• 7.3C Novo mesto
  • 09:07
  • Sre, 13.11.2019

Šparglji: ena izmed najboljših sezonskih zelenjav

Šparglji so primerni za uživanje v kulinarične namene le, dokler so mladi; ko se njihovi cvetovi začnejo odpirati, stebla hitro olesenijo in niso več užitna. Zato je pomembno, da izkoristimo njihovo sezono, dokler so še mladi. Njihova priprava je lahko dokaj hitra in preprosta, obstaja pa več različnih načinov in mnogo receptov. Pa vi, že veste, kako boste naslednjič pripravili šparglje, katere so njihove zdravilne lastnosti in zakaj se jih splača vključiti v svojo prehrano? 

Zdravilne lastnosti špargljev

Šparglji niso samo okusni in preprosti za pripravo, ampak vsebujejo obilico vitaminov in mineralov, ki so koristni za delovanje človeškega telesa.

Beta-karoten in vitamin A za boljši imunski sistem, kožo in oči

Šparglji so bogat vir tako vitaminov kot tudi mineralov. Med vitamini se splača izpostaviti visoko vsebnost beta-karotena, rdečeoranžnega pigmenta, ki ga najdemo v različnih rastlinah in sadju. Beta-karoten se splača uživati, ker ga naše telo spremeni v koristen vitamin A. Ta izboljšuje zdravje naših oči in kože ter pomaga krepiti imunski sistem. V špargljih lahko najdemo

Vitamin C za boljše delovanje imunskega sistema

Vitamin C je eden izmed najbolj znanih vitaminov, ki ga nujno potreujemo za dobro delovanje svojega telesa, saj krepi tako imunski sistem kot tudi naše kosti in zobe. Pomaga tudi pri hitrejšem celjenju ran.

Minerali

Šparglji so tudi bogat vir kalcija, magnezija, fosforja in cinka. Kalcij je nujen za zdrave zobe in kosti, v katerih se nahaja večina kalcija v človeškem telesu, vendar to še ni vse; prav tako je nujno potreben tudi za delovanje srca in drugih mišic.

Podobno vlogo igra tudi fosfor, ki prav tako pomaga pri izgradnji zob in kosti, obenem pa telesu pomaga graditi proteine, ki nato pomagajo pri gradnji novih celic ter obnavljanju starih.

Magnezij koristno vpliva na raven holesterola in znižuje krvni pritisk, obenem pa ugodno deluje na delovanje mišic, vključno s srčno mišico.

Cink pomaga pri rasti, izboljšuje delovanje imunskega sistema in pospešuje celjenje ran.

Kako pripraviti okusne šparglje s holandsko omako

  1. korak: vzemite šparglje, jih operite ter odrežite njihove trde konce. Še lažje je, če jih preprosto odlomite. Zdrav mlad špargelj, ki še ni prezrel za uporabo, bo svež in se ne bo upogibal; če ga prisilite, da se upogne, se bo naravno odlomil proti koncu in tako se boste znebili neprijetnega vlaknastega trdega dela, ki ga nočete v svoji jedi.
  2. korak: vlijte jedilno žlico olivnega olja v ponev. Postavite na zmerno temperaturo, toliko da se olje segreje. Dodajte šparglje v ponev in dobro mešajte, tako da se olje dobro razporedi. Posujte s ščepcem soli in popra in neprestano mešajte.
  3. korak: dodajte na drobno nasekljani česen (vsaj tri stroke). Mešajte.
  4. korak: dodajte sok ene limone in pazite, da pri tem po nesreči v ponev ne dodate semen; sok raje iztisnite ločeno od ponve in ga v ponev dodajte, ko ste ga že ločili od semen. Mešajte.

Drug del: priprava holandske omake

Holandska omaka se odlično poda k različnim jedem, ne samo špargljem. Odlično se sklada predvsem z jajci, pripravljenimi na različne načine, različnimi tipi zelenjave, pa tudi ribami in mesnimi jedmi.

