• C Novo mesto
  • 09:25
  • Čet, 28.09.2023

Zakaj bi morali vsak dan piti vodo s kurkumo?

Kurkuma je aromatična začimba, ki je znana tudi kot zlata začimba. Že več tisoč let se uporablja v Indiji za zdravljenje različnih bolezni in krepitev imunskega sistema, v zadnjih letih pa postaja vse bolj popularna tudi v zahodni kuhinji. Danes vam predstavljamo razloge, zakaj bi morali vsak dan spiti skodelico tople vode s kurkumo. Napitek je zelo enostaven za pripravo, v navadno vodo preprosto vmešate mleto kurkumo in napoitek spijete. Po želji je lahko voda tudi topla.

Kakšne so prednosti tega čudežnega napitka?

Poveča se energija

Kurkumina voda je lahko odličen nadomestek tudi za kavo, pa naj se sliši še tako čudno. Če jo spijete na tešče, vas bo prebudila, izostrila vaše misli in spodbudila produktivnost. Čez dan boste motivirani in polni energije.

Spodbuja izločanje strupov iz telesa

Kurkuma vsebuje številne antioksidante, ki pospešujejo izločanje strupov iz telesa. Prav tako znižuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in varuje zdravje srca.

Preprečuje vnetje ledvic in sečil

Voda s kurkumo je odlična tudi v primeru, če imate težave z ledvicami in izločanjem vode. Tako rekoč čisti ledvice in izloča strupe iz njih, poleg tega pa jih varuje pred raznimi okužbami.

Preprečuje nastanek krvnih strdkov

Kukurma je znana tudi po tem, da redči kri, zato je priporočljiva za vse tiste, ki imajo že obstoječe težave s srcem in ožiljem. Preprečuje nastanek krvnih strdkov in infarkta.

Upočasnjuje staranje

Vodo s kurkumo zmešajte s kombinacijo medu in limone. To je zmagovalna kombinacija, ki upočasnjuje staranje in preprečuje strupom v telesu, da bi pustili pečat na vašem videzu. Kukruma namreč vsebuje proste radikale, ki pomagajo ohranjati zdravje in prožnost kože.

Zmanjšuje otekanje in bolečino v sklepih

Kurkuma ima protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo vnetja v telesu. Za vse tiste, ki imate težave s sklepi, je voda s kurkumo tako odličen napitek, ki vam bo pomagal. Zmanjšuje oteklino in rdečino ter blaži bolečino v sklepih.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels