• 22.98C Novo mesto
 • 13:43
 • Pon, 03.08.2020

Torta za praznične priložnosti

Kako pripraviti najboljšo torto za praznična druženja, ki so že pred vrati? Saj nimate časa za to! Ali pač? Tokrat bomo z vami delili nekaj preprostih receptov za okusne torte za vsako praznično priložnost, ki jih lahko pripravite z najbolj osnovnimi sestavinami in v minimalnem času!

Čokoladna torta s koščki čokolade

Sočna in okusna čokoladna torta je vedno uspeh. Kako jo pripraviti doma?

Za pripravo čokoladne torte s koščki čokolade potrebujete:

 1. eno skodelico in pol moke; 
 2. eno skodelico in pol rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja;
 3. eno zvrhano jedilno žlico vanilijinega sladkorja; 
 4. pol skodelice kakava; 
 5. eno skodelico mleka; 
 6. dve jajci;
 7. zvrhano čajno žličko pecilnega praška;
 8. 200 g jedilne temne čokolade; 
 9. ščepec soli.

Priprava čokoladne torte s koščki čokolade: 

 1. korak: v veliki posodi za mešanje sestavin zmešajte eno skodelico in pol moke, eno skodelico in pol nerafiniranega trsnega rjavega sladkorja, pol skodelice kakava, eno zvrhano čajno žličko pecilnega praška ter ščepec soli.
 2. korak: dodajte rumenjak in beljak dveh jajc in skodelico mleka.
 3. korak: zmešajte testo do gladkega z mešalnikom.
 4. korak: dodajte v testo eno zvrhano jedilno žlico vanilijinega sladkorja ter ponovno premešajte, tako da se bo sladkor lepo enakomerno razporedil povsod po testu.
 5. korak: nastrgajte jedilno čokolado in jo vmešajte v mešanico. Premešajte, tako da bo vsebina enakomerno razporejena.
 6. korak: vlijte tekoče testo v velik pekač, obložen s pecilnim papirjem, in pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno pol ure; torta je pečena, ko lahko vanjo potisnete konico noža, in bo ta ven prišel čist.
 7. korak: dober tek! Postrezite še toplo s stepeno smetano, vendar čokoladna torta tekne tudi ohlajena.

Jabolčna torta za sladokusce, ki obožujejo jabolka

Vsi obožujemo dober jabolčni zavitek in jabolčni sok; in od tam je le še en korak naprej do priprave okusne jabolčne torte, ki jo boste zagotovo pripravili več kot samo enkrat.

Za pripravo jabolčne torte potrebujete le: 

 1. pet manjših jabolk (ali štiri večja jabolka); 
 2. eno skodelico moke;
 3. eno jedilno žlico pecilnega praška; 
 4. eno jedilno žlico cimeta; 
 5. ščepec soli; 
 6. eno jedilno žlico vanilijinega sladkorja;
 7. dve jajci; 
 8. eno skodelico rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja
 9. ingver in muškatni orešček. 

Priprava domače jabolčne torte: 

 1. korak: v posodi zmešajte obe jajci, eno skodelico rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja ter eno jedilno žlico vanilijinega sladkorja. Dodajte pol skodelice stopljenega masla in premešajte do gladkega. 
 2. korak: v mešanico dodajte eno skodelico moke, eno jedilno žlico pecilnega praška, eno jedilno žlico cimeta ter ščepec soli. Vsakič, ko dodate novo sestavino, temeljito premešajte. Dodajte tudi ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka in ščepec ingverja za bolj poln okus, ki se dobro poda k prihajajočim praznikom.
 3. korak: mešanica je pripravljena, ko je povsem gladka.
 4. korak: olupite jabolka in jih narežite na večje, grobe koščke; ti naj nikar ne bodo preveč majhni, saj večji kosi torti dajejo značilen okus in rustikalen videz domačega izdelka.
 5. korak: dodajte narezane koščke jabolka v mešanico in premešajte s kuhalnico, tako da se bodo jabolka enakomerno razporedila po testu.
 6. korak: vlijte mešanico v predhodno z maslom namaščen pekač.
 7. korak: pecite na 180°C približno pol ure; torta je pečena, ko lahko vanjo potisnete konico noža, in bo ta ven prišel čist.
 8. korak: dober tek! Postrezite še toplo, vendar jabolčna torta tekne tudi ohlajena.

