• C Novo mesto
  • 15:06
  • Čet, 22.02.2024

Triki za najboljši cheseecake

Cheesecake bi se v naš jezik prevedlo sirova torta, a bi bil ta prevod precej daleč od resnice. Vsekakor gre za torto, ki ji tudi v Sloveniji rečemo preprosto cheesecake. Njena priprava je lahko zelo preprosta, ponuja pa veliko dodatkov, ki bodo zavlekli celoten projekt cheesecake. Je sladica narejena iz ene ali več plasti, največja med vsemi pa je iz različice kremnega sira, sladkorja in jajc. V kolikor ima cheesecake tudi spodnjo plast, je ta najpogosteje ustvarjena iz trših sestavin, ki ji dajo nekaj osnove. Vemo, da je cheesecake slastna jed, ki jo lahko ustvarimo na mnogo načinov. Pobrskali smo po najboljših receptih za cheesecake in se lotili tudi nekaj najbolj tradicionalnih.

Recept za klasični cheesecake

Za zelo klasičen in enostaven recept za cheesecake bomo potrebovali pol kilograma piškotov po izbiri, sto gramov masla, devetsto gramov kremnega sira, lonček sladkorja, sto petdeset gramov kisle smetane, štiri jajca in žličko vaniljinega ekstrakta.

Postopek priprave:

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Zmeljemo piškote ter jim dodamo stopljeno maslo ter mešamo dokler ne nastane piškotno testo. Položimo ga v tortni model in ga enakomerno pritisnemo k dnu in porazdelimo. Na srednji hitrosti v posodi zmešamo kremni sir, vanilijev ekstrakt in sladkor. Ko nastane gladka zmes dodajamo jajca enega za drugim in mešamo pri najnižji hitrosti. Ko nastane gladka masa jo vlijemo v model na prej postavljeno piškotno testo. Postavimo v pečico in pečemo približno petdeset minut na nastavljeni vročini. Dvajset minut naj bo cheesecake v pečici, nato pa ga vzamemo iz nje. Pustimo, da se ohladi, nato pa postavimo v hladilnik, kjer naj cheesecake ostane čez noč.

Recept za cheesecake Oreo

Za cheesecake Oreo brez peke bomo potrebovali 300 gramov Oreo piškotov, 75 gramov masla, 400 gramov kremnega sira, 80 gramov sladkorja v prahu, čajni žlički vanijievega ekstrakta, 75 gramov nasekljanih Oreo piškotov in 10 gramov krem fixa.

Postopek priprave:

Piškote zmeljite dokler ne postanejo popolnoma zdrobljeni. Dodajte stopljeno maslo in mešajte dokler ne dobite gladke zmesi. Premestite v model za pečenje, obložen s peki papirjem in prekrijte dno ter robove. Postavite v hladilnik. Za pripravo kreme morate kremni sir, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt zmešati z mešalnikom. Dodajte krem fix in mešajte minuto ali dve, dokler se celotna zmes ne zgosti. Grobo zgrodbljene Oreo kekse dodajte k zmesi in rahlo premešajte z lopatko, da se piškoti razdelijo po celi zmesi. Kremo, ki ste jo dobili, zlijte po ohlajenem piškotnem dnu in čez noč pustite v hladilniku. Pred postrežbo lahko vrh cheesecaka potresete še z nekaj zdrobljenimi Oreo piškoti, kakavom ali stopljeno čokolado.

Recept za cheesecake Oreo

Recept za cheesecake Oreo

Recept za cheesecake Nutella

Za pripravo cheesecake Nutella brez peke boste potrebovali manj kot pol ure dela. Potrebujete 200 gramov piškotov, 80 gramov masla, vsaj dve žlici Nutelle (nadomestite jo lahko tudi z VikiKremo, LinoLado ali podobnim namazom), 400 gramov kremnega sira, 50 gramov sladkorja v prahu in 370 gramov Nutelle.

