• C Novo mesto
  • 19:46
  • Čet, 30.03.2023

Takšen učinek ima uživanje chia semen na vaše telo

Chia semena so majhna, a izjemno obogatena s hranilnimi snovmi. Že Azteki in Maji so uporabljali chia semena v svoji prehrani, pa tudi v medicinske namene, za verske obrede in kozmetiko. Danes chia semena uživamo praktično povsod po svetu, saj se vedno bolj zavedamo, kako zelo zdrava so. Kateri so pozitivni učinki chia semen na naše telo?

So bogat vir zdravih hranil

28 gramov ali dve žlici chia semen vsebujejo 138 kalorij, 4,7 gramov beljakovin, 8,7 gramov zdravih maščob, med drugim omega-3 maščob, 11,9 gramov ogljikovih hidratov, 9,8 gramov vlaknin, 14 % priporočenega dnevnega vnosa kalcija, 12 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija, 20 % priporočenega dnevnega vnosa fosforja, 12 % priporočenega dnevnega vnosa cinka, in 15 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina B1 in B3. Na kratko, gre za zelo hranilno živilo.

So polna antioksidantov

Chia semena so poleg vseh zgoraj naštetih hranil tudi bogat vir antioksidantov, ki krepijo imunski sistem, pomagajo v boju proti boleznim in upočasnjujejo proces staranja. Specifični antioksidanti, ki se nahajajo v chia semenih, prav tako ščitijo vaše srce in jetra. Znižujejo krvni pritisk in imajo protivnetne učinke na telo.

Pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov

Vlaknine in beljakovine v chia semenih vam lahko pomagajo izgubiti odvečne kilograme in preoblikovati telo. Nekatere raziskave so celo pokazale, da redno uživanje chia semen preprečuje debelost, saj zmanjšujejo apetit in nam dajo občutek sitosti. Da bi lahko to zares potrdili, je žal potrebnih še več raziskav.

Krepijo zdravje kosti

Chia semena vsebujejo minerale, ki so ključnega pomena za zdravje kosti. To so kalcij, fosfor in magnezij. Ravno zato je možno, da z rednim uživanjem okrepite svoje kosti.

Znižujejo krvni sladkor

Če imate težave z uravnavanjem krvnega sladkorja, je uživanje chia semen zelo priporočljivo, saj na telo zahvaljujoč visoki vsebnosti vlaknin delujejo tako, da znižujejo krvni sladkor.

Zelo enostavno jih kombinirate k različnim jedem

Chia semena nimajo posebnega okusa, zato je zelo verjetno, da jih ne boste imeli težave uživati. Ker so tako majhna, a hkrati hranilna, jih je zelo enostavno dodajati k prehrani. Ne rabite jih mleti, kuhati ali kakorkoli pripravljati. Vse, kar morate narediti, je, da jih namočite. Lahko jih namočite v vodo, lahko v mleko, jogurt, kefir … Odlična sladica in hkrati tudi zajtrk ali pa malica je na primer chia puding. Zraven postrežete še koščke sadja, arašidovo maslo ali malo čokoladnega namaza. Dodate jih lahko na primer tudi v jutranji smuti, ovseno kašo, k zelenjavi ali v rižoto. Priporočena dnevna doza je 20 gramov ali 1,5 žlice chia semen.

Pripravil: NaDlani.si, Foto: Pexels