• C Novo mesto
  • 13:02
  • Sob, 04.02.2023

Skrivnostni učinki belega riža

Obstaja dober razlog, zakaj je riž eno izmed najpogosteje zaužitih žitaric na celem svetu. Je zelo raznolik (obstaja namreč več kot 120.000 vrst riža) in tako je lahko odličen dodatek k številnim jedem. Ocenjujejo, da riž zadosti kar eni petini kalorij, ki jih zaužijemo na svetu, in bel riž je eden izmed najpopularnejših vrst riža, ki zaseda največji delež teh kalorij. Kljub vsemu pa ima bel riž pogosto slab sloves zaradi načina predelave zrn, sploh v primerjavi z zelo hranilnim rjavim rižem. Poglejmo, kakšne učinke ima beli riž na naše telo.

Morda boste imeli več energije.

Beli riž je vir ogljikovih hidratov, ki so glavni vir energije za naše telo. Prav tako je mnogo vrst belega riža obogatenega z B vitamini, kar lahko še dodatno pripomore k vzdrževanju nivoja energije. Glede na raziskave so namreč vitamini B vključeni v vsaj en korak (ali več) v kompleksni kaskadni reakciji pridobivanja energije znotraj celic, zato je ključno za vsakodnevno bivanje, da zaužijemo dovolj vitaminov B.

Lahko zaužijete arzenik.

Arzenik je kemični element v sledovih, ki lahko vodi v nekatere zdravstvene zaplete, če ga uživamo pogosto in v velikih količinah. Arzenik je že bil najden v riževih zrnih, zato ga lahko zaužijete ob riževih jedeh. Čeprav ima beli riž manjšo količino arzenika kot rjavi riž, je pomembno, da uživamo različne tipe riževih zrn ali drugih žitaric, kot je npr. kvinoja. Prav tako pa se količina arzenika razlikuje glede na regijo, v kateri riž uspeva.

Morda boste imeli močnejše kosti.

Izkaže se, da ima beli riž zelo pozitivne lastnosti za zdravje naših kosti. Vsi vemo, da sta kalcij in vitamin D ključna za zdravje naših kosti, redkokdo pa ve, da je prav tako potreben mangan, ki pa ga najdemo v belem rižu. Zato ne podcenjujte prednosti uživanja riža, saj vam lahko prinese veliko koristi.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash