• C Novo mesto
  • 12:05
  • Tor, 21.03.2023

Ste preveč pekoče začinili jed? Tako jo lahko v minuti popravite

Tudi najboljšim kuharskim mojstrom se kdaj zgodi. Pomotoma dodate preveč soli, sladkorja, popra, čilija … Še posebej problematično je takrat, ko jed preveč pekoče začinite, saj smo ljudje najbolj občutljivi ravno na pekoče. Ko se zgodi, da ste pretiravali s pekočimi začimbami in je pekoč okus preprosto nad vašim pragom tolerance, nikar ne obupajte. Ni vam treba vsega skupaj zavreči in ponovno skuhati. Ni se vam treba niti siliti s hrano in potem piti mleka ali jesti ledene kocke, da bi ublažili pekoč občutek v ustih. Obstajajo načini, kako z dodatnim kuhanjem ublažite pekoč okus jedi.

Dodajte mlečni izdelek

Mlečni izdelki, še posebej mleko, vsebuje beljakovino, imenovano kazein, ki ublaži pekoč okus jedi, še preden bi ga naše brbončice lahko zaznale. Če je jed, ki ste jo skuhali, preveč pekoče, lahko dodate kislo smetano, jogurt, smetano za kuhanje ali celo mleko. Sploh če gre za kakšno omako za testenine, riž ali kaj podobnega.

Uporabite citruse

Tudi citrusi in kis vsebujejo kisliine, ki pomagajo nevtralizirati pekoč okus jedi. Če mlečni izdelki ne sodijo v vašo jed, lahko morda razmislite o limonovem, pomarančnem, limetinem ali grenivkinem soku. K nekaterim jedem, kot so ribe ali nekatere vrste mesa in zelenjave, se lahko odlično podajo.

Potresite sladkor

Če ne gre drugače, lahko jed dodatno začinite tudi s sladkorjem, saj bo ravno tako nevtraliziral okus. Gre za zelo pogosto uporabljen ojačevalec okusa, ki lahko odlično izboljša okus jedi. Namesto belega sladkorja lahko uporabite tudi rjavi sladkor, med ali sirup.

Dodajte nevtralna živila

Če vam dodatno začinjanje jedi ni všeč, lahko količino živil v vaši ponvi ali loncu preprosto povečate in jed bo avtomatsko manj pekoča. Dodajte testenine ali riž, meso, zelenjavo. Če kuhate tekočo jed, preprosto dodajte vodo. Ta metoda najbolje deluje ravno pri juhah, enoločnicah in podobnih jedeh.

Popestrite jed z oreščki ali maslom iz oreščkov

Živila z visoko vsebnostjo maščob, kot so oreščki ali na primer arašidovo maslo, prav tako pomaga nevtralizirati pekoč okus. Poleg tega lahko odlično izboljša celoten okus jedi.

 

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels