• 19.05C Novo mesto
  • 17:13
  • Čet, 01.10.2020

Recepti, ki vsebujejo krompir

Krompir je eno izmed najbolj vsestranskih živil, in Slovenci ga imamo vsekakor radi v mnogih jedeh. Ne le, da v svoji pečeni ali praženi obliki predstavlja okusno prilogo, ampak lahko iz njega pripravimo tudi različne okusne glavne jedi. Dobro se poda zraven različnih vrst zelenjave, sploh korenčka in graha, čebula in česen pa sta njegova skorajda obvezna spremljevalca. Kaj vse lahko skuhamo iz krompirja?

Krompir se dobro sklada s katerimi začimbami?

Zraven krompirja lahko uporabite timijan, origano, rožmarin, peteršilj, baziliko ter mleto sladko papriko. Ne pozabite na peteršilj; če imate le možnost, uporabite liste svežega peteršilja. Splača se vam, da imate lonček s svežim peteršiljem kar doma na okenski polici, najraje v kuhinji.

Kako pripraviti slasten pečen krompir s korenjem?

Pečen krompir s korenčkom in čebulo

Navadno, ko pomislimo na pečen krompir, ne razmišljamo o tem, da bi krompir pekli skupaj z zelenjavo – pa vendar je to eden izmed najbolj okusnih načinov, kar si jih lahko zamislite.

Za pripravo pečenega krompirja s korenčkom in čebulo potrebujete: 

  • pol kilograma krompirja;
  • dva večja ali tri manjše korenčke;
  • dve čebuli;
  • svež peteršilj;
  • olivno olje;
  • začimbe: timijan, origano, rožmarin
  • sol in poper;
  • velik pekač.

Priprava pečenega krompirja s korenčkom in čebulo:

  1. korak: Olupite korenček in ga nasekljajte na debele kolobarje. Dodajte kolobarje v velik pekač.
  2. korak: Olupite krompir in ga narežite na srednje debele rezine. Dodajte rezine v pekač in dodajte dve žlici olivnega olja; temeljito premešajte s kuhalnico, tako da sta korenje in krompir dobro prekrita z olivnim oljem.
  3. korak: Olupite obe čebuli in ju nasekljajte na debele polmesece. Dodajte v pekač in premešajte.
  4. korak: Dodajte začimbe: timijan, origano, rožmarin, sol in poper. Temeljito premešajte, tako da bodo vsi krompirji prekriti z oljem in začimbami.
  5. korak: Pecite na 180°C, dokler krompirji niso pečeni; točen čas peke je odvisen od debeline rezin.
  6. korak: Postrezite krompirje še tople, okrašene s svežimi listi peteršilja. Dober tek!

T. i. “baby” krompir je zelo priročen za kuhanje, saj vam ga pred kuhanjem ni treba lupiti – zaradi njegove tanke lupine ga lahko samo operete in narežete.

Pražen krompir z maslom in česnom

To je izjemno priljubljen recept, ki ga lahko najdete v mnogih različicah – vsakdo ga pripravlja malce drugače. Njegova najboljša lastnost je ta, da je izjemno hiter za pripravo. Ne pozabite zraven pripraviti tudi solate, ki bo uravnotežila jed s svežim okusom.

Za pripravo praženega krompirja z maslom in česnom potrebujete le:

  • pol kilograma manjših krompirjev s tanko lupino – t. i. “baby” krompirjev
  • pet do sedem strokov česna
  • 100 g masla
  • velik lonec in ponev
  • liste sveže bazilike

Priprava praženega krompirja z maslom in česnom

  1. korak: Temeljito operite krompirje pod tekočo vodo, jih narežite na polovice in skuhajte v slani vodi.
  2. korak: Medtem ko se krompir kuha, olupite pet do sedem strokov česna in jih nasekljajte na drobno.
  3. korak: V ponvi na zmerni temperaturi stopite 100 g masla.
  4. korak: Ko se maslo segreje, lahko v ponev dodate nasekljani česen. Temeljito premešajte in ohranjajte zmerno temperaturo – česen se lahko zelo hitro zažge.
  5. korak: Dodajte kuhane in odcejene polovice krompirja. Mešajte in ohranjajte zmerno temperaturo.
  6. korak: Po nekaj minutah postrezite še toplo; okrasite z listi sveže bazilike. Zraven teh krompirjev se dobro prileže tudi kista smetana.
  7. korak: Dober tek!

