• C Novo mesto
  • 03:09
  • Tor, 18.01.2022

Ste vedeli? To je razlog, da vas po uživanju ananasa skeli v ustih

Zagotovo se spomnite tistega občutka, ko uživate v sladkem ananasu, nekaj sekund za tem pa začutite neprijeten občutek v ustih, kot bi vas nekaj neprijetno skelelo, peklo, še posebej na območju jezika. Niste edini. Ste vedeli, zakaj nas po uživanju ananasa skeli jezik?

Krivec za draženje ust je encim bromelain

Neprijeten pekoč občutek na ustnicah in na jeziku se pojavi takrat, ko uživate svež ananas, še posebej v primeru, če ga uživate v velikih količinah. Morda se je prvi grižljaj zdel slasten, saj ima ananas značilen sladkast okus, ki je lahko zelo prijeten in občutljiv. A kar hitro se lahko zgodi, da vas bo v ustih neprijetno skelelo. Zakaj? Razlog se skriva v encimu, imenovanem bromelain, ki ga vsebuje ananas. Za bromelain je značilno, da razkraja beljakovine, posledično pa razdraži tudi nežna tkiva, kot so jezik, ustnice, nebo v ustih. Ampak ne skrbite, to je povsem običajno in nič nevarnega. Slina v ustih bo namreč kmalu spet razgradila beljakovine in aminokisline, zaradi česar bo neprijeten skeleč občutek v ustih počasi izginil.

Pozitivni učinki ananasa na telo

Še več, ste vedeli, da je bromelain v resnici zelo zdrav in koristen za naše telo? Gre za encim, ki ima veliko protivnetnih lastnosti, poleg tega pa je odličen tudi za hujšanje, saj dobesedno topi maščobe v našem telesu. Uživanje ananasa pripomore k dobri prebavi in krepitvi imunskega sistema, lajša astmo in avtoimune bolezni, preprečuje tveganja za nastanek nekaterih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in težave s plodnostjo. Pomaga pri vzdrževanju zdrave in sijoče kože, izboljšuje ostrino vida in pospešuje okrevanje v primeru, da ste bolni. Poleg vsega tega pa ananas vsebuje tudi ogromno vitamina C. Čeprav vas bo po uživanju ananasa morda nekoliko pekel jezik, si ga je vredno privoščiti.

Kako se izogniti pekočemu občutku?

Če ste zelo občutljivi na bromelain, se lahko pekočemu občutku izognete ali pa ga vsaj ublažite. Največji učinek bromelaina se kaže pri surovem ananasu. Če ste ljubitelji ananasa na pici, si ga torej privoščite. Je pa res, da toplotno obdelan ananas izgubi več koristnih snovi kot svež. Lahko ga kvečjemu kombinirate z drugimi živili, da bo pekoč občutek manj izrazit. Pripravite ga lahko v različnih sladicah, smutijih, kompotih ali celo kot prilogo h glavni jedi; odlično se ujame z nekaterimi vrstami mesa in zelenjave.

 

Pripravil NaDlani.si; Foto: Unsplash