• C Novo mesto
 • 02:02
 • Tor, 21.05.2024

Vlaganje zelenjave

Vložene dobrote, pa naj bodo to kumarice, pesa, paprika, mlada čebulica in podobno, nam bodo še kako popestrile zabave, pa tudi hladne zimske dneve. Veliko je sicer ljudi, ki bodo po vloženo zelenjavo skočili raje v trgovino in si prihranili delo ter čas, a vlaganje zelenjave ima zagotovo svoj čar. Poleg tega pa se na ta način znebimo tudi pridelka na vrtu, še posebej, če ga je preveč.

V današnjem članku vas bomo seznanili z nekaterimi nepogrešljivimi napotki, ki vam bodo delo bistveno poenostavili. Najpomembnejše pravilo pa je seveda naslednje: vse sestavine za vlaganje zelenjave morajo biti popolnoma sveže. Zato zelenjavo poberemo z vrta tik pred vlaganjem, nato pa jo dobro preverimo in pregledamo. Ne sme biti preveč zrela, nagnita ali poškodovana.

Vlaganje zelenjave – kako se ga lotiti?

Vlaganje zelenjave

Pravilna izbira kozarcev: Za vse, kar bomo shranili v vrelem stanju, so popolnoma dovolj navadni kozarci, ki imajo seveda brezhiben pokrov na navoj. Tako vam bodo še kako prav prišli številni kozarci, ki so vam ostali od kupljenih pes, kumaric ali marmelad. Seveda jih moramo predhodno dobro oprati. Če pa bomo izbrali vlaganje zelenjave v kisu, pa si moramo priskrbeti kozarce, ki so odporni proti kislinam – torej iz porcelana ali kakovostnega stekla.

Pravilna priprava kozarcev za vlaganje zelenjave. Čistoča res ne more biti bolj pomembna! Kozarci morajo biti sterilni, saj bo le tako zelenjava, vložena v kozarcu, zdržala tudi do konca leta. Kako steriliziramo kozarce? Sveže pomite kozarce položimo v velik lonec z vodo – voda mora kozarce prekriti. Počakamo, da voda zavre, in pustimo vreti 5 minut, nato pa lonec odstavimo. Kozarce poveznemo na čist prtiček in počakamo, da se dobro odcedijo in ohladijo. Uporabimo lahko stare pokrovčke, če le niso poškodovani. Seveda ne smemo pozabiti tudi na temeljito pranje pokrovčkov – bodimo pozorni predvsem na navoje.

Vlaganje zelenjave – polnjenje kozarcev. Poskrbite za natančno polnjenje kozarcev z zelenjavo. Če kaj pade na rob kozarca, to takoj obrišemo, saj takšni ostanki kar kličejo po različnih mikroorganizmih. Pomagamo so lahko tudi s posebnim lijakom za polnjenje, kozarce pa moramo napolniti skoraj do vrha – manj zraka bo v kozarcu, bolje bo.Takoj ko kozarec napolnimo, ga tudi zapremo.

Vlaganje zelenjave – shranjevanje kozarcev. Napolnjene kozarce hranimo v suhem in temnem prostoru. Nikar jih ne postavimo na svetlo, saj bo svetloba uničila vitamine in betakaroten. Pomembno; kozarcev ne shranjujemo v kuhinji, saj se temperatura v tem prostoru žal preveč spreminja.

Vlaganje zelenjave – sredstva za vlaganje

Na prvem mestu moramo seveda omeniti kis, ki uničuje bakterije. Če želite, da bo imela vaša zelenjava kislo-pikanten okus, potem uporabite nearomatiziran kis. Kislost naj ne presega 7 odstotkov.

Poleg kisa za vlaganje uporabljamo tudi druga sredstva, tu naj omenimo na primer olivno olje, ki vsebuje veliko vitamina E in preprečuje oksidacijo. Vlagamo lahko tudi s soljo. Le-ta je higroskopična, kar pomeni, da iz živil nase veže vlago ter tako preprečuje bakterijam, da bi se množile. Ne smemo pa pozabiti tudi na belo vino – v kombinaciji s kisom se ustvari odlično sredstvo, v katerem lahko vložimo zelenjavo.

Najpomembnejše začimbe za vlaganje zelenjave

Vlaganje zelenjave

Tu naj seveda omenimo gorčična zrna, ki se odlično povežejo s kumaricanmi in drugo kislo vloženo zelenjavo. Priporočamo vam tudi lovorove liste, s katerimi odišavimo vloženo zelenjavo. Posežemo lahko tudi po pimentu ali koromačevih semenih.

Še nekaj pravil za vlaganje

Vroče shranke, kot je na primer marmelada, še vroče prelijte v vroče kozarce. Tako boste ustvarili pogoje, v katerih kozarec ne bo počil. A previdno!

Vlaganje zelenjave naj poteka tako, da boste ves čas pazili, da rob kozarca ostane čist. S tem ne boste preprečili le delovanje različnih klic, ampak boste poskrbeli tudi za to, da bo kozarec popolnoma zaprt. Zrak tako ne bo uhajal v kozarec.

Pri shrankih, ki so pred vlaganjem kuhani v sirupu ali kisu, ravnajte tako, da še vroče zaprete v kozarce. Kozarce obrnete na glavo in jih tako pustite 15 minut, da se ohladijo. Drugače pa postopajte pri sadnih kompotih, rdeči pesi, kumaricah in podobno. Tu surovine najprej vložite v kozarčke in jih prelijete s sirupom ali kisom. Nato jih pasterizirajte v loncu z vodo.

Vroči kozarci se morajo hladiti zelo počasi, saj se bo le tako pod pokrovčki ustvaril vakuum. Ohlajene kozarce označite tudi z nalepkami, na katerih bo pisalo, kaj se v njih nahaja in do kdaj je vsebina uporabna.

Vlaganje zelenjave: recept za vložene kisle kumarice

Sestavine

 • poln kozarec natlačenih kumar
 • 1/3 kozarca kisa
 • 2/3 kozarca vode
 • 1 manjša žlička začimbe za vložene kumare
 • 1 manjša žlička soli
 • 1/2 žličke sladkorja

Postopek priprave:

 1. Najprej kumarice dobro operemo. Oprane kumare morajo biti živo zelene.
 2. Kumare pustimo, da se posušijo.
 3. Majhne kumarice vložimo takšne, kot so. Večje kumare pa narežemo na kolobarčke. Lahko jih tudi naribamo, a pri tem mor

  Vlaganje zelenjave

  a imeri ribež res ostro rezilo, saj bo v nasprotnem primeru voda iz kumar odtekla (še preden jih bomo vložili).

 4. Cele ali narezane kumare vložimo na tesno v kozarec. Uporabimo samo lepe in nepoškodovane kumare. Ne pozabite, da morajo biti kozarci in pokrovi sterilizirani.
 5. V vsak kozarec dodamo še začimbe, sol in sladkor.
 6. Nato dodamo še kis in vodo. Kozarce napolnimo do spodnjega navoja in jih dobro zapremo.
 7. Kozarce odložimo v pekač, ki smo ga prekrili s krpo.
 8. Pekač napolnimo z vodo in ga potisnemo v pečico. Segrevamo do 100 stopinj Celzija, dokler se kumare ne razbarvajo in se začnejo dvigati mehurčki.
 9. Pečico ugasnemo in pustimo kozarce, da se ohladijo.

Kisle kumarice so klasična priloga k številnim hladnim predjedem, tu naj omenimo predvsem narezke in hladne pečenke, pa še kaj bi se našlo. Med različnimi dodatki za kisle kumarice lahko najdemo tudi cimet, česen, posušen čili, koper, cela ali zmleta gorčičlna semena, hren in tako naprej.

Vlaganje zelenjave: recept za vloženo papriko

Sestavine:

 • 8 kg mesnate paprike
 • 1 l kisa za vlaganje
 • 3 l vode 12 dag soli
 • 12 dag sladkorja
 • 2 lovorova lista
 • 5–7 zrn popra
 • 3 šalotke

Postopek priprave:

 1. Papriko dobro operemo, prerežemo na več delov in očistimo semena.
 2. V večji posodi zavremo kis in vodo, sladkor, sol in preostale začimbe.
 3. V posodo dodamo še papriko in jo kuhamo 2 do 3 minute.
 4. Vročo papriko vložimo v čiste kozarce in jo zalijemo z mešanico, v kateri smo papriko kuhali.
 5. Pustimo, da se kozarci ohladijo.

Pripravila: Monika M.

Vlaganje zelenjave
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.