• C Novo mesto
  • 03:06
  • Ned, 27.11.2022

Takšen zajtrk upočasnjuje staranje

Nihče ne ve, kako dolgo bo živel, saj je življenjska doba odvisna od ogromno dejavnikov, pa vendar obstajajo stvari, ki pomagajo pri zdravem in dolgem življenju. Mednje spadata tudi zdrava prehrana in aktivno življenje. Ljudje, ki živijo dolgo in so zelo zdravi, imajo zjutraj spodnje prehranjevalne navade. Potrudite se, da jih v svoje življenje vključite tudi vi.

Zajtrk naj bo najbolj obilen obrok v dnevu, vendar ne pretiravajte

To frazo ste zagotovo slišali že kdaj prej: zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Izogibajte se obilnim večerjam in kosilom, raje si privoščite hranilen zajtrk. In nikar zajtrka ne izpustite, saj vam to ne bo prineslo nič dobrega, le utrujeni in brez energije boste čez dan.

Ne jejte, ko ste že siti

Ko je hrana dobra, se večina ljudi težko upre drugi porciji. V resnici pa bi morali nehati jesti takoj, ko začutimo, da nismo več zares lačni. Tudi pri zajtrku, čeprav velja, da mora biti zajtrk obilen. Obilen do te mere, da ste siti, ko pa ste enkrat siti, pa prenehajte.

V zajtrk vključute veliko zelenjave

Zelenjavni zajtrki postajajo vse bolj popularni. Namesto sladkih kosmičev, mleka, palačink in podobnega si privoščite sadje in zelenjavo. Na voljo je ogromno možnosti; špinača, paradižnik, paprika, avokado, leča, fižol, sladki krompir, bučke, brokoli, cvetača … Vse to lahko uživate v kombinaciji z jajci, polnozrnatim kruhom in domačim namazom. To seveda ne pomeni, da morate zaradi tega postati vegetarijanci. Ljudje, ki živijo zdravo in dolgo življenje, v svoj jedilnik pogosto vključujejo tudi ribe in morske sadeže, včasih tudi za zajtrk.

Izločite sladkor

Zajtrk je lahko sladek, če si tega želite, vendar nikar ne uporabljajte belega sladkorja. To pomeni, da se izogibate sladkanim sadnim jogurtom, kosmičem, palačinkam, vafljem. Pripravite zajtrk brez sladkorja, če pa že ne gre drugače, uporabite rjavega. Namesto sladkih kosmičev si lahko skuhate ovsene kosmiče in jih popestrite s potlačeno banano ter medom. Če si zaželite sladkega, si privoščite sadje; jagode, banane, mango, papajo, borovnice …

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels