• C Novo mesto
  • 20:44
  • Sob, 04.12.2021

Te jedi bodo veljale za največje kulinarične trende v letu 2022

Pri Waitrose so izdali letno poročilo o hrani, ki jo uživamo ljudje po svetu. Vključuje nove trende prehranjevanja in ugotovitve, ki so pridobljene predvsem iz družbenih omrežij. Raziskave so namreč pokazale, da so družbena omrežja eden glavnih virov za pridobivanje navdiha na kulinaričnem področju – od tam jemljemo ideje, kaj jesti, kaj je popularno in kaj zdravo, kako pripraviti obroke in kako popestriti domačo kuhinjo. Kateri kulinarični trendi naraščajo in kakšne so napovedi za leto 2022? V prihodnosti naj bi narasla predvsem priljubljenost spodaj naštetih živil. Jih že vključujete na svoj jedilnik?

Pečena lubenica

Lubenica velja predvsem za osvežilen poletni sadež, ki je znan po tem, da vsebuje ogromno vode in tako poskrbi za ustrezno hidracijo telesa. Kuharski mojstri pa so začeli lubenico pripravljati tudi malo drugače – po vsem svetu trenutno narašča trend pečenja lubenice, ki je zaradi svojega specifičnega sladkega okusa zelo zanimiv dodatek k različnim jedem.

Javorjev sirup

Poznan nam je kot preliv za palačinke, sadno kupo ali vaflje. Skratka, vsekakor sestavni del sladice. Sedaj pa se trendi obračajo, saj postajamo v kuhinji vse bolj drzni. Uporaba javorjevega sirupa je vedno bolj popularna tudi pri glavnih jedeh, ki so praviloma slane. Kuharji po svetu ga že ponosno vključujejo v pripravo marinade za žar.

Vzhodnomediteranske jedi

V zadnjem letu se je kulinarika močno globalizirala in praktično v vsaki državi so na voljo restavracije z vsega sveta, prav tako pa smo začeli raznovrstne svetovne jedi pripravljati tudi v domači kuhinji. V letu 2022 bodo priljubljene predvsem vzhodnomediteranske jedi; libanonska, izraelska, palestinska in turška kuhinja.

Zelenjava

Vse bolj se govori o vegetarijanski prehrani, ki spodbuja prehranjevanje s čim več zelenjave in sadja. Trendi stremijo k temu, da bi zmanjšali vnos mesa v svoje telo na minimum, večino obrokov pa bi pripravili na vegetarijanski ali celo veganski način.

Sladice iz otroštva

Predvsem na družbenih omrežjih se obujajo recepti in navodila za pripravo sladic, v katerih smo uživali v otroštvu. S seboj prinesejo nekaj nostalgije in veliko sladkega okusa.

Pekoča hrana

Ker narašča priljubljenost azijske kulinarike, ljudje po vsem svetu vse več posegamo tudi po močnejših začimbah, kot je čili, kajenski poper ali curry.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels