• C Novo mesto
  • 17:53
  • Čet, 30.03.2023

Te sestavine bi morali imeti vedno v kuhinji

Če ne želite vsakodnevno hoditi po nakupih, da si lahko pripravite obrok, je pomembno, da imate doma na zalogi določena živila oziroma sestavine, iz katerih lahko enostavno pričarate kosilo, večerjo ali zajtrk. Katere sestavine bi morala imeti vsaka kuhinja in so ključnega pomena za pripravo obrokov?

Moka

Če želite pripravljati testo, kruh, palačinke, pecivo ali kaj podobnega, nujno potrebujete moko. Gre za sestavino, ki jo zelo enostavo hranite na zalogi tudi več časa.

Arašidi in arašidovo maslo

Uživanje raznih oreščkov je zelo zdravo, saj vsebujejo zdrave maščobe in druga hranila. Z njimi lahko popestrite pravzaprav vsak obrok ali pa si jih privoščite kot malico. Če imate radi arašidovo maslo, je tudi to zelo enostavno za shranjevanje in priročno za kuhanje ter pripravljanje obrokov.

Sladkor, sol

Karkoli boste želeli začiniti na sladek al slan način, boste zagotovo potrebovali sladkor in sol. Brez njiju se praktično ne da živeti.

Marmelada in med

Oboje lahko uporabite kot sladilo za razne sladice ali pa z njima popestrite kašo, jogurt, kefir in podobno. V vsakem primeru prideta marmelada in med zelo prav.

Riž, testenine

Iz riža ali testenin lahko pripravite ogromno jedi z ogromno vrst omak, zelenjave, mesa, morskih sadežev, rib. Praktično karkoli si zaželite. Rok trajanja je ponavadi dolg, živila je enostavno shranjevati, zato si čimprej naredite zalogo.

Kis, olje

Kis in olje je potrebno hraniti v hladnejšem temnem prostoru. Če vam prostor to omogoča, lahko imate vedno kakšno steklenico na zalogi, da vam ni treba vsakič, ko zmanjka, v trgovino. Pomembna sta za pripravo solat in začinjanje drugih jedi.

Vložena zelenjava

Kisle kumarice, vložene gobice, paprika, česen, šparglji … Vse to so živila, s katerimi lahko popestrite jedi, lahko pa jih uživate tudi kot prilogo ali solato. Pozimi, ko ni veliko sveže solate in zelenjave, je priporočljivo imeti na zalogi tudi kakšno vloženo rdečo peso.

Čaj in kava

Tudi čaj in kava imata dolg rok uporabe in vedno prideta prav, tako za vas kot tudi za vaše goste. Kadarkoli si zaželite skodelico toplega čaja ali kave, jo imate vedno na dosegu roke.

Začimbe

Začimbe, kot so poper, bazilika, origano, mlet česen in čebula, kumina, sladka paprika, čili, kurkuma, muškatni orešček in podobno je prav tako dobro imeti vedno v kuhinji, saj nikoli ne veste, kakšno jed boste pripravljali in katere začimbe boste pri tem potrebovali.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels