kilograma skute. Še vedno potrebujemo tudi sladkor in beljake, predhodno stepene v sneg, tako kot pri pripravi orehovega nadeva.

Nasvet: skuto lahko zamenjate tudi s kislo smetano, če vam je tako ljubše.

Priprava

Skuto zmešamo s sladkorjem, pehtranom in beljaki, ki smo jih že stepli v sneg. Po želji lahko dodamo tudi žlico medu ali pa žlico ruma. Ko čutimo, da ima mešanica primerno teksturo, jo namažemo na testo, zvijemo in položimo v dobro namaščen pekač. Pečemo na enak način kot orehovo potico.

Dodaten nasvet: mnogi svetujejo, da za boljši rezultat testo potice, preden ga daste v pečico, premažete z beljakom. Za ta namen lahko daste na stran enega izmed beljakov, ki jih boste sicer porabili za pripravo snega za nadev.

Pa dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

 

 

 

Potica: tradicionalna, a vedno aktualna
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.