Čudežno delo, ki ga opravlja aloe vera

1
290 SEK

Aloe vera je rastlina, ki je v zadnjih letih pridobila na svoji priljubljenosti uporabe in priljubljenosti nasploh. Če je bila nekoč le rastlina, kasneje le krema, je zdaj mnogo več. Tako imenovana čudežna rastlina, kot smo jo poimenovali zaradi njenih zdravilnih lastnosti, je zdaj vidna na vsakem koraku. Najbolj pogost način uporabe aloe vere je še vedno krema, a se zadnje mesece v ospredje preriva tudi drugo »agregatno stanje« zdravilne rastline. To je sok aloe vere, ki ga lahko najdemo že skoraj na vsakem koraku. Na kaj vse vpliva rastlina aloe vera in kako se v ta opravila vplete tudi aloe vera sok.

Izvorna mesta aloe vere

Aloe vera je znana rastlina, ki je razširjena po celem svetu, izvirno pa izhaja iz tropskih območij. Njeno ime je sestavljeno iz afriške in latinske besede. Beseda vera prihaja iz latinščine (verus) in pomeni pravi. Afriška beseda aloe pa označuje stepsko rastlino z mesnatimi listi. Toliko o besednem pomenu splošnega naziva te priljubljene rastline.

Prvič naj bi bila opisana že na egipčanskem papirusu, njena uporaba pa je bila že takrat namenjena zdravljenju. Imenovali so jo rastlina nesmrtnosti. Poznali so jo tudi Sumerci, Rimljani, Arabci, Indijci, Perzijci, Kitajci in Grki. Vedno je bila opisana le na teh področjih, njen prestop na ameriški kontinent ni znan ali pojasnjen. Uporabljali naj bi jo že Maji v srednji Ameriki. V modernem svetu je bila prvič opisana leta 1753, ko jo je opisal Karl Linne.. Če je bila kar dolgo pozabljena, se je na sredini prejšnjega stoletja začela uporaba sredice listov in konzerviranje soka aloe vere. Predvsem v zadnjih štiridesetih letih, predvsem pa zadnjih desetih, je aloe vera jasno zakorakala v naš vsakdan.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Čeprav govorimo o aloe veri kot celoti, je potrebno vedeti, da obstaja več kot dvesto različnih vrst te rastline. Njihova razdelitev je precej pomembna, a se zaradi splošne uporabe naziva in imena nanjo bolj kot ne požvižgamo. S tem vsekakor ni nič narobe, saj zaupamo proizvajalcem in ponudnikom.

Aloe vera je bila skozi zgodovino vedno cenjena in uporabljana kot zdravilno sredstvo

Aloe vera je bila skozi zgodovino vedno cenjena in uporabljana kot zdravilno sredstvo

Uporaba aloe vere v svoji osnovi

Aloe vera se uporablja v obliki gelov, krem in soka, a slednje le kratek čas. Tako se alojin gel se uporaba za zdravljenje ran, opeklin in pikov. Geli so narejeni iz velike količine vode, približno 97 odstotkov celotne sestave, preostalo pa sestavljajo sladkorji, salicilna kislina, aminokisline, proteini, maščobe in steroli. Poleg tega najdemo tudi nekaj vitaminov ter encimov. Gel mora biti hladen, da dopušča ohranjanje zdravilnega učinka encimov. Ekstrakti iz aloe vere vsebujejo več kot dvesto različnih spojin, ki so odvisne od vrste aloje in pogojev njene rasti. V teh ekstraktih je prisoten tudi aloin (citotoksična in strupena snov, ki spada med antrakinone) zato se zanje uporabljajo varnostni predpisi uporabe.

Sok aloe vere oziroma alojin sok

Tako kot vse zdravilne učinkovine rastline, se tudi alojin sok pridobiva iz mesnatih in sočnih listov. Najboljša za uporabo je nekaj let stara rastlina. Mehka sredica zgornje plasti listov iz sebe iztisne sok, ki se zaradi hitrega kvarjenja za domačo uporabo uživa hitro. V kolikor bi se šli konzerviranje in pasterizacijo pa se trajnost poveča in kot tak je namenjen tudi prodaji. Bolj kot se povečuje trajnost produkta več učinkovitosti bo izgubila snov.

V trgovinah in lekarnah po Sloveniji je možno kupiti sok aloe vere, kjer bo najverjetneje zavedeno, da gre za sto odstotno bio sok omenjene rastline. Prodaja se v steklenicah po 330 mililitrov, pol litra in en liter (vsekakor so možna odstopanja od tega povprečja). Gre za sok brez grenkega aloina, prinaša pa veliko vplivov na naše počutje in zdravje. Je izvorni sok rastline, ki ga najpogosteje nabirajo ročno in skrbijo za ohranitev zdravilnih učinkovin rastline. Kaj točno prinaša sok aloe vere?

  • Hidriranost
  • Detoks telesa
  • Protivnetno delovanje
  • Krepitev imunskega sistema

Pomembnost zgoraj omenjenih dejavnikov je očitna. Dobra hidracija je ključna za pravilno delovanje našega telesa, njegovih procesov in našega dobrega počutja. Bogatost aloe vere z vodo in drugimi hranilnimi pomenijo odlično sredstvo za hidriranje. Iste lastnosti so bistvene tudi pri čiščenju telesa in tako imenovanemu detoksu. Lahko gre za spomladansko čiščenje telesa ali kakršen koli drug način osveževanja. Sok aloe vere bo pomirjevalno deloval na naša prebavila, žolč, črevesje in kri. Vse omenjeno bo impresivno delovalo tudi na izboljšanje imunskega sistema in posledično na našo odpornost. Vitamini, baker, kalcij, vink, magnezij, kalij in drugi elementi, ki jih vsebuje aloe vera bodo poskrbeli za imunski sistem.

Sok aloe vere je v zadnjem času vse bolj priljubljen

Sok aloe vere je v zadnjem času vse bolj priljubljen

Prednosti, ki jih prinaša aloe vera

Od egipčanskega imenovanja aloe vere kot rastline nesmrtnosti do današnje čudežne rastline. Aloe vera s seboj prinaša veliko število zdravilnih lastnosti. Odlično služi pri sončnih opeklinah, kjer zaščiti opečeni sloj kože in ga pomaga obnoviti hitreje, kot bi se sicer. Enako je z ranami, ozeblinami, mehurji, alergijami, ekcemi in piki. Tukaj blagodejno vpliva na poškodovano mesto. Njena funkcija pa se lahko uporabi tudi brez poškodb in drugih težav, saj jo lahko uporabljamo tudi na dober dan.

Aloe vera je odličen vlažilec kože, kar je primerno za tiste osebe, ki imajo mastno kožo. Zaradi pomirjajočega učinka jo moški in ženske uporabljajo po britju, uporabljena pa je tudi kot podlaga pri uporabi ličil. Zaradi vsebnosti beta karotena ter vitaminov C in E je naraven način za izboljšanje elastičnosti, čvrstosti in vlažnosti kože. Zmanjšuje vidnost strij in protivnetno vpliva na akne s pomočjo hormonov Auxin in Gibberellins, ki vplivata na rast novih celic in njihovo obnovo.

V višjih koncentracijah je koristna kot antiseptik, blaženju paradontalnih bolezni in bitki proti glivicam. Najpogosteje se uporablja za zunanjo uporabo kot krema ali gel, a se v določenih količinah jemlje tudi oralno. Ker ima grenak okus se rajši uporabljajo nekoliko bolj komercialni pripravki, ki niso tako grenki in ne vsebujejo aloina. Tako poznamo tudi aloe vero v obliki soka, sprejev, losjonov, tablet in različnih napitkov.

Največ hranilnih snovi v aloe veri se nahaja v njenih mesnatih in sočnih listih

Največ hranilnih snovi v aloe veri se nahaja v njenih mesnatih in sočnih listih

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

1
290 SEK