• C Novo mesto
  • 08:36
  • Tor, 15.06.2021

VIDEO: Ta trik vam bo pomagal sesekljati čebulo brez solz

Čebula je čudežno živilo, ki ne izboljšuje le okusa jedi, ampak tudi zelo ugodno vpliva na naše zdravje. Deluje proti srčno-žilnim boleznim, regulira krvni tlak, pospešuje prebavo, ureja krvni sladkor, ugodno vpliva na kožo in lasišče, znižuje holesterol, za povrh pa je še naraven antioksidant. Zagotovo pa tudi vi poznate tisti občutek, ko se dobre volje lotite priprave kosila, potem pa vam razpoloženje uniči sekanje in sesekljanje čebule – do te mere, da vas dobesedno spravi do solz. Ste se kdaj vprašali, zakaj se vam solzijo oči, kadar režete čebulo?

Čebula sproži svoj obrambni mehanizem, ki povzroči solzenje

Razlog za solze ob sekanju in sekljanju čebule je kompleksen kemijski proces, ki je pravzaprav obrambni mehanizem čebule. Ko zarežemo v čebulo in poškodujemo njene celice, čebula spusti ostro kemikalijo, hlapljiv plin, ki se imenuje syn-ropanethial-S-oksid. Nekaj sekund zatem začutimo draženje, srbenje in zbadanje v očeh. Ko pride do stika plina z našimi živci, se možgani odzovejo in spodbudijo proces solzenja oči, ki izpira plin iz oči.

čebula

Solzenju ob sekljanju čebule se je možno izogniti

Obstaja več trikov, kako se izogniti poplavi solz ob sekljanju čebule. Nekateri prisegajo na njih, drugi imajo občutek, da se jim oči kljub vsemu solzijo. Seveda poskusiti ni greh. Če res slabo prenašate oster plin, ki oddaja čebula, se lahko sekljanja lotite z masko ali sončnimi očali. Tako oči ne bodo prišle v stik s plinom in se posledično ne bodo solzile. Za dodatno učinkovitost se lahko potrudite tudi, da dihate skozi usta, saj s tem ne boste razdražili vohalnih živcev, ki se nahajajo tik ob živcih za solzne mešičke. Čebulo lahko poskusite namočiti tudi v vodi, priporočljivo slani, kar naj bi nevtraliziralo plin, ki ga oddaja. Če ste zelo občutljivi, lahko poskusite čebulo rezati celo pod vodo. Voda bo vsrkala dražeč plin in ne bo vam prišel do živega. Marsikdo prisega tudi na trik, da desko za rezanje namočite z jabolčnim kisom, nož pa naoljite, kar naj bi ravno tako pomagalo ublažiti simptome.

Pred kratkim pa je slavni kuhar Saransh Goila na svojem Instagramu objavil še en inovativen trik, kako sekljati čebulo brez solz. Ta 20-sekundni videoposnetek je marsikomu korenito izboljšal preživljanje časa v kuhinji in vrnil veselje do kuhanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Saransh Goila (@saranshgoila)

Celoten trik je v tem, da olupljeno čebulo spravite v zamrzovalnik za vsaj deset minut, šele nato pa se lotite sekljanja. Enako učinkovito je tudi, če čebulo spravite v hladilnik za trideset minut. Če nimate nobene od naštetih možnosti, pa Goila predlaga, da jo za nekaj časa namočite v hladno vodo.

NaDlani.si; Foto: Pexels, Pixabay