• C Novo mesto
  • 22:20
  • Sob, 13.08.2022

To je izjemno zdravo žito, ki vsebuje največ kalcija

Tudi, ko uživamo ogljikove hidrate, je pomembno, da vemo, kaj ta živila vsebujejo in kaj pravzaprav jemo. Čeprav preveč ogljikovih hidratov močno škodi našemu zdravju, pa jih vseeno potrebujemo za normalno delovanje telesa in predvsem za energijo. Namesto, da se pogosto zatekate k belemu rižu in testeninam, začnite razmišljati široko in spoznajte žita, ki imajo pravzaprav ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje. Eno izmed njih je zagotovo proso – žito, ki vsebuje največ kalcija med vsemi žiti. In ne samo kalcija, tudi polno drugih hranilnih snovi.

Kaj je proso?

Proso je vrsta žita, ki vsebuje veliko beljakovin in antioksidantov, hkrati pa ne vsebuje glutena, zaradi česar je zelo primerno za uživanje za ljudi, ki imajo težave s toleriranjem glutena v hrani. Proso lahko uživate na različne načine, kot samostojno jed (namesto riža v »rižoti« uporabite proseno kašo), kot prilogo k zelenjavnim ali mesnim jedem, v raznih solatah, lahko pa si pripravite tudi sladico ali sladko proseno kašo za zajtrk. Vsebuje ogromno kalcja, železa, magnezija fosforja, folata, poleg tega pa je tudi bogat vir vlaknin, ogljikovih hidratov in beljakovin, zaradi česar vas prijetno nasiti.

Zakaj bi morali uživati proso?

Proso ima ogromno pozitivnih učinkov na zdravje. Poleg tega, da je zelo hranilno in naše telo preskrbi z veliko koristnimi minerali, tudi uravnava sladkor v krvi in pomaga vsem tistim, ki želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram. Če uživanje riža zamenjate za uživanja prosa, imate veliko več možnosti, da boste shujšali hitreje in izoblikovali svojo postavo. Proso odlično vpliva tudi na zdravje srca in žil, saj vsebuje ogromno antioksidantov, ki znižujejo sladkor v krvi in slab holesterol, preprečujejo nastanek krvnih strdkov in posledično zmanjšujejo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni ali nastanek infarkta. Nekatere raziskave so pokazale celo, da redno uživanje velikih količin prosa uničuje rakave celice in zmanjšuje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Uživanje prosa je priporočljivo tudi za vse tiste, ki imajo prebavne težave, saj pospešuje presnovo in preprečuje razrast škodljivih bakterij v črevesju.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

bee queen
mkt sevnica