• C Novo mesto
  • 21:49
  • Čet, 05.08.2021

Ta živila že vse življenje shranjujete napačno

Ste vedeli, da nekatera živila že vse življenje shranjujete napravilno?

Začimbe

Začimbe in zelišča lahko močno izboljšajo okus jedi, zato jih večina od nas redno uporablja v kuhinji. Kljub temu, da imajo relativno dolg rok uporabe, se velikokrat zgodi, da nam kljub pravočasno ne porabimo vsega. Če želite, da so vaše začimbe in zelišča dlje obstojna, jih spravite v posode za ledene kocke, prelije z olivnim oljem in zamrznite. Tako bodo zelišča obdržala svoj okus, njihov rok uporabe pa se bo podaljšal. Eno kocko lahko uporabite za osnovo za skoraj vsako jed. Najbolje je, da zmešate timijan, žajbelj, rožmarin in origano.

začimbe

Čebula

V trgovinah so čebule pogosto pakirane v velikih količinah in velikokrat se zgodi, da nekaj čebule zgnije, če je ne porabimo pravočasno. Ste vedeli, da lahko čebula zdrži kar 8 mesecev, če jo hranite v najlonkah? Vemo, na prvi pogled se zdi čudno, a je učinkovito! Čebulo shranite v najlonkah in med posameznimi čebulammi zavežite vozle. Nato jih obesite na steno in ne le, da bo čebula ostala sveža 8 mesecev, pridobili boste tudi pravo dekoracijo na steni.

Skuta in kisla smetana

Pogosto se zgodi, da kupimo veliko količino kisle smetane ali skute, v nekem trenutku pa je porabimo čisto malo. Ko enkrat odpremo embalažo, je treba preostanek vsebine porabiti v približno treh dneh po odprtju. Če se vam velikokrat zgodi, da morate skuto in kislo smetano zaradi tega zavreči, poskusite ta trik: ko posodo s skuto enkrat odprete, jo trdno zaprite s pokrovom in v hladilnik postavite obratno (obrnjeno na glavo). To ustvari vakuum, ki upočasni rast bakterij, zato je kisla smetana oziroma skuta užitna dlje. Enako lahko naredite tudi z guacamole.

Banane

Banane so sadje, ki je znano po tem, da zelo hitro zori. Če želite, da je sadje sveže dlje časa, zavijte konce banan v plastično folijo, kar bo upočasnilo zorenje. Banane bodo tako ostale svežeod 3 do 5 dni več kot sicer. Priporočamo vam, da ostalih vrst sadja ne hranite poleg banan, saj sproščajo poseben plin, ki spodbuja hrano, da hitreje zori in začne gniti.

Mleko

Stavimo, da tudi vi shranjujete mleko v vratih hladilnika. V resnici pa to ni priporočljivo, saj se vrata hladilnika večkrat dnevno odpirajo in zapirajo, zaradi česar mleko ni enako hladno, kot bi bilo v notranjosti hladilnika. Povečanje temperature lahko vodi v rast bakterij, zaradi česar se mleko hitreje pokvari. Če uživate veliko mleka oziroma je v vašem gospodinjstvu veliko družinskih članov, tega sicer verjetno ne boste niti opazili, vsekakor pa se splača vsaj razmisliti.

NaDlani.si; Foto: Unsplash