Krompir je odličen tudi za pripravo kremne juhe s korenčkom, grahom in ravno pravo dozo česna.

Kremna juha iz krompirja, korenja in graha

Kremna juha iz krompirja je odlična poslastica, primerna tako za kosilo kot tudi večerjo.

Za pripravo kremne juhe iz krompirja potrebujete:

  • pol kilograma krompirja;
  • eno čebulo;
  • pet do sedem strokov česna;
  • dva korenčka;
  • četrt kilograma kuhanega graha;
  • mleko;
  • zvrhano žlico masla.

Priprava kremne juhe iz krompirja:

  1. korak: olupite krompir in ga narežite na rezine. Olupite tudi čebulo in jo narežite na kockice.
  2. korak: česen olupite in narežite na drobno.
  3. korak: v velik lonec dodajte zvrhano žlico masla. Segrejte na zmerno temperaturo in dodajte na kockice nasekljano čebulo. Temeljito premešajte.
  4. korak: dodajte na drobno nasekljani česen. Temeljito premešajte.
  5. korak: dodajte krompir v lonec in premešajte. Dodajte vodo, dovolj da bodo vsi krompirji pokriti. Počakajte, da voda zavre in dodajte zelenjavno kocko. Premešajte.
  6. korak: medtem, ko se krompir kuha, olupite dva korenčka in ju narežite na drobno; dodajte ju juhi in temeljito premešajte.
  7. korak: dodajte juhi četrt kilograma kuhanega graha in temeljito premešajte.
  8. korak: odcedite zelenjavo in ji dodajte timijan, rožmarin, origano in sveže zmlet poper po okusu.
  9. korak: dodajte mleko in na drobno nasekljane liste svežega peteršilja. Ohlajeno mešanico zmešajte s potopnim mešalnikom.
  10. korak: postrezite takoj, okrašeno z listi svežega peteršilja. Dober tek!

Najboljša priloga: pire krompir s česnom, čebulo, rdečo papriko in zelišči

Pire krompir predstavlja odlično prilogo najrazličnejšim glavnim jedem, tako zelenjavnim kot tudi mesnim. Ali veste, kako pripraviti pire krompir, ki bo tudi sam po sebi tako nabit z okusom, da bi ga z veseljem jedli tudi, ko bo glavne jedi že zmanjkalo?

Za pripravo pire krompirja s česnom, čebulo in zelišči potrebujete: 

  • pol kilograma rumenega krompirja;
  • rdečo papriko;
  • rdečo čebulo;
  • dva stroka česna;
  • svež peteršilj;
  • svežo baziliko;
  • pol skodelice mleka;
  • dve zvrhani žlici masla;
  • rožmarin, origano, timijan, sol in poper.

Priprava pire krompirja s česnom, čebulo in zelišči: 

  1. korak: temeljito operite krompir pod tekočo vodo.
  2. korak: skuhajte krompir v slani vodi.
  3. korak: medtem ko se krompir kuha, operite papriko pod tekočo vodo, odstranite pecelj in semena in jo narežite na majhne koščke.
  4. korak: olupite rdečo čebulo in jo narežite na majhne koščke.
  5. korak: olupite dva stroka česna in ju narežite na majhne koščke.
  6. korak: na drobno nasekljajte svežo baziliko in peteršilj.
  7. korak: kuhane krompirje odcedite; ko se bodo ohladili, lahko z njih s prsti potegnete lupino.
  8. korak: v veliko posodo dodajte krompir in na drobno narezano papriko, čebulo, in česen. Dodajte tudi dve zvrhani žlici masla in pol skodelice mleka. Pretlačite, dokler ne nastane pire krompir.
  9. korak: v posodo dodajte tudi na drobno nasekljano baziliko in peteršilj, ter rožmarin, origano, timijan ter sol in poper po okusu. Temeljito premešajte.
  10. korak: postrezite takoj. Dober tek!

Veliko sreče pri preizkušanju novih receptov, in dober tek!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash