Dubai je prvo mesto s 3D tiskano stavbo

2
300 SEK

Združeni arabski emirati so sestavljeni iz sedmih emiratov. Dubai je glavno mesto dubajskega emirata, hkrati pa je največje in najbolj naseljeno mesto v Združenih arabskih emiratih. Dubai je dom približno 3,4 milijonom ljudi, kar predstavlja več kot 90 % celotnega prebivalstva tega emirata. Nahaja se na vzhodnem delu Arabskega polotoka, na obali Perzijskega zaliva. Dubai je poslovno središče Zahodne Azije ter tudi glavno svetovno prometno središče za potnike in tovor.

K pospešenem razvoju mesta so pripomogli prihodki od nafte, ki pa danes predstavljajo manj kot 5 % vseh prihodkov. Dubajsko gospodarstvo je središče regionalne in mednarodne trgovine. Od 20. stoletja temelji na prihodkih iz trgovine, letalstva, nepremičnin, finančnih storitev in navsezadnje tudi turizma. Dubai je vse bolj popularna turistična destinacija z bogato zgodovino in osupljivimi arhitekturnimi mojstrovinami, kot so veličastna dubajska opera, Burdž Kalifa – najvišji nebotičnik na svetu, luksuzna umetna otočja ob obali, pozornost pa pritegne že veliko dubajsko letališče.

Dubai je poln tradicije in kulture

Večina obiskovalcev verjetno že ve, da je Dubai dom spektakularnih plaž ali da tam stoji najvišja zgradba na svetu Burdž Khalifa, vendar o mestu obstaja veliko manj znanih dejstev. Eno izmed teh je, da ljudje v Dubaju živijo že več tisoč let. Rast in razvoj mesta sta bila v zadnjih nekaj desetletjih neverjetna, a je Dubai že dolgo mesto, v katerem prebivajo človeške skupnosti. Arheološke najdbe, kot so kopja, so razkrile, da so bili ljudje na tem območju prisotni že pred več kot 100.000 leti. Takrat je bil Dubai v veliki meri prekrit s travnatimi površinami, kar je bil odličen pogoj za lov in nabiranje hrane. Arheološke najdbe so razstavljene v muzeju Saruq Al-Hadid, ki med drugim prikazuje najnovejša odkritja s puščave.

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

Dubai in beduini

Kljub temu, da je zapisov o Dubaju, ki segajo v čas pred 18. stoletjem, malo in je težko vedeti kaj se je zgodilo s prvimi prebivalci, so arheologi našli dokaze, ki kažejo na to, da je bilo zemljišče na katerem danes stoji Dubai, naseljeno že pred 2500 leti pred našim štetjem. To obdobje je bilo znano kot Umm an-Nar. Ob tem pa obstajajo teorije, da so imeli naseