• C Novo mesto
  • 08:40
  • Sre, 29.06.2022

Teh živil ne smete nikoli pogrevati v mikrovalovni pečici

Če ste tudi vi navdušenci nad praktičnostjo in funkcionalnostjo mikrovalovne pečice, morate nekaj vedeti. Obstajajo živila, ki jih pod nobenim pogojem ne smete pogrevati v mikrovalovni pečici. Lahko se namreč pokvarijo, se zažgejo ali celo eksplodirajo. Katera živila so to in kaj se zgodi, če jih pogrevate v mikrovalovni pečici, preberite spodaj.

Trdo kuhana jajca

Trdo kuhana jajca so lahko odličen beljakovinski obrok, ki vam da ogromno energije in hranilnih snovi. Lahko jih uživate kot prilogo k solati, mesu ali krompirju, lahko z njimi obogatite popečen kruh ali pa jih uživate kot samostojno jed. Nekaj, kar morate vedeti, pa je to, da jajc z lupino nikoli ne smete pripravljati v mikrovalovni pečici. Trdo kuhana jajca lahko namreč zaradi pogrevanja počijo. Najbolj zanimivo pa je, da ponavadi ne eksplodirajo v mikrovalovni pečici, ampak šele kasneje, ko jih odložite na krožnik ali pričnete jesti. To se lahko zgodi z olupljenimi ali neolupljenimi jajci, zato previdno.

Procesirano meso

Enako previdni morate biti tudi pri pogrevanju procesiranega mesa, ki je polno raznih kemikalij in umetnih dodatkov. Če vse skupaj pogrevate v mikrovalovni pečici, lahko te snovi postanejo še bolj škodljive vašemu zdravju, predvsem povečajo tveganje za nastanek sčrno-žilnih bolezni in holesterola.

Čili

Previdno tudi s pogrevanjem čilija oziroma feferonov. Nič ne bo narobe, če boste v mikrovalovni pečici pogreli en feferon oziroma majhno količino feferonov. Problem lahko nastane, ko boste čilije pogrevali v velikih količinah. Vsebujejo namreč snov, imenovano kapsaicin, ki sicer ugodno vpliva na naše zdravje in psokrbi tudi za pekoč okus v čiliju, vendar lahko v primeru, da ga pogrevate v mikrovalovni pečici, škoduje vašim očem in dihalom. Ko boste odprli mikrovalovno pečico, bo v vas zapihal zrak s kapsaicinom, ki bo povzročil dušeč in pekoč občutek v očeh in ustih.

Paradižnikova omaka

Zdi se zelo mikavno, da bi testenine s paradižnikovo omako na hitro pogreli v mikrovalovni pečici, vendar nikar ne počnite tega. Zaradi konsistence paradižnikove omake, se bo le-ta med pogrevanjem razpršila po celi mikrovalovni pečici. Tako boste imeli kasneje ogromno dela s čiščenjem, zato vam priporočamo, da si takšen obrok raje pogrejete na štedilniku.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels