• C Novo mesto
  • 03:55
  • Čet, 30.05.2024

Teh živil pred zaužitjem nikdar ne smete oprati

saso avsenik

Pri veliko živilih je zelo pomembno, da jih pred zaužitjem temeljito operete, da odstranite morabitno umazanijo, bakterije in druge mikrobe ter morebitne sledi pesticidov. To še posebej velja za sadje in zelenjavo, ki jo uživamo surovo z olupkom. Nekaterih živil pa pred pripravo oziroma zaužitjem iz različnih razlogov ni priporočljivo umivati ali sprati. Poglejmo, katera živila so to.

Perutnina

Veliko ljudi pred pripravo piščanca ali purana meso najprej opere pod vodo, šele nato pa prične s pripravo. Glede na priporočila strokovnjakov naj bi se tega izogibali, saj lahko s pranjem perutnine v kuhinjsko korito in pult prenesemo škodljive bakterije. Kar 60 % bakterij po izpiranju perutnine ostaja v koritu, 30 % se jih glede na raziskave prenese na solato, ki jo pripravljate kasneje. Poskusite se torej temu koraku izogniti in raje poskrbite, da piščanca temeljito toplotno obdelate, da uničite morebitne škodljive mikroorganizme.

@bobbyparrish Stop washing chicken! If you really want to eliminate harmful bacteria, cook your chicken to 165F! #cookingtips #kitchenhack #cookinghacks #dothisnotthat #washchicken #dontwashyourchicken ♬ original sound – Bobby Parrish

Predhodno oprana solata

Če v trgovini kupite vnaprej oprano solato in je ustrezno označena, vam je ni treba še enkrat umivati. S tem lahko kvečjemu povzročite škodo, saj bo večkratno pranje odplavilo tudi koristna hranila, sploh pod toplejšo vodo.

Rdeče meso

Če bi želeli z mesa odstraniti morebitne bakterije, je dejstvo, da jih samo s pranjem ne morete. Nekatere se skrivajo globoko med vlakni, s splakovanjem pa lahko podobno kot pri piščancu bakterije zgolj prenesete v kuhinjsko korito in onesnažite druga živila. Bakterije boste najbolj učinkovito uničili s toplotno obdelavo.

Gobice

Gobe so znane po tem, da vsrkajo vodo, zato umivanje pred pripravo ni priporočljivo. Če so videti umazane ali pa so na njih ostanki zemlje, jih raje obrišite s suho krpo in odstranite umazanijo.

Recept matevža z gobami

Ribe

Tudi za ribe velja podobno pravilo kot za perutnino in rdeče meso: z umivanjem ne boste uničili bakterij z mesa, ampak jih boste kvečjemu prenesli v kuhinjsko korito. Bakterije lahko uničite s toplotno obdelavo. Izjema so sveže školjke ali lignji, ki jih je včasih potrebno sprati, da odstranite morebitne ostanke peska in umazanije.

Testenine

Nekateri ljudje z vodo sperejo testenine, ko so kuhane, vendar s tem odstranite sol in škrob, zaradi česar se potem omaka slabše absorbira in prime na testenine. Končni rezultat bo manj okusen obrok.

Fižol

Tako suh kot konzerviran fižol je varen za zaužitje brez pranja. Z umivanjem konzerviranega fižola boste po vsej verjetnosti sprali precej soli, zaradi česar bo okus manj intenziven. Če želite zmanjšati vnos soli v telo, pa umivanje konzerviranega fižola ne škodi.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: arhiv