• C Novo mesto
  • 13:22
  • Sob, 23.09.2023

Živila, ki jih morate po mnenju strokovnjakov nujno jesti to zimo

Mrzli zimski dnevi ne vplivajo le na vašo garderobo in račun za ogrevanje, ampak tudi na nivo energije v vašem telesu, presnovo in celo željo po različnih živilih. Ali se tudi vi prepričujete, da vam pozimi ni potrebno telovaditi in da si zaslužite kvaliteten topel obrok in dober čaj ob gledanju filma? Nikakor niste edini. Vendar pa na žalost niti slabo vreme ni izgovor za slabe prehranjevalne oziroma življenjske navade. Strokovnjaki svetujejo, kako moramo prilagoditi naš jedilnik za mrzle dneve.

Katera so zdrava živila za zimske mesece? Ne samo, da so spodaj naštete možnosti na splošno zdrave za telo, ampak lahko tudi vplivajo na vaše boljše razpoloženje.

  • Sezonska zelenjava kot je na primer rdeča pesa, zelje ali pa korenje. Takšna zelenjava je primerna za shranjevanje v mrzlih temperaturah, zato jo lahko kupite kar od lokalnih proizvajalcev.
  • Živila, ki so bogata z vitaminom D so praktično najpomembnejša stvar, ki jo morate dodati na jedilnik. Pomanjkanje vitamina D je povezano z večjim občutkom anksioznosti in depresije in s slabšim imunskim sistemom. Dober vir vitamina D so recimo nekatere gobe, pa tudi losos, rumenjaki, mleko in rdeče meso. Lahko pa posežete tudi po dodatkih vitamina D v tabletah.
  • Oves je pozimi še posebej priročen kot hrana za zajtrk, saj vsebuje hranila, ki so nujna za zimske mesece. Ovsu lahko dodamo najrazličnejše začimbe in druge sestavine in tako pripravimo odličen obrok. Oves vsebuje veliko cinka, ki je nujen za ustrezno delovanje imunskega sistema, in vlaknin, ki so pomembne za zdravje srčno-žilnega sistema.
  • Juhe so seveda popoln zimski obrok, če ne pretiravamo s soljo in smetano med kuhanjem. Juhe naj bodo osnovane na vodi ali pa zelenjavi. Dodamo lahko tudi fižol iz konzerve, s čimer juhi zagotovimo dodatek beljakovin, s čimer podaljšamo občutek sitosti po obroku.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash