• C Novo mesto
  • 17:05
  • Čet, 21.09.2023

Teh živil ne bi smeli nikoli shranjevati v hladilniku

Ponavadi shranjevanje v hladilniku omogoča živilom, da ostanejo sveža dlje časa, vendar ne nujno v vseh primerih. Nekaterih živil ne bi smeli nikoli shranjevati v hladilniku, saj nizke temperature slabo vplivajo na njih in lahko celo povzročajo, da se hitreje pokvarijo. Katera živila so to?

Paradižnik

Svež paradižnik spada na kuhinjski pult, ne v hladilnik. Hladen zrak namreč lahko vpliva na teksturo paradižnika, še preden ga uspete porabiti. Vse, kar morate narediti, je le to, da pazite, da na paradižnik ne sije direktno sonce, pa se bo obdržal dovolj dolgo tudi izven hladilnika. Poleg tega bo njegov okus bolj prijeten, če ga boste pustili zoreti na sobni temperaturi, saj paradižnik ne bo preveč hladen.

Čebula

Večino vrst čebule je najbolj priporočljivo shranjevati na sobni temperaturi, najbolje stran od neposredne sončne svetlobe in morebitnih vplivov pečice ali kuhalne plošče. Če jo shranjujete v hladilniku, lahko to povzroči naglo spreminjanje njene teksture, kar vodi v hitrejše gnitje oziroma propadanje čebule. Čebulo hranite v hladilniku samo takrat, ko ste jo že olupili ali prerezali, pa še takrat bodite pozorni, da jo porabite v od dveh do treh dneh in ne kasneje.

Večino vrst čebule je najbolj priporočljivo shranjevati na sobni temperaturi, najbolje stran od neposredne sončne svetlobe in morebitnih vplivov pečice ali kuhalne plošče

Krompir

Shranjevanje krompirja v hladilniku je povsem nepotrebno. Prvič, zavzel vam bo ogromno prostora, drugič, zaradi tega ne bo vzdržal nič dlje. Poskrbite le, da je shranjen v temnem in mogoče malo hladnejšem prostoru. Če ga shranjujete na prenizki temperaturi (v hladilniku,) pa se lahko začenja spreminjati njegova tekstura, kar ni dobro za zaužitje oziroma je lahko celo škodljivo zdravju na dolgi rok.

Olje

Olivno, avokadovo, sončnično ali bučno olje se shranjuje v hladnih, temnih prostorih, stran od dnevne svetlobe, nikakor pa ne v hladilniku, saj so temperature tam prenizke. Optimalne temperature za dolgoročno shranjevanje različnih vrst olja so ponavadi v kleteh ali hladnejših prostorih. Če živite v stanovanje, vam odsvetujemo, da si olje kupujete na zalogo, saj vam lahko zaradi previsokih temperatur hitreje propade, nikar pa naj ne bo to razlog, da ga začenjate shranjevati v hladilniku.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels