• C Novo mesto
  • 17:09
  • Sob, 04.02.2023

Strokovnjaki opozarjajo: to so jedi, ki onemogočajo izgubo telesne teže po 50. letu

Tekom staranje je naše telo podvrženo marsikaterim spremembam. Žal smo z naraščanjem starosti tudi vedno manj telesno aktivni, porabimo manj telesnih kalorij in se zato tudi hitreje zredimo. Zaradi vsega tega je po 50. letu še posebej zahtevno ohranjati želeno telesno težo oziroma preprečiti kopičenje telesne maščobe. Ali sploh lahko kaj naredimo proti temu? Seveda. Ključna je redna in vsakodnevna telesna vadba, skupaj z nizkokalorično dieto. Cilj je, da zaužijemo manj kalorij, kot jih porabimo. Le na ta način bomo uspeli ohranjati telesno težo tudi po 50. letu.

  • Zmanjšajte količino jedi, ki vsebujejo nasičene maščobe in natrij

Strokovnjaki poudarjajo, da je ključno zmanjšanje količine jedi, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob in soli, saj te prispevajo h kopičenju vode in povečanju krvnega tlaka. Enako velja za jedi, ki vsebujejo dodane sladkorje, ki se v telesu spremenijo v maščobe in nabirajo okoli trebuha. Namesto tega preizkusite jedi, ki so sestavljene iz žitaric, sadja in zelenjave.

  • Izpustite sadne pijače z dodanimi sladkorji

Da, morda pomarančni sok ob zajtrku res predstavlja nek luksuz in idilo, vendar pa je vse prej kot koristen. Sadni napitki namreč vsebujejo ogromno dodanih sladkorjev, hkrati pa imajo malo kalorij, kar pomeni, da nas ne nasitijo. Če ste ljubitelji naravnih sokov, se morda lahko občasno prepustite sokovom, ki so narejeni iz sveže iztisnjenega sadja in razredčeni z vodo. Seveda bodite pozorni, da soku ne dodate sladkorja.

  • Izogibajte se pekovskim izdelkom

Kdo ne mara odličnih tort, rogljičkov ali pa hrustljavega kruha? Se tudi vam zdi silno priročno pred službo na hitro prigrizniti majhnega kolačka s čokolado ob jutranji kavi? Žal so vse te jedi vaši največji sovražniki, kar se tiče odvečne telesne teže. Skušajte se izogniti takšnim jedem in prigrizkom, saj so ravno te odgovorne za trdovratno maščobo, ki se je silno težko znebimo.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash