• C Novo mesto
  • 11:34
  • Ned, 25.07.2021

Zakaj je dobro, da jemo čokolado?

Ni vse sladko le prepovedana pregreha, če želimo svojemu telesu dobro. Ste vedeli, da lahko temna (oziroma črna, kot ji radi rečemo) čokolada celo pripomore k boljšemu zdravju? Je namreč polna hranil, velja za enega najboljših virov antioksidantov in znižuje tveganje za bolezni srca. Če jo uživamo zmerno, seveda. Njena skrivnost? Kakavova zrna!

HRANA BOGOV

Dobrih učinkov kakavovih zrn so se zavedali že Maji in Azteki v Srednji in Južni Ameriki, ki so jih zmleli in, največkrat skupaj s čilijem in vodo, pripravili kot gost, penast napitek, ki so ga imenovali kar hrana bogov. Torej so že tam nekje okoli leta 900 intuitivno vedeli to, kar danes potrjujemo z raziskavami: da so kakavova zrna oziroma kvalitetna temna čokolada dobri za zdravje. Temna čokolada je namreč zelo hranljiva, vsebuje precej topnih vlaknin in je polna mineralov.

Maji in Azteki so iz kakava pripravljali napitek.

Maji in Azteki so iz kakava pripravljali napitek.

Zanimivost: Temna čokolada vsebuje trikrat več železa kot goveje meso.

PROTI RAKU

Kakavova zrna so, trdijo strokovnjaki, eden najboljših antioksidantov, kar jih poznamo. Več je torej vsebnosti kakava v čokoladi, bolj zdrava je. Temna čokolada je polna antioksidantov (polifenolov, flavanolov in katehinov), ki dobro vplivajo na delovanje srca in ožilja, upočasnijo staranje, znižuje krvni pritisk in holesterol, menda zmanjšujejo možnost nastanka krvnih strdkov in srčnega infarkta, pomagajo uravnavati nivo inzulina v krvi in zato ščitijo pred sladkorno boleznijo, delovali naj bi celo protirakavo.

PREKRVAVLJENOST

Ker izboljšujejo pretočnost žil, posledično povečujejo tudi prekrvavljenost možganov in s tem izboljšujejo možganske funkcije. Omenjene snovi pomagajo tudi ohranjati mladostniško kožo, saj povečajo zaščito pred soncem, izboljšajo njeno prekrvavljenost in povečujejo gostoto in hidratacijo.

Kakavova zrna

Zanimivost: štirideset gramov temne čokolade lahko nadomesti kozarec rdečega vina 
– imata približno enako vsebnost antioksidantov.

ANTIDEPRESIV

Črna čokolada vsebuje tudi poživili kofein in teobromin, torej stimulira živčni sistem, izboljšuje razpoloženje ter počutje, znižuje nivo stresnih hormonov, pomiri, povzroča občutek zadovoljstva in ugodja. Še nekaj zdravilnih učinkov, ki naj bi jih imel teobromin: dokazano pomirja kašelj in preprečuje zobno gnilobo. Kakav vsebuje tudi seratonin, ki velja za hormon sreče in je naravni antidepresiv.

AFRODIZIAK

Da je čokolada tudi afrodiziak, pa je znano in dokazano že dolgo nazaj. Vsebuje namreč snov, ki v telesu sproža podobno reakcijo, kot jo zaljubljenost, in hkrati s tem pomaga pri večji spolni moči in poželenju – tako pri moških kot pri ženskah.

Čokolada povzroča občutek zadovoljstva in ugodja.

Tej sladki razvadi se nam torej ni treba odreči, pomembno pa je, da je čokolada res kvalitetna in vsebuje čim večji delež kakava. A vseeno nikar ne pretiravajte, ker je tudi temna čokolada kalorična – sto gramov dnevno je na primer že kar velik zalogaj, saj to pomeni, da boste v telo vnesli tudi kar nekaj sladkorja in maščob (a okoli 30 odstotkov teh je nenasičenih maščobnih kislin).

NaDlani.si; Foto: Pixabay