Preprosta bananina torta

Za pripravo preproste bananine torte potrebujete: 

 1. eno skodelico moke;
 2. eno jedilno žlico pecilnega praška; 
 3. eno jedilno žlico cimeta; 
 4. ščepec soli; 
 5. eno jedilno žlico vanilijinega sladkorja;
 6. dve jajci; 
 7. eno skodelico sladkorja; 
 8. dve manjši zreli banani;
 9. ingver in muškatni orešček (po želji, ni pa nujno).

Priprava domače bananine torte: 

 1. korak: priprava testa je precej podobna kot pri prejšnji, jabolčni torti. V posodi zmešajte obe jajci, eno skodelico rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja in pa eno jedilno žlico vanilijinega sladkorja. Dodajte pol skodelice stopljenega masla in premešajte do gladkega.
 2. korak: v mešanico dodajte eno skodelico moke, eno jedilno žlico pecilnega praška, eno jedilno žlico cimeta ter ščepec soli. Vsakič, ko dodate novo sestavino, skrbno premešajte. Če želite, lahko dodate tudi ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka in ščepec ingverja za bolj poln okus, ni pa obvezno.
 3. korak: mešanica je pripravljena, ko je povsem gladka.
 4. korak: vzemite obe banani in ju nasekljajte na manjše rezine. Te nato pretlačite skupaj s pol skodelice mleka, tako da nastane neke vrste pire. Tega nato dodajte v mešanico jajc, moke, rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja, masla, vanilijinega sladkorja, pecilnega praška in cimeta. Temeljito premešajte. Če se vam mešanica zdi pregosta, po žlicah postopoma dodajajte malo vode.
 5. korak: testo enakomerno razporedite po predhodno z maslom namaščenem pekaču. Pecite v predhodno ogreti pečici cca. pol ure na 180°; torta je pečena, ko lahko vanjo potisnete konico noža, in bo ta ven prišel čist.
 6. korak: dober tek! Postrezite še toplo, s stepeno smetano.

Kako pripraviti najboljšo torto

Saj veste, kaj pravijo: vaja dela mojstra. Nič ni narobe, če se ne spoznate na torte ali pa nimate bogatih izkušenj s peko; ko boste enkrat osvojili pripravo testa, ki se od recepta do recepta ne spreminja toliko, lahko eksperimentirate s polnili in dodatki in ustvarite svojo unikatno sadno ali drugačno torto. Kuhanje in peka postaneta precej bolj preprosta, ko dobimo občutek, katere sestavine naravno pristajajo skupaj in kaj bi lahko bilo dobro. To je najbolj zabaven del kuhanja, ko se vam ni več treba strogo držati receptov, ampak imate že dovolj prakse, da lahko po svoje malo esperimentirate z dodatki.

Kaj pa, če v svoji torti ne želim uporabljati jajc in masla?

To sploh ni težava. Veganska peka je danes že povsem običajna, in sploh vam ni treba preveč komplicirati. Jajca v svojih tortah lahko preprosto zamenjate z eno zrelo banano, ki jo skrbno pretlačite. Banana bo odigrala podobno vlogo kot jajce, saj bo poskrbela, da se bodo sestavine držale skupaj. Na podoben način lahko banane uporabite tudi pri pripravi mafinov ali palačink, in namesto masla lahko uporabite kokosovo olje. Kokosovo olje bo vašim sladicam dalo tudi še bolj sladek in poln okus; sploh za pripravo palačink je odlično. Na srečo danes tudi ni več drago. Njegova prednost je tudi ta, da samo po sebi nima prav veliko okusa, tako da se odlično sklada z različnimi jedmi in sladicami.

Dober tek, in veliko sreče pri ustvarjanju novih okusov!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Torta za praznične priložnosti
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.