• C Novo mesto
  • 00:35
  • Čet, 30.03.2023

Zdrave beljakovine, ki spodbujajo vaš metabolizem

Če je vaš cilj letošnjega leta izgubiti nekaj odvečnih kilogramov ali pa zgolj preoblikovati svojo postavo, sta ključna elementa, na katera se morate osredotočiti, beljakovine in metabolizem. Vaš metabolizem določa, kako vaše telo presnavlja in kuri kalorije ter maščobe, beljakovine pa so pomemben del prehrane, ki v resnici spodbuja vaš metabolizem. Skratka, oboje se lepo dopolnjuje, da vaše telo lahko normalno funkcionira. Vsekakor pa morate biti pozorni na to, da uživate kvalitetne vire beljakovin. Predstavili vam bomo beljakovine, ki so še posebej znane po tem, da spodbujajo vaš metabolizem in so v normalnih količinah zelo zdrave. Čimprej jih vključite v prehrano.

Jajca

Eno jajce vsebuje kar 6 gramov beljakovin. Svoj dan lahko začnete z bogatim beljakovinskim zajtrkom, ki vsebuje jajca: pečena, umešana, kuhana ali v omleti – vse vrste bodo pomagale pri delovanje vašega metabolizma.

Jajca so odličen vir beljakovin, ki jih je priporočljivo zaužiti predvsem za zajtrk.

Oreščki

Pest oreščkov vsebuje povprečno 18 gramov beljakovin, seveda odvisno od tega, katere vrste oreščkov imate. Zelo hranljivi so na primer orehi, ki poleg beljakovin vsebujejo tudi veliko vlaknin in omega-3 maščob.

Grški jogurt

Jogurt je odlično živilo za oskrbo telesa z beljakovinami in spodbujanje metabolizma. Izberite naraven grški jogurt brez sladkorja in poskrbeli boste tako za svojo prebavo kot tudi za splošno dobro počutje. Popestrite ga lahko z medom, domačo marmelado ali oreščki.

Losos

Tudi ribe so bogat vir beljakovin, med njimi izstopa losos, ki postaja v zadnjih letih vse bolj popularno živilo. Poleg kvalitetnih beljakovin vsebuje tudi omega-3 maščobe, ki so zelo koristne za zdravje srca. Kombinacija beljakovin in zdravih maščob vam bo dala občutek sitosti še več ur po obroku.

Losos je bogat vir beljakovin, ki za povrh vsebuje še veliko omega-3 maščobnih kislin.

Leča

Skodelica leče vsebuje okoli 18 gramov beljakovin, kar je veliko več od jajc, piščanca, mleka ali lososa. Težava je le v tem, da človeško telo rastlinske beljakovine težje absorbira, zato je pomembno, da pojeste večje količine na primer leče. Vsekakor pa bo poskrbela za zdravo prebavo, pospešila metabolizem in vas nasitila. Je odlično živilo za vse tiste, ki bi si želeli izgubiti kakšen kilogram ali dva, saj z lečo zelo enostavno nadomestite ogljikove hidrate.

Pripravil: NaDlani.si, Foto: Pexels, Unsplash