• C Novo mesto
  • 03:48
  • Čet, 09.02.2023

To je živilo, ki vam bo pomagalo ublažiti željo po sladkorju

Želja po sladkorju je včasih tako močna, da se ji preprosto ne moremo upreti. Kdor si je zmožen v tistem trenutku reči »ne«, ima resnično trdno voljo in samodisciplino. Če tudi vas pogosto popade želja po nezdravih sladkih prigrizkih, pa lahko vseeno ukrenete nekaj pozitivnega in zdravega. Namesto čokolade, peciva in raznih drugih sladkarij raje posežite po zdravih sladkih prigrizkih, ki bodo ravno tako zadovoljili vašo močno željo po sladkem. Namesto, da boste s tem naredili škodo svojemu zdravju, boste naredili nekaj pozitivnega. Preberite, katero živilo je odlično za takšne priložnosti.

Avokado je ključnega pomena za zdravje in občutek sitosti

Avokado je primer živila, ki je bogat vir vlaknin in zdravih maščob, ki pomagajo blažiti željo po sladkem in nezdravih prigrizkih. Poleg tega vsebuje avokado veliko zdravih beljakovin, ki igrajo ključno vlogo pri občutku napolnjenega želodca in sitosti.

Eden od razlogov, zakaj se vam pojavljajo močne želje po sladkorju je neuravnotežen krvni sladkor. Neravnovesje povzroča občutek lakote in se celo kaže v prenajedanju ter uživanju nezdravih prigrizkov, zaradi česar se potem vrtite v začaranem krogu. Uravnavanje krvnega sladkorja je ravno zato tako zelo pomembno, saj ne boste imeli »lažnih« napadov lakote. Avokado je v tem primeru dober zato, ker daje občutek sitosti in telo napolni z zdravimi hranilnimi snovmi, ki jih potrebujete. Poleg tega vsebuje tudi veliko vlaknin, ki zelo ugodno vplivajo na prebavo.

Kako uživati avokado?

Če vam okus surovega avokada ni najbolj všeč, obstaja ogromno načinov, kako ga pripraviti. Odločite se lahko za slastne popečene kruhke z avokadom, paradižnikom, jajcem in namazom. Lahko pripravite svež namaz iz avokada oziroma guacamole. Vedno pa lahko avokado dodate tudi v različne solate, jedi z jajci in drugimi vrstami zelenjave, pripravite tortilje z avokadom ali pa ga uživate kot prilogo k mesnim ali zelenjavnim jedem. Če ste ljubitelji zelenjavnih smutijev, je lahko odlična sestavina v kombinaciji z banano. Zaradi avokada bo vaš smuti bolj gost in kremni.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels