• C Novo mesto
  • 03:15
  • Pet, 01.07.2022

Zakaj bi morali vsak dan zaužiti pest orehov?

Imate radi orehe? Veljajo za izjemno hranilno in zdravo živilo, ki vsebuje zdrave maščobe, vlaknine, vitamine in minerale. Če jih še niste, jih čimprej vključite v svojo prehrano.

Bogati z antioksidanti

Orehi ima višjo vsebnost antioksidantov kot katerakoli druga vrsta oreščkov. Vsebujejo vitamin E, melatonin in polifenole, ki jih največ najdemo v lupini oreha. Raziskave so pokazale, da antioksidanti v orehih zmanjšujejo slab LDL holesterol in preprečujejo nastanek srčno-žilnih bolezni.

Bogat vir omega-3 maščobnih kislin

Če vas zanima, kako s hrano pridobiti omega-3 maščobne kisline, je eden od odgovorov zagotovo uživanje orehov. V majhnih količinah, ampak redno. Omega-3 delujejo protivnetno in zmanjšujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih ali drugih kroničnih bolezni.

Zmanjšujejo vnetja v telesu

Vnetja v telesu so pokazatelj številnih bolezni, med drugim srčnih, sladkorne bolezni, rakavih obolenj, alzheimerjeve bolezni, nekaterih avtoimunskih vnetnih bolezni … Redno uživanje orehov dokazano miri vnetja v telesu in preprečuje stres, ki vnetja povzroča.

Izboljšujejo prebavo

Raziskave so pokazale, da uživanje orehov spodbuja razrast dobrih bakterij v črevesju, ki uravnavajo prebavo in skrbijo za redno odvajanje. Tako se zmanjša napihnjenost, vetrovi, zaprtost, bolečine in krči v trebuhu, slabost ter druge prebavne težave.

Zmanjšujejo tveganja za nastanek raka

Raziskave, ki so se izvajale na živalih in ljudeh, so pokazale, da uživanje orehov zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj, predvsem raka prsi in prostate. Da bi lahko to dokončno potrdili, pa žal še manjka nekaj dodatnih raziskav.

Uravnavajo telesno težo

Čeprav marsikdo misli, da so orehi redilno živilo, to v resnici sploh ni res – će jih le uživate v normalnih količinah. So zelo hranilno živilo, ki vas tudi nasiti, ampak ob ustrezni količini bo učinek ravno obraten – z uživanjem orehov lahko celo izgubite nekaj odvečnih kilogramov. Znani so namreč po tem, da zmanjšujejo apetit in željo po hrani, hkrati pav vaše telo prinesejo koristne zdrave snovi.

Pripomorejo k počasnejšemu staranju

Kdor redno uživa orehe, se počasneje stara, so pokazale raziskave. Razlog je v tem, da se staranje upočasnjuje ob zdravi in pravilni prehrani, kamor zagotovo spadajo tudi orehi. Vsebujejo veliko pomembnih vitaminov, mineralov, vlaknin, zdravih maščob in drugih snovi, ki krepijo telo in njegovo funkcionalnost.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

sejmi
poletni festival