• C Novo mesto
  • 22:25
  • Čet, 05.08.2021

Živila, ki so bogata s probiotiki

Ime probiotik izvira iz grških besed pro (za) in bios (življenje), torej izraz pomeni “za življenje”. In res, probiotiki so živi mikroorganizmi, oziroma  dobre bakterije, ki izboljšajo delovanje mikroklime prebavil. Probiotiki se naravno nahajajo tudi v naši črevesni sluznici, kjer delujejo proti škodljivim bakterijam in tako vzpostavljajo ustrezno ravnovesje.

Poleg tega imajo najboljši probiotiki še številne druge prednosti: krepijo imunski sistem, izboljšajo prebavo, dajo več energije (vplivajo na proizvodnjo vitamina B12), osvežijo dah (uničujejo kandido), ter blažijo kožne težave zaradi ekcemov. In še bi lahko naštevali.

V današnjem hitrem tempu življenja pa žal nimamo vedno časa za uravnoteženo prehrano, stalno smo pod večjim ali manjšim stresom, večkrat posegamo po različnih antibiotikih in tako naprej. Vse to pa vodi do tega, da uničimo zdravo črevesno floro z dobrimi probiotiki. Zato moramo te dobre bakterije vnesti od zunaj, se pravi s primerno hrano.

Najboljši probiotiki so v hrani

  1. Kefir

Kefir je fermentiran mlečni proizvod, ki vsebuje unikatno kombinacijo mleka in fermentiranih kefirnih zrnc. Naši predniki so ga v prehrano vnesli že pred 3000 leti. To živilo, bogato s probiotiki, izvira iz Rusije in Turčije, njegovo ime pa pomeni “dobro počutje”. Ima nekoliko kisel okus, vsebuje pa kar od 10 do 34 različnih najboljših probiotikov.

      2. Kislo zelje

Dobimo ga s fermentacijo zelja. Poleg tega, da je probiotično živilo, vsebuje tudi veliko organskih kislin, ki mu dajo kisel okus in vplivajo na rast dobrih bakterij v črevesju. Pri nas je kislo zelje zelo priljubljeno živilo, brez katerega si sploh ne moremo predstavljati zimskega jedilnika. Pripravimo ga lahko na različne načine.

  1. Kombuča

Kombuča je oblika fermentiranega črnega čaja, ki vsebuje le najboljše probiotike, in to v velikih količinah. V svetu ga pijejo že stoletja, pri nas pa smo to pijačo spoznali šele nedolgo nazaj. Naše telo opremi z veliko energije, izboljša splošno počutje, morda pa pomaga tudi pri izgubljanju kilogramčkov.

  1. Natto

To živilo je zelo popularno na japonskem, pripravijo pa ga iz fermentiranih sojinih zrn. Natto vsebuje najboljše probiotike, ki imajo izredno močno delovanje, pri tem pa izboljšajo imunski sistem. Vsebujejo tudi protivnetni encim natokinazo, za katerega so dokazali, da se uspešno bori proti rakavim celicam.

  1. Kokosov kefir

Izdelajo ga s fermentacijo soka iz mladih kokosovih orehov, pri tem pa uporabijo kefirna zrnca. Na ta način dobijo nemlečno različico kefirja, ki vsebuje nekaj istih probiotikov, kot jih ima pravi kefir. Sicer količina probiotikov ni tako visoka kot pri pravem kefirju, vseeno pa ta pijača iz kokosa pozitivno vpliva na zdravje. Poleg tega je odličnega okusa. Če mu dodate nekaj vode in soka limete, boste dobili izvrsten napitek.

  1. Jogurt

Verjetno je jogurt najbolj znano probiotično živilo, ki ga pridobijo iz mleka krav, koz ali ovc. Še posebej odličen je v primeru, da mleko prihaja od živali, ki so se hranile s travo, v procesu izdelave pa mleko ni bilo pasterizirano. V tem primeru res vsebuje kopico najboljših probiotikov. Danes na policah trgovin najdemo tudi številne probiotične jogurte, ki so jim kulture probiotičnih bakterij dodali naknadno.

Opisali smo le šest živil, ki se lahko pohvalijo s tem, da vsebujejo takšne ali drugačne probiotike. Poleg njih pa naj omenimo še naslednja probiotična živila: miso, tempeh, kisle kumarice, kimči, …

Poskrbite za to, da bo vaš prebavni sistem zdrav ter da bo dobro deloval. Zato vam svetujemo, da uživate veliko živil, ki so bogata s probiotiki. Seveda pa lahko posežete tudi po probiotičnih prehranskih dodatkih.

Pripravila: Monika M.

 

 

 

Živila, ki so bogata s probiotiki
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.