Holandska omaka ni preprosta za pripravo, saj je težko doseči pravo teksturo, vendar boste s prakso postali boljši.

Za pripravo holandske omake boste potrebovali:

3 rumenjake;

četrt skodelice vode;

sok ene limone;

ščepec soli;

ščepec sladkorja;

7 jedilnih žlic masla.

Priprava

  1. korak: ločite rumenjake od beljakov. Za holandsko omako boste potrebovali samo rumenjake. Postavite jih v posebno posodo, ki jo lahko postavite na vrh lonca. Beljake lahko uporabite za kakšno drugo stvar, na primer pripravo sladice.
  2. korak: postavite manjši lonec na štedilnik in vanj nalijte četrt skodelice vode, tako da bo dno prekrito z vodo. Nato na lonec postavite skodelo z jajci. Jajca naj se grejejo na pari zaradi zmerne temperature.
  3. korak: dodajte sok ene limone in jedilno žlico vode in pri tem zopet pazite, da v omako ne zaidejo limonina semena.
  4. korak: dodajte ščepec soli in ščepec sladkorja. Mešajte, dokler mešanica ni povsem gladka in gosta.
  5. korak: dodajte maslo, eno jedilno žlico za drugo. Preden dodate naslednjo jedilno žlico, temeljito vmešajte prejšnjo v mešanico.
  6. korak: omaka je pripravljena! Če se vam okus ne zdi dovolj bogat, lahko dodate tudi različne začimbe.

Klasična spomladanska špargljeva juha

Priprava špargljeve juhe je zelo enostavna in hitra, njena lahka tekstura pa se odlično prileže v toplih dneh.

Potrebujete:

1 čebulo;

1 česen;

šparglje;

maslo;

začimbe: papriko, kajenski ali navadni poper in sol.

Priprava

  1. korak: olupite in nasekljajte čebulo na manjše kocke. Na drobno nasekljajte tudi nekaj strokov česna.
  2. korak: vzemite jedilno žlico masla in jo raztopite v loncu na zmerni temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo in česen.
  3. korak: mešajte s kuhalnico na zmerni temperaturi, dokler čebula ne porumeni. Dodajte nekaj skodelic vode in pustite, da se greje na zmerni temperaturi kakšnih deset minut. Medtem se lahko posvetite špargljem.
  4. korak: operite šparglje in odrežite trde konce. Narežite na kratke kose; vsak naj bo dolg približno dva centimetra.
  5. korak: dodajte šparglje v juho in zvišajte temperaturo. Juha naj se kuha na visoki temperaturi približno deset minut.
  6. korak: preden prenehate s kuhanjem, preverite, da so šparglji doolj kuhani. Nočete jih preveč skuhati, po drugi strani pa ne premalo; ko se nežno udajo pod pritiskom, so kuhani.
  7. korak: čas je, da mešanico z mešalnikom naredite gladko.
  8. korak: ko je mešanica gladka in ima prijetno teksturo, jo lahko začinite s papriko, kajenskim ali navadnim poprom ter seveda soljo. Če želite, lahko dodate tudi smetano za še bolj bogat okus in prijetno gladko teksturo.
  9. korak: juha je pripravljena za postrežbo!

Praženi šparglji

Praženi šparglji so zelo preprosti za pripravo. Potrebujete le šparglje, dve do tri jedilne žlici olivnega olja, sol in poper in pekač.

Priprava

  1. korak: temeljito operite šparglje in odrežite trde olesenele konce; stebla položite v pekač in jih enakomerno razporedite.
  2. korak: pokapajte z olivnim oljem in dodajte sol in poper. Temlejito premešajte, tako da se sol, poper in olje enakomerno razporedijo po površini špargljev.
  3. korak: postavite v pečico in pecite na 200 stopinj približno 15 do 20 minut. Natančna količina časa peke je odvisna od debeline špargljev. Dlje kot se pečejo, bolj mehki bodo.
  4. korak: vaši šparglji so pripravljeni!

Dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Šparglji: ena izmed najboljših sezonskih zelenjav
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.