• C Novo mesto
  • 16:32
  • Čet, 21.09.2023

Pozitivni in negativni učinki rožmarina na vaše telo

Rožmarin (Salvia rosmarinus) je ena izmed zdravilnih rastlin, ki ne sme manjkati v prav nobenem domu. Čeprav izstopa po svoji aromi in se največkrat uporablja v kuhinji kot začimba, se lahko uporablja tudi v poparkih in celo lokalno. Pravzaprav je rožmarin že stoletja osnova mnogih medicinskih ali farmacevtskih izdelkov, saj ima mnoge lastnosti, ki krepijo naše zdravje.

Uporablja se lahko lokalno za zdravljenje težav s kožo, zmanjšanje obraznih gub in pa tudi za masažo. V lekarnah je mogoče kupiti kremna mazila na osnovi rožmarina, ki se uporabljajo za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih. Lahko ga uživamo tudi v obliki čaja ali poparka, saj je rožmarin namreč izredno koristen tudi v peroralni uporabi.

Rožmarin je v osnovi antioksidant, diuretik in karminativ, zato nam lahko pomaga pri razstrupljanju telesa in ohranjanju oz. vzdrževanju idealne teže. Ima antiseptične in antibakterijske lastnosti. Lahko se uporablja tudi pri zdravljenju glivic na nohtih, kateri se hkrati z zdravljenjem tudi še dodatno krepijo.

S svojim posebno izrazitim in svežim okusom je ena najbolj izrazitih začimb v sredozemski kuhinji. Ta trajna zel z zelenimi stebli daje toplo aromo zimskim enolončnicam in pečenkam, poleg tega je odličen spremljevalec mesa, dober pa je tudi kot dodatek prelivom za solate in omake.

Kaj pa negativni učinki?

Prekomerno uživanje rožmarina pa lahko privede tudi do negativnih učinkov na naše telo. Malo verjetno je, da bi se s čajem ali poparki iz rožmarina zastrupili, srečamo pa se lahko z drugačnimi vrstami tegob. Lahko povzroči bruhanje, edem, abdominalni spazem ali draženje ledvic.

Prekomerna uporaba rožmarinovega olja lahko vpliva tudi na centralni živčni sistem in povzroči celo epileptične napade. Pri pripravi čaja ali poparka ni priporočljivo preseči odmerka dveh skodelic na dan. Ne glede na vse pa velja rožmarin za varno rastlino kar se tiče medicinske uporabe.