• C Novo mesto
  • 04:17
  • Čet, 29.02.2024

Preberite, zakaj bi se morali izogibati uživanju lososa

Losos sicer velja za eno zelo zdravih živil, saj je znan predvsem po tem, da vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin. Vendar uživanje lososa v resnici ni tako zdravo, kot si predstavljate, opozarjajo strokovnjaki. Vas zanima, zakaj?

Losos je ena najbolj popularnih morskih jedi v Ameriki, raziskave so pokazale, da povprečni Američan letno zaužije okoli 115 kilogramov lososa. Tudi pri nas velja za zelo priljubljeno živilo, saj nas nutricionisti prepričujejo, da losos vsebuje ogromno koristnih snovi za zdravje. V resnici pa je poleg številnih pozitivnih vplivov lososa na naše zdravje tudi ogromno negativnih. Ko uživate lososa, zraven nevede zaužijete določeno količino nevarne mikroplastike, ki zelo slabo vpliva na vaše zdravje. Raziskava iz leta 2017 je pokazala, da večina rib, ki jih uživamo, vsebuje velike količine mikroplastike. Druga raziskava iz leta 2019 je pokazala, da so ribe tretji najpogostejši vir uživanja mikroplastike za povprečnega Američana.

Kako mikroplastika vpliva na naše zdravje?

Mikroplastika je izjemno škodljiva našemu zdravju, saj povečuje možnosti za razvoj rakavega obolenja. Študija, ki je bila objavljena v International Journal od Enviromental Research and Public Health, je pokazala, da lahko mikroplastika poškoduje živčni sistem, ledvice, dihalne  poti in kožo. Je pa res, da je vsebnost mikroplastike odvisno od tega, kakšne ribe kupujete. Če ste navdušenci nad lososom, to ne pomeni, da ga ne smete več jesti. Ob nakupu najprej preverite embalažo, od kod riba prihaja. Raje kot čim nižjo ceno izberite čim boljšo kvaliteto. Navsezadnje gre za vaše zdravje in dobro počutje.

Losos lahko ima tudi zelo ugodne učinke na zdravje, če izberete kvalitetnega

Če izberete kvalitetnega lososa, lahko ta zelo ugodno vpliva na vaše zdravje. Zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, spodbuja delovanje možganov, zmanjšuje možnosti za razvoj depresije, zmanjšuje vnetja v telesu in preprečuje razvoj avtoimunih bolezni. Na splošno losos spada med zdrava živila, zato nikar ne mislite, da ga v prihodnje ne smete uživati. Najbolj pomembno je to, da berete embalaže in se osveščate o tem, od kod prihaja hrana, ki jo zaužijete.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels