• C Novo mesto
  • 02:19
  • Čet, 29.02.2024

Zato bi morali vašo solato vedno uživati z bučnim oljem

Bučno olje se pogosto uporablja za kuhanje in začinjanje jedi, še posebej je priljubljeno kot preliv za solato. Pa je ta vrsta olja zdrava? Bi ga morali redno uživati ali je bolje, da se držite nazaj?

Prednosti uživanja bučnega olja:

Ugodno vpliva na sečila

Redno uživanje bučnega olja pozitivno vpliva na sečila, pri moških ima še posebej ugoden vpliv na zdravje prostate. Ena od raziskav je pokazala, da je uživanje 320 miligramov bučnega olja izboljšalo stanje 47 sodelujočim moškim, ki so imeli težave s prostato. Druga raziskava je pokazala, da je 12 tednov uživanja 10 gramov bučnega olja na dan zmanjšalo simptome razdražljivega mehurja 45 sodelujočim osebam.

Izboljšuje zdravje srca

Izkazalo se je, da uživanje bučnega olja vpliva tudi na zdravje srca, saj znižuje krvni pritisk in zvišuje dober holesterol.

Spodbuja rast las

Uživanje bučnega olja naj bi pripomoglo tudi k bolj zdravim in sijočim lasem, ki hitreje rastejo in se manj lomijo. K temu pripomore visoka vsebnost vitaminov A, E in K ter mineralov, ki skrbijo za močne in bujne lase. Iz tega razloga se pojavlja tudi v nekaterih kozmetičnih izdelkih, seveda pa ne škodi, če si ga priovščite še na svoji solati – poskusiti je vredno.

Skrbi za urejeno prebavo

Bučno olje ima visoko vsebnost zdravih maščob, ki zmanjšujejo vnetja v črevesju, zato je odlično v primeru sindroma razdražljivega črevesja.

Zvišuje libido

V bučnem olju najdemo velike količine cinka, ki je znan po tem, da zvišuje raven testosterona v telesu, kar lahko pri moških posledično vpliva na višji libido.

Znižuje anksioznost

Bučna semena, iz katerih se prideluje bučno olje, so bogat vir aminokisline, imenovane triptofan, ki učinkovito deluje proti anksioznosti in skrbi za kvaliteten ter miren spanec.

Kaj pa negativni učinki bučnega olja na telo?

Bučno olje je v glavnem zdravo in varno za uživanje ter nima resnih stranskih učinkov. Težave lahko imajo zgolj tisti, ki so alergični na bučno olje, zato bodite pozorni na kakrneškoli znake alergije. Sicer pa se redno uživanje bučnega olja priporoča vsakemu. Načinov za uživanje je ogromno, pripravite si lahko ogromno vrst solate, nasesekljano čebulo, namočeno v bučnem olju, ribo ali zelenjavo prelito z bučnim oljem in podobno – karkoli vam ustreza. Jed lahko po vrhu potresete še z bučnimi semeni.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels