• C Novo mesto
  • 23:37
  • Pet, 20.05.2022

Te vrste zelenjave ne smete nikoli shranjevati v hladilniku

Dejstvo je, da hrana v hladilniku v glavnem ostane sveža in užitna dlje časa kot pa hrana, ki jo pustimo na sobni temperaturi. To velja še zlasti za mlečne izdelke, meso in nekatere vrste zelenjave. Za nekatera živila je celo nujno, da jih hranimo v hladilniku, saj se v nasprotnem primeru zelo hitro pokvarijo. Vendar če mislite, da je treba vse vrste zelenjave hraniti v hladilniku, saj bo tako ostala dlje časa sveža, se motite. Obstajajo vrste zelenjave, za katere se celo odsvetuje, da jih hranite v hladilniku. Katera zelenjava je to?

Paradižnik

Zapomnite si: paradižnika ne smete nikoli shranjevati v hlaidlniku. Brez težav bo dlje časa ostal svež tudi na sobni temperaturi oziroma v malo hladnejšem prostoru. Če ga hranite v hladilniku, bo paradižnik hitreje izgubil okus, poleg tega pa bo spremenil tudi svojo teksturo. Če torej želite uživati okusen paradižnik, hladilnik odpade.

Krompir in sladki krompir

Krompir se mora shranjevati v temnem in hladnem prostoru, vendar nikakor ne v hladilniku. Tam je namreč prehladno, nizke temperature pa negativno vplivajo na krompirjevo teksturo in okus. Priporočljivo je shranjevanje krompirja v papirnati vrečki.

Česen in čebula

Če boste v hladilniku shranjevali česen in čebulo, ne boste s tem naredili čisto nič dobrega. V vašem hladilniku bo namreč vladal neprijeten vonj, ki se ga bodo navlekla tudi druga živila. Poleg tega čebula in česen ne potrebujeta tako nizkih temperatur. Enako kot krompir ju lahko shranjujete v papirnati vrečki. Izjema je olupljena ali prerezana čebula oziroma česen, le-to morate shranjevati v hlaidlniku. Vendar pazite, da jo zaprete v tesno posodo oziroma neprepustno vrečko.

Avokado

Tudi avokado je zelenjava, ki ne spada v hladilnik, saj lahko hitro izgubi okus. Če je že mehak, vas bo počakal še nekaj dni, vendar je priporočljivo, da ga zaužijete čimprej. Nikar pa z njim v hlaidlnik.

Paprika

Paprika podobno kot paradižnik v hladilniku izgubi pristen okus, poleg tega pa nizke temperature načnejo tudi njeno teksturo – zmehčajo jo in ji odvzamejo hrustajoče lastnosti.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels