• C Novo mesto
  • 23:45
  • Pet, 22.09.2023

To je v resnici razlog, zakaj ne smete dajati medu v vroč čaj

Med je prava zakladnica zdravja. Pomaga pri nešteto zdravstvenih težavah, krepi imunski sistem, kožo in lase. Zato ni nobena skrivnost, da ga večina ljudi vsakodnevno uporablja v domači kuhinji. Ko zbolite, vas boli grlo in kašljate, najbrž kdaj pojeste žlico medu ali pa z njo posladkate topel čaj. Med se v čaju lepo raztopi, mu doda prijeten okus in pozitivno deluje na vaše zdravje. Pomembno pa je, da medu ne dodate v čaj takoj, ko čaj skuhate, saj je takrat prevroč. Med dodate v topel ali mlačen čaj. Ampak to ste najbrž že vedeli. Ste kdaj pomislili, zakaj je tako?

Ena od raziskav je pokazala, da je lahko kombinacija medu in vroče vode toksična

Znanstveniki so opravili raziskavo, objavljeno v AYU, ki kaže, da medu ne bi smeli nikoli kuhati, pogrevati ali na kakršenkoli način kombinirati z vročo vodo. Pri temperaturi 140 stopinj naj bi med namreč postal toksičen. Med namrče vsebuje naravne sladkorje, ki pri segrevanju sproščajo HMF organsko spojino, ki naj bi bila strupena oziroma karcinogena.

Pa je res?

Najprej moramo ločiti razliko med surovim in pasteriziranim medom: pasteriziran med je bil že enkrat toplotno obdelan. Čeprav marsikdo verjame, da je dodajanje medu v vroč čaj strupeno, zaenkrat ni bilo izvedenih dovolj raziskav, ki bi to tezo znanstveno potrdile. Zgoraj opisana raziskava, ki se navezuje na karcinogenost HMF spojine, je bila opravljena na miših, in sicer s pasteriziranim medom, ne s surovim. Raziskava, ki bi povezovala dodajanje surovega medu v vroč čaj s toksičnostjo, zaenkrat ne obstaja. Če vas kljub temu skrbi, vam svetujemo, da uporabljate surov med in ga dodate v topel oziroma mlačen čaj – čeprav previsoka temperatura čaja v kombinaciji z medom morda ni toksična, pa lahko vendarle uniči zdravilne učinke medu. Temperatura čaja naj bo torej tolikšna, da se med še normalno raztopi.