• C Novo mesto
  • 22:56
  • Pet, 20.05.2022

Preberite, zakaj jabolk nikoli ne bi smeli uživati v večernih urah

Jabolka veljajo za zelo zdravo živilo, gre za vrsto sadja, ki je polno najrazličnejših vitaminov, mineralov, antioksidantov, vlaknin in številnih drugih koristnih snovi. Kot pravijo: eno jabolko na dan prežene zdravnika stran. Če torej jabolka redno vključujete v svojo prehrano, s tem skrbite za dobro prebavo, preprečujete zaprtje, tveganje za nastanek raznih kroničnih bolezni, sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni in celo rakavih obolenj. Jabolka so živila, ki spodbujajo izgubo odvečnih kilogramov in za razliko od nekaterih drugih vrst sadja ne vsebujejo veliko sladkorja ter posledično ne redijo. Poleg tega krepijo imunski sistem, izboljšujejo zdravje možganov, znižujejo holesterol in še bi lahko naštevali.

Priporočljivo je, da uživate čim bolj domača in lokalno pridelana jabolka, saj vsebujejo največ hranilnih snovi. Vendar je poleg izbire kakovostnih jabolk zelo pomemben tudi čas, kdaj jabolka zaužijete. Tega najbrž ne ve vsak, ampak nutricionisti odsvetujejo uživanje jabolk v večernih oziroma celo popoldanskih urah. Zakaj?

Zakaj bi se morali izogibati uživanju jabolk v večernih urah?

 Jabolka vsebujejo posebne kisline, ki med drugim slovijo po tem, da pomagajo pri čiščenju zob in odstranjevanju bakterij v ustni votlini. Vendar te jabolčne kisline nimajo le pozitivnih lastnosti, ampak lahko pospešujejo izločanje želodčne kisline in s tem negativno vplivajo na prebavila, če jih zaužijete v večernih urah. Zaradi tega lahko imate želodčne in prebavne težave, težave s kislino, poleg tega pa je lahko moten tudi vaš spanec. Poleg tega jabolka vsebujejo sladkorje, zaradi katerih se v večernih urah dvigne sladkor v krvi, kar moti spanec in prisili prebavni sistem, da deluje tudi ponoči.

Če se sprašujete, zakaj potrebujete veliko časa, da zaspite ali pa se zjutraj zbujate nenaspani, je lahko vzrok za to tudi neprimerna prehrana oziroma način prehranjevanja. Zato nutricionisti predlagajo, da jabolka (in tudi drugo sadje) raje uživate v jutranjih ali dopoldanskih urah. Če vam to ne uspe, je seveda uživanje sadja dobrodošlo tudi kasneje, vendar spremljajte reakcijo svojega telesa in jabolka seveda uživajte v zmernih količinah.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

dolenjske lekarne