• C Novo mesto
  • 06:11
  • Čet, 28.09.2023

To se zgodi, če vsak dan uživate rukolo

Rukola je zelo priljubljena povsod po svetu, glavna razloga pa sta predvsem njen specifičen okus in zdravilni učinki na telo. Nekateri ljudje jo zaradi nekoliko ostrega posebnega okusa naravnost obožujejo, drugim se zdi, da je okus premočan in zaradi tega ne pridejo do izraza ostala živila. Skrivnost pa je v tem, da znate v vašo solato ali kot prilogo h glavni jedi pravilno dozirati ustrezno količino rukole, ki bo izpopolnila vašo jed. Če ste ljubitelji rukole, imamo dobro novico za vas – uživajte je čim več, saj je zelo zdrava. Če vam rukola ni preveč všeč – potrudite se kdaj, da jo v vsaj majhnih količinah dodate k jedem. S tem boste naredili veliko uslugo vašemu zdravju.

Vsebuje ogromno vitaminov in mineralov

Rukola je bogat vir zdravih hranil. Vsebuje veliko kalcija, ki je ključnega pomena za zdravje kosti, mišično in živčno funkcijo, hkrati pa pomaga pri nemotenem pretoku krvi. Poleg kalcija je rukola tudi bogat vir kalija, vitamina B, C, K in A.

Zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni

Vitamini C, K in B so ključnega pomena za zdravo delovanje srca, v rukoli pa najdemo večje količine vseh treh vitaminov. Redno uživanje rukole tako znižuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in lajša simptome v primeru že razvite bolezni.

Pomaga uravnavati telesno težo

Ljudje, ki redno uživajo rukolo, majo manj možnosti, da bodo pridobivali odvečne kilograme. Rukola je namreč zelo nizkokalorično živilo, saj vsebuje le 25 kalorij na 100 gramov. Je bogat vir vlaknin, ki ugodno delujejo na prebavni sistem in pospešujejo izločanje strupov iz telesa.

Izboljšuje zdravje oči

Zahvaljujoč visoki vsebnosti beta karotena oziroma vitamina A je rukola zelo dobra tudi za zdravje oči. To pa ni edini vitamin v rukoli, ki skrbi za naše oči – rukola vsebuje tudi lutein in zeaxantin, ki varujeta oči pred močno svetlobo in UV žarki.

qlandia krsko