• C Novo mesto
  • 05:49
  • Tor, 18.05.2021

Recept za odlično piščančjo pito

Predstavljamo vam recept za piščančjo pito, ki ni le izjemno okusna, ampak je tudi zdrava. Poleg piščanca namreč vsebuje tudi različne vrste zelenjave, kot so krompir, grah in koruza. V receptu je predvideno, da z navedenimi sestavinami spečete dve piti. Eno boste tako lahko pojedli takoj, drugo pa lahko prihranite za naslednji dan. Možno je tudi, da eno pito pred peko zamrznete in jo prihranite za drugo priložnost.

Sestavine:

  • 2 skodelici na kocke narezanega krompirja
  • 3/4 skodelice narezanega korenja
  • 1 skodelica masla
  • 2/3 skodelice sesekljane čebule
  • 1 skodelica moke
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička posušenega timijana
  • ščepec popra
  • 3 skodelice piščančje juhe
  • 1/2 skodelice polnomastnega mleka
  • 4 skodelice na kocke narezanega kuhanega piščanca
  • 1 skodelica zmrznjenega graha
  • 1 skodelica zmrznjene koruze
  • 4 listi ohlajene skorje za pito

Postopek:

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Krompir in korenje olupimo in nasekljamo na kocke ter položimo v veliko ponev. Dodamo toliko vode, da pokrijemo kose in kuhamo, dokler ne zavre. Zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo še 8 do 10 minut oziroma dokler se krompir in korenje ne zmehčata. Nato odlijemo vodo.

V veliki ponvi najprej na srednje močnem ognju segrejemo maslo. Dodamo čebulo. Kuhamo in mešamo, dokler čebula ne postekleni. Dodamo moko in začimbe in zmešamo. Postopoma vmešamo juho in mleko. Čakamo, da mešanica zavre. V tem času ves čas mešamo. Po tem, ko zavre, pustimo na ognju in mešamo še dve minuti oziroma dokler se ne zgosti. Dodamo mešanico piščanca, graha, koruze in krompirja in odstranimo z ognja.

Pripravimo skorjo za dve piti in ju položimo v pekač. Vanj zlijemo piščančjo mešanico. Skorjo obrežemo, zatesnimo in zarežemo robove. Na vrhu izrežemo reže.

Pečemo 35-40 minut v segreti pečici. Ko je pita pečena, skorja rahlo porjavi. Preden začnete z rezanjem, pustite stati še 15 minut. Pa dober tek!

Pito lahko tudi zamrznete in jo shranite za drugič

Če pite še niste dali peči, jo lahko date zamrzniti in jo prihranite za kdaj drugič. Ko jo boste nameravali uporabiti, jo vzemite iz zmrzovalnika 30 minut pred peko, brez da bi jo dodatno odtajali. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Na pekače položite pite. Robove ohlapno pokrijte s folijo. Pecite 30 minut. Nato znižajte temperaturo pečice na 177 stopinj Celzija. Pečemo še nadaljnjih 70 – 80 minut, dokler se skorja ne obarva v zlato rjavo barvo.

Nasveti:

Kaj storiti, če se skorja pite spusti? Sesedanje pite lahko preprečite, če pustite nagubano skorjo prej v hladilniku počivati 30 do 45 minut.

Kako vedeti, da je pita pečena? Skorja mora rahlo porjaveti, medtem ko nadev postane mehurčkast.

Ali lahko uporabite domače testo? Seveda, to je priporočljivo.

Pripravila: P.K., Slika: tasteofhome.com