• C Novo mesto
  • 14:11
  • Čet, 21.09.2023

To so alkoholne pijače z najmanj kalorijami

Pravijo, da alkohol redi. Pa to resnično drži? Nekatere alkoholne pijače v resnici ne vsebujejo veliko kalorij in sploh niso pretirano redilne. Problem alkoholnih pijač, ki vsebujejo veliko kalorij, so ponavadi brezalkoholni dodatki, kot so razne sladke gazirane pijače, energijski napitki in podobno. Če si občasno privoščite kakše kozarček spodaj naštetih pijač (saj veste, za dušo), ne rabite skrbeti, da bi se od tega zredili. Seveda pa je pomembno, da alkohol uživate v majhnih količinah, saj lahko v nasprotnem primeru močno škoduje vašemu zdravju.

Katere so najmanj redilne alkoholne pijače?

Mojito – manj kot 100 kalorij

Pripravite si domač mojito in se izognite uporabi sladkih sirupov, saj ti vsebujejo veliko sladkorja in kalorij. Mojito lahko pripravite z lahkim rumom in žličko stevie, potem pa dodate še sveže liste mete, mineralno vodo in svež limetin sok.

Tekila s svežim sokom limete – manj kot 200 kalorij

Če imate radi tekilo, si jo lahko priložnostno privoščite. Da bo pijača imela manj kalorij, dodajte sveže stisnjen sok limete in nikar ne dodajajte drugih dodatkov.

Vodka z mineralno vodo in limono – 96 kalorij

Če boste vodko zmešali s pravilno količino mineralne vode in svežega soka limone (limono lahko tudi narežete na krhlje in dodate v pijačo skupaj z metinimi listi), boste takšen koktejl srkali veliko počasneje, kot pa če bi na primer pili vino. Ker alkohol povzroča dehidracijo, je mineralna voda odličen dodatek, saj vas ohranja hidrirane, hkrati pa ne dodaja kalorij.

Gin in tonik – 120 kalorij

Gin sam po sebi ni kaloričen, medtem ko imajo razni toniki pogosto dodane sladkorje in nepotrebne kalorije. Če izberete dietni tonik, lahko pijači znižate kalorično vrednost za okoli 60 kalorij. Lahko pa tonik nadomestite tudi z mineralno vodo in vašo pijačo popestrite z vejico rožmarina, rezino grenivke ali limete.

Vodka s kombučo – 90 kalorij

Kombuča je zaradi visoke vsebnosti probiotikov postala zelo priljubljena fermenturana pijača. Ker gre za pijačo z močno aromo, jo lahko odlično kombinirate tudi k vodki. Če želite zaužiti manj kalorij, poskrbite, da izberete/naredite kombučo z nizko vsebnostjo sladkorja.

Belo vino – 120 kalorij

Če ste ljubitelji sladkih vin, vas moramo razočarati, saj so ponavadi precej kalorična. Če želite zmanjšati vnos kalorij, se raje odločite za suha vina, kot so pinot, sauvignon in podobna.

Lahko pivo – 103 kalorije

Velja predsodek, da pitje piva spodbuja nastanek ‘pivskega trebuha’. Če pivo pijete prepogosto, to zagotovo drži, če si pa občasno privoščite kakšen kozarček, je lahko to celo zdravo. Lahka piva imajo ponavadi za 50 kalorij manj kot običajna. Temnejše kot je pivo, več kalorij vsebuje.

NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash