• C Novo mesto
 • 05:05
 • Tor, 21.03.2023

Vinorodna dežela Posavje je dobila predsednika Sommelierjev

Vinorodna dežela Posavje se lahko pohvali z novo ustanovljeno sekcijo Sommelierjev, ki je nastala pod okriljem Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. Gre za najmanjšo slovensko vinorodno deželo, ki je dobila ime po reki Savi in se deli na tri vinorodne okoliše: Dolenjsko, Bizeljsko – Sremič in Belo krajino.

sommelier

Ustanovna seja 2023.

Ustanovna seja Vinskih svetovalcev – Sommelierjev Vinorodne dežele Posavje je potekala v torek, 24. januarja 2023, kjer so se v sommelierskih uniformah zbrali strokovno izobraženi vinski svetovalci prve, druge pa tudi tretje stopnje. V sredi pomembnih ustanovnih članov je seveda bil doc. dr. Julij Nemanič, ki ima ogromno znanja iz agronomije pa tudi enologije. Njegovo delovanje na področju vinogradništva je pomembno iz strokovnega in znanstvenega vidika. Znanje je ključ za ustanovitev sekcije vinskih svetovalcev, ob tem je zbrane nagovoril:

“Imate pomembno vlogo v prostoru, kjer se vzgaja kultura pitja vina. Ne podlegajmo zgodbam o tem, da imajo drugi več znanja kot ga imamo mi. Bil sem med pionirji sodobnega slovenskega vinarstva. Imel sem možnost, da sem se družil z izredno pomembnimi in iminentnimi ljudmi iz direktnega francoskega vlaka – to vam pravim zato, ker ste dobili kvalitetno znanje, ki ga lahko sedaj kot posamezniki unovčite na način, ki bo pristen in nikoli dokončen. Razvijajte se v mojstre. Poklic, ki ste ga prejeli je pomemben za svet turizma in kulinarike.” 

sommelier

Vinski svetovalci Vinorodne dežele Posavje.

Vinski svetovalci, sommelierji morjo pri opravljanju svojega strokovnega znanja na terenu upoštevati vedenjski kodeks zapisanih načel in pravil. Sommelierji se povezujejo z različnimi vinarji, vinskimi kletmi, vinotekami in so pomembni člani v verigi kulinaričnih predstavitev, predavanj in tekmovanj.

Na ustanovni seji Vinskih svetovalcev Posavje se je ustanovil upravni odbor sekcije, ki bo z izvoljenim predsednikom odgovoren za aktivnosti, ki jih bodo regijsko izvajali po programu, ki so ga zastavili. Predsednik novoustanovljene sekcije bo g. Franci Mežič, njegova desna roka pa ga. Manca Kavšček.  Odgovorni člani regijskega odbora so razdeljeni na območja:

Bizeljsko – Sremič: 

 1. Frenk Les (sommelier)
 2. Sergeja Bogovič (sommelier) 
 3. Martina Zlobko (sommelier)

Dolenjska: 

 1. Vlado Bahč (sommelier)
 2. Matic Žnidaršič (sommelier)
 3. Mitja Simič (sommelier)

Bela krajina:

 1. Robi Pečarič (sommelier)
 2. Janez Stopar (sommelier)
 3. Andreja Drakulič Veselič (sommelier)

Ker se med ustanovnimi člani nahaja kar nekaj izobraženih članov iz drugih okolišev, povezovanje z ostalimi regijami pa je ključno za napredek, je sekcija določila Ano in Andreja Tratnik za dodatna člana upravnega odbora, ki bosta navezovala stike z osrednjo Slovenijo. Ostali pomembni člani odbora so strokovni sodelavci: izr. prog. Lea Marija Colarič Jakše, Tone Pezdirc, Simon Janša in Robert Pečarič. 

sommelier

Območni predstavniki.

S.B.

Vinorodna dežela Posavje je dobila predsednika Sommelierjev
1 od 2
Aktivna druženja in izobraževanja.
Predstavitev penine, ki jo odkletari ženska roka.
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.