• C Novo mesto
  • 22:56
  • Pon, 04.03.2024

Zdrave ribje jedi za kosilo ali večerjo

Uživanje morskih sadežev in rib ima pozitivne učinke na naše zdravje, če jih kombiniramo skupaj z zdravimi vlakninami in ogljikovimi hidrati, pa bo rezultat še boljši. Morska hrana vsebuje ogromno koristnih mineralov, ki izboljšujejo delovanje naših organov, in so kvaliteten vir beljakovin. Strokovnjaki priporočajo, da naj bi jih uživali vsaj dvakrat tedensko, idealno bi bilo kot alternativa rdečemu mesu. Za vas smo pripravili nekaj receptov za zdrave ribje jedi, ki si jih lahko privoščite za kosilo, večerjo ali malico.

Pečena riba s salso verde

Salsa verde je priljubljena omaka, ki jo ponavadi sestavljajo peteršilj, kapre, artičoke in limonin sok. Odlično se poda k pečenemu fileju ribe, na primer postrvi ali orade. File na kratko popecite na olivnem olju na ponvi ali pa v pečici. Zraven lahko pripravite svežo solato s koruzo, koščki jabolk, olivnim oljem in jabolčnim kisom.

Pečen losos s šparglji

Če je sezona špargljev ravno v tem trenutku, ko berete ta članek, na vrhuncu, si jih čimprej privoščite. Odlično se podajo k fileju lososa, priprava je enostavna in kratka. Na maslu najprej popecite šparglje s česnom, nato pa še file lososa. Seveda pa lahko šparglje vedno zamenjate z drugo vrsto zelenjave, na primer cvetačo, brokolijem ali bučkami.

Takosi z morskimi sadeži in zelenjavo

Izberite morske sadeže po svojem okusu; lahko so to školjke, rakci, lignji, ribe ali kombinacija vsega naštetega. Popecite jih na ponvi, medtem pa narežite svežo zelenjavo – paradižnik, papriko, kumare, čebulo … Morskih sadežem dodajte domačo paradižnikovo omako ali pelate, jih začinite po svojem okusu, nato pa vse skupaj zložite v tortilje in uživajte v uravnoteženem obroku. Tortilje lahko seveda tudi predhodno segrejete oziroma popečete.

Solata z lignji, paradižnikom in rdečo čebulo

Privoščite si jo lahko kot glavno jed, predjed ali malico. Lignje dobro popražite na ponvi, vmes pa pripravite majhne koščke paradižnika in rdeče čebule ter nasekljajte svež peteršilj. Nato počakajte, da se lignji ohladijo in vse skupaj zamešajte v večji posodi. Preliv lahko naredite iz olivnega olja, svežega soka limone, soli in popra. Po želji lahko dodate še arašide.

Tunin burger z jogurtovo omako in kalčki

Potrebujete kvaliteten file tune, ki ga na hitro popečete na ponvi (paziti je treba, da se meso ne prepeče preveč). Nato vzemite bombetke, jih namažite z jogurtovo omako, dodajte kalčke, paradižnik, zeleno solato ter polpet. Dober tek!

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels