Poletje pomeni tudi sezono bučk. Če ste ljubitelji te zelenjave, je vaš hladilnik najbrž poln, saj bučk poleti ne primanjkuje ne na trgovinskih policah ne na domačem vrtu. Naj vas razveselimo, da gre za zelo zdravo vrsto zelenjavo, bogat vir vlaknin, ki vsebuje veliko vitamina C, B6, železa in kalcija. Poleg tega ima nizko vsebnost kalorij in maščob, zato jo lahko kombinirate praktično h katerikoli jedi. Da se ne naveličate uživanja bučk, pa smo za vas pripravili nekaj idej, kako jih pripraviti na različne načine.
Priprava na pari
Gre za zelo zdrav način priprave, ki ohrani ogromno hranil. Bučke lahko pripravite na pari s pomočjo posebne parne posode na štedilniku ali pečici, lahko pa se tudi znajdete in v velik lonec nalijete malo vode in vanj položite cedilo, na katerega potem nadevate bučke ter vse skupaj zaprete s pokrovko, da se kuha na pari. Ko so bučke pripravljene, jih lahko začinite z olivnim oljem, maslom, poprom in soljo.
Bučke in mešana zelenjava na ponvi
Za enega najbolj okusnih načinov priprave bučke velja priprava na ponvi. Izberete olje oziroma maščobo po želji, dodate začimbe po okusu in bučke na hitro popečete na ponvi, da ostanejo še malo hrustljave. Popečete jih lahko skupaj z drugimi vrstami zelenjave in potem jed uživate kot prilogo, kot nadev za tortilje, testenine, riž ali pa v obliki solate, ko se vse skupaj ohladi.
Peka v pečici
Peka v pečici je zagotovo eden najbolj enostavnih načinov priprave, saj bučke preprosto narežete in jih dodate k drugim živilom (na primer krompirju, sladkemu krompirju, drugim vrstam zelenjave, ribam …), potem pa preprosto počakate, da se jed speče. Lahko si omislite tudi nadevane bučke v pečici, ki jih izdolbete in nato obogatite s sirom, nasesekljano čebulo, paradižnikom, papriko in česnom.
Bučke v solati
Če imate domače mlade bučke, jih lahko uživate tudi surove, če vam to ustreza. Poskrbite, da jih dobro operete in jih potem naribajte ali pa olupite in narežite na drobne koščke ter zamešajte skupaj s paradižnikom, kumarami, papriko, čebulo, koruzo, tuno/sirom, olivnim oljem in limono. Lahko pa jih predhodno pripravite na pari, pokuhate ali na kratko popečete, počakate, da se ohladijo in jih potem zamešate v solato skupaj z ostalo zelenjavo.
Ocvrte bučke
Če ste si zaželeli nekaj zares hrustljavega, so ocvrte bučke naravnost slastne. Zraven lahko ocvrete tudi cvetačo, potem pa vse skupaj pomakate v jogurtovo omako z olivnim oljem in začimbami.
Bučke na žaru
Imate piknik? Poleg mesa na žaru nujno specite tudi zelenjavo, in sicer prav bučke. Narežite jih na dolge rezine, polijte z olivnin oljem in začinite, potem pa uživajte v edinstvenem sočnem okusu. Zelenjava na žaru je lahko odlična priloga k mesnim jedem, s katero bo zelo zadovoljen tudi vsak, ki ne uživa mesa.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels