• C Novo mesto
  • 06:44
  • Čet, 09.02.2023

Zaradi tega bi morali v svojo prehrano občasno vključiti alge

Glede uživanja alg je pri nas še ogromno predsodkov, saj so ravno alge znane kot tista sluzasta stvar, ki plava v morju in se je skušamo izogniti, če le gre. Medtem ko jih ponekod po svetu vsakodnevno uživajo, se pri nas zelo redko znajdejo na jedilnikih – z izjemo kakšnih japonskih, kitajskih ali korejskih restavracij. V resnici pa je uživanje alg zelo zdravo, zato bi jih moral vsak vsaj občasno vključiti v svoj jedilnik, da popestri prehrano in si zagotovi vse potrebne minerale in vitamine. Za kaj so dobre alge?

Vsebujejo veliko joda

Živimo na območju, kjer je v lokalno pridelanih živilih zelo malo joda – ravno zato pri kuhanju uporabljamo jodirano sol. V resnici pa lahko jod črpamo tudi iz drugih živil, eno izmed njih so alge. Jod igra ključno vlogo pri brezhibnem delovanju ščitnice in skrbi za dobro odpornost, zato je ključnega pomena, da ga zaužijemo dovolj. Uživanje alg je tako zelo priporočljivo še posebej za tiste, ki ne uživajo veliko jodirane namizne soli, morske hrane ali mlečnih izdelkov, kjer prav tako najdemo jod.

Bogat vir vitaminov in mineralov

Alge prihajajo iz morja, ki pa velja za zelo zdravilno. Posledično vsebujejo veliko pommebnih vitaminov in mineralov, med drugim vitamin C, kalcij, kalij, riboflavin, baker, železo, magnezij in seveda jod.

Odlično vplivajo na prebavo

Če želite izboljšati svojo prebavo, je eden od načinov tudi ta, da v prehrano vključite alge. So namreč precej obogatene z vlakninami in polisaharidi, ki spodbujajo razrast dobrih bakterij v črevesju.

Krepijo zdravje srca

Uživanje alg vodi tudi k nižjemu holesterolu in zmanjšuje možnosti za nastanek srčno-žilnih bolezni. Več raziskav je pokazalo, da uživanje alg pomaga zdraviti ali vsaj olajšati razne kronične bolezni. Če jih enkrat ali dvakrat tedensko dodate na svoj jedilnik, boste zagotovo naredili nekaj dobrega za svoej zdravje.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels