• C Novo mesto
  • 09:28
  • Čet, 28.09.2023

Ribe na žaru

Ste ljubitelj morskih specialitet? Potem najbrž obožujete poletne dneve, ko si lahko privoščite ribe na žaru. Zakaj tudi ne, saj so ribe izredno zdrava hrana, samo znati jih moramo pripraviti na pravi način. Čeprav je peka rib kar zabavna naloga, marsikomu še vedno povzroča preglavice. Zato vam bomo v današnjem članku opisali vse, kar morate vedeti o peki rib na žaru.

Ribe imajo drugačno strukturo mesa kot kopenske živali. Njihovo mišično tkivo je tako razporejeno v tankih plasteh. Plasi tečejo od kosti do kože, povezane pa so s posebnim povezovalnim tkivom. Kaj se dogaja pri peki? Mišična vlakna se skrčijo, tkivo, ki povezuje vlakna, pa se zmehča, zato meso razpada. Pomembno je vedeti, da moramo ribo umakniti z žara takoj, ko se povezovalno tkivo zmehča in še preden popusti. V slednjem primeru bo riba namreč suha, saj tkivo spusti tudi vodo.

Pri tem je dobro vedeti, da moramo za ribe na žaru seveda izbrati prave kandidate. Prav vse ribe še zdaleč niso primerne za peko na žaru. Tako potrebujemo ribe s čvrstejšim mesom, ki ne bo takoj razpadlo. Izbirajte med brancini, oradami, postrvmi, tuno ali lososom.

Omenili smo že, da so ribe na žaru izredno zdrava poslastica, tisočkrat bolj kot čevapčiči, pleskavice in podobne dobrote z žara. Ko namreč na vročini zakrknejo, se v notranjosti kuhajo kar same, saj vsebujejo veliko vode.

Ribe na žaru – predpriprave

Priprava ribe na žaru ne zahteva ne vem kakšnih eksotičnih predpriprav. Uporabimo tiste začimbe, ki rastejo ob obali. Tako lahko posežemo po lovorovih listih, rožmarinu, timijanu, meti, žajblju ali koprcu. Ribe na žaru bodo veliko boljše, če jih pred peko pokapljate s kakovostnim oljčnim oljem.

Kaj moramno storiti najprej? Ribe seveda najprej očistimo, in sicer tako, da jih prerežemo od trebuha do glave. Skrbno odstranimo škrge in dele drobovja. Še posebej pazimo na to, da ne poškodujemo žolčnika, saj bo iztekel žolč pokvaril okus mesa. Ne pozabite očistiti tudi lusk, za to lahko uporabite navaden kuhinjski nož, obstaja pa tudi prav poseben nož za takšno čiščenje. Pri tem naj vas opozorimo še na dejstvo, da bodo pri čiščenju luske letele povsod naokoli, zato je morda bolje, da se tega opravila lotite zunaj, še najbolje ob morju ali reki.

Sledi priprava žara za ribe na žaru

Ribe na žaru

Čeprav bi bilo najbolj preprosto samo obrniti gumb na plinskem ali električnem žaru, bodo pri tem vsi pravi ljubitelji žara odločno zamajali z glavo. Ribe si namreč zaslužijo pravi žar z lesom in ogljem, ki pa ga morate znati pravilno pripraviti.

Najprej je za ribe na žaru potrebno pripraviti kurišče. Okrog prostora, na katerem boste pekli, odstranite vse vnetljive stvari. Potem pa je vse odvisno od tega, ali boste pekli v kaminu, na kovinskem žaru z visokimi nogami ali pa kar na tleh. Odločiti se morate tudi, ali boste pekli na žerjavici lesa ali na oglju.

Kakšen pribor za peko potrebujete?

Prav gotovo ne smete pozabiti na kovinsko rešetko. Kovinske plošče so namreč manj primerne. Za ribe na žaru pa si lahko priskrbite tudi posebne dvodelne mrežice, ki se odprejo, v mrežico pa nato položite ribo ustrezne velikosti. Na tak način lahko ribe zares enostavno obračate.

Kovinske rešetke ali mrežite vedno položite na žar malo prej, preden boste začeli s peko, da se primerno ogrejejo. Seveda pa ribe na žaru lahko pečete tudi na nabodalih, v ta namen priporočamo dolge kovinske palice, lahko pa so tudi lesene.

Kdaj so ribe na žaru ravno prav pečene?

Za to obstaja prav preprost trik, ki pa ga žal veliko ljudi še ne pozna. Z majhnim nožkom zelo previdno zarežemo v tilnik pod ribjo glavo. Tam je namreč največ mesa. Če je riba pečena na tem delu, potem je brez dvoma pečen tudi njen preostanek.

Recept: Postrv z zelišči na žaru

Ribe na žaru

Vir: www.gurman.eu

Sestavine:

  • 4 postrvi
  • 6 žlic olivnega olja
  • 1 limona
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 2 stroka česna
  • 4 vejice pehtrana
  • 4 vejice peteršilja
  • 6 lovorovih listov
  • 1 žlička suhih provansalskih zelišč

Postopek priprave:

  • Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje.
  • Ribe očistimo, operemo pod tekočo hladno vodo in obrišemo do suhega. Znotraj in zunaj jih natremo s soljo in sveže mletim belim poprom.
  • Limono operemo pod vročo vodo, obrišemo do suhega in narežemo na tanjše krhlje.
  • Vsako ribo nadenemo s po vejico pehtrana in peteršilja, s po enim lovorovim listom in z narezano limono.
  • Preostala lovorova lista drobno zdrobimo in skupaj s provansalskimi zelišči stresemo v olje. Česen olupimo in stremo v olje.
  • Ribe premažemo z odišavljenim oljem in zložimo v mrežico za pečenje rib ali na naoljeno rešetko z žara. Po vsaki strani jih pečemo 5 do 8 minut.
  • Ponudimo z zeliščnim maslom.

Recept: ribe na žaru

Vir: www.kulinarika.net

Sestavine:

  • 1 večja ali več srednjevelikih okusnih rib
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlička drobno narezanega peteršilja
  • sol po okusu

Postopek priprave:

  1. Ribe očistimo, nato jih nasolimo in pustimo na pladnju, da se odcedijo.
  2. Če smo spretni, jih lahko takoj spečemo na mreži nad žarom. Ker pa pečene ribe rade razpadejo, jih je bolje vložiti med dve mreži. Lahko pa jih zavijemo v aluminijasto folijo in položimo na vroč pepel z nekaj žerjavice. Lahko pa jih nataknemo na paličice, ki jih zapičimo v zemljo okoli ognja. Ribe povežemo s tanko žico ali ovijemo s folijo.
  3. Med pečenjem jih večkrat zavrtimo.
  4. Pečene ribe prelijemo s stopljenim maslom in poškropimo z limoninim sokom ter potresemo s peteršiljem.

Pripravila: Monika M.

qlandia krsko
Ribe na žaru
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.