Postopek priprave:

Vse piškote zmeljite v drobtine, ki jim dodate stopljeno maslo in Nutello. Vse skupaj mešajte dokler ne dobite gladke zmesi. Vlijte v model, ki je obložen s peki papirjem ter porazdelite po dnu in robovih. Postavite v hladilnik, da se strdi. Sledi priprava kremnega dela. Kremni sir s sladkorjem v prahu morate zmešati z mešalnikom, da dobite kremasto teskturo. Dodate še Nutello in mešate dokler ni v posodi enotna zmes. Zlijemo v prej postavljeno dno iz piškotov in poravnamo vrh celotnega cheesecaka. V hladilniku pustimo stati čez noč, naslednji dan pa postrežemo.

Recept za cheesecake Nutella

Recept za cheesecake Nutella

Nekaj trikov za popolni cheesecake

Cheesecake je enostavna sladica, kjer pa gre lahko precej stvari narobe. Da bo vsak recept za cheesecake izpeljan tako kot je treba in še hitreje od napovedanega časa, smo pripravili nekaj trikov za izboljšanje cheesecaka.

Vaš kremni sir naj bo sobne temperature. Pomembno je, da je kremni sir brez grudic in se lahko enostavno zlije z ostalimi sestavinami. Pretrd kremni sir se ne bo enostavno premešal in nastale bodo grudice in bunkice. Če ste pozabili na kremni sir, ga lahko narežete na manjše kose in ga pogrejete za približno dvajset sekund, kar bo ravno prav. Vaš kremni sir bo sobne temperature.

Lahko uporabite čisto malo moke v svojem cheesecaku. Vaša sladica bo bolj kremasta in povezana.

Dodajte malo kisle smetane, da boste prepričani, da se vaša sladica peče pravilno. Mnogim bo nekoliko močnejši okus kisle smetane dobro popestrilo, obenem pa bo cheesecake še bolj kremast.

Če boste mešali preveč ali prehitro bo tekstura drugačna. Zaradi teh načinov mešanja bodo nastali zračni mehurčki in posledične razpoke ter neenakosti v cheesecaku. Mešajte po priporočilih in po občutku.

Ne odpirajte pečice med peko cheesecaka. S tem boste iz pečice izpustili ves vlažen in vroč zrak ter s tem povzročili, da bo cheesecaka padel ali pa se spekel neenakomerno.

Cheesecake hladite postopno in po korakih. Prvih trideset minut po koncu pečenja jo pustite v pečici, da se ohladi do določene temperature. Nato jo za nekaj časa pustite zunaj na sobni temperaturi, šele nato jo preselite v hladilnik

Če je boste pekli predolgo bo sladica razpokala ali se celo zažgala. Vedeli boste, da je cheesecake končan, ko bodo robovi pečeni, notranjost pa bo nekoliko gibljiva. Taka konsistenca je najboljša verzija cheesecaka.

Sestavine za cheesecake nam da lahko tudi domišljija

Sestavine za cheesecake nam da lahko tudi domišljija

Hitri nasveti pri ustvarjanju cheesecaka

  • Vaše mlečne sestavine naj bodo polnomastne
  • Naoljite model oziroma pekač
  • Na dno pekača postavite peki papir
  • Za okras uporabite raznolike sestavine, ki se vam ponujajo
  • Pečico prižgite mekoliko prej
  • Ne odpirajte pečice med peko
  • Z nožem jo ločite od modela
  • Bodite potrpežljivi pri izdelavi

Glavni nasvet, ki ga lahko dobite pri ustvarjanju vašega cheesecaka (ali kjerkoli), je uporaba domišljije. Recept za cheesecake priredite po svoje in mu dodajte svoj odtis. Si želite v cheesecaku več sadja, kot so maline, borovnice, brusnice, jagode ali banane? Potem to storite. Je v receptu za cheesecake nekaj, kar bi zamenjali? Naredite tudi to. Cheesecake je sladica, ki so jo po svoje priredili že mnogi in ustvarili prave mojstrovine. Zdaj je na vas, da iz klasičnega recepta za cheeesecake ustvarite svojo mojstrovino po kateri bodo hrepeneli vsi vaši prijatelji in znanci.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com