• C Novo mesto
  • 13:45
  • Pon, 08.08.2022

Skrite lastnosti kumaric, ki jih najbrž ne poznate

Uživanje kumaric je še posebej priljubljeno v vročem poletju, saj vsebujejo veliko vode in so zelo osvežilne. Poleg tega marsikomu zrastejo na domačem vrtu, množično pa so na voljo tudi na trgovinskih policah. Veljajo za zdravo zelenjavo, ki je še posebej dobrodošla pri hujšanju in preoblikovanju telesa. Poleg tega pa imajo kumarice tudi nekaj manj poznanih učinkov na telo, za katere zagotovo še niste slišali. Ko boste prebrali tole, jih ne boste uživali le poleti.

Preprečujejo sladkorno bolezen

 Če želite zmanjšati možnosti za razvoj diabetesa, morate paziti na prehrano – uživati čim manj ogljikovih hidratov, sladkorja, rdečega mesa in sladkanih pijač. Raziskave pa so pokazale, da imajo določena živila izrazit vpliv na preprečevanje tovrstnih bolezni. Med njimi so tudi kumarice.

Skrbijo za ustrezno hidracijo telesa

 Kumarice vsebujejo ogromno vode. Če vam pitje vode ne gre dobro od rok, si redno privoščite kumarično solato. Kumarice lahko tudi narežete na koščke in jih uživate kot prigrizek. Seveda to ne pomeni, da lahko zanemarite pitje vode. Pomeni le to, da vam bodo kumarice pomagale pri ohranjanju hidriranosti, saj jih v 95 % sestavlja voda.

Varujejo pred zaprtjem in izboljšujejo prebavo

Kumarice so kot nalašč, če imate težave s prebavo – z zaprtjem. Zaradi velike količine vode in vlaknin, ki jih vsebujejo, zelo ugodno vplivajo na črevesje in preprečujejo zaprtost. Poleg tega imajo ohlajujoč učinek na telo.

Lahko povzročajo napihnjenost

Medtem, ko je pozitivna lastnost uživanja kumaric, da preprečujejo zaprtost, pa imajo še eno negativno lastnost, in sicer napihovanje. Nekateri ljudje opazijo napihnjenost in spahovanje po uživanju večjih količin kumaric naenkrat.

Kako uživati kumarice?

 Kumarice lahko uživate v obliki različnih solat. Pripravite lahko tzatziki z grškim jogurtom, olivnim oljem in česnom, pripravite grško solato s paradižnikom, čebulo in feta sirom ali preprosto običajno solato iz naribanih kumaric – kakor vam najbolj ustreza. Kumarice pa so odlične tudi narezane kot priloga, namakate jih lahko v humus ali kakšno drugo omako. Nekateri jih zamešajo v zelenjavne smutije ali pijejo kumarični sok.

Pripravi: NaDlani.si; Foto: Unsplash

nakupovanje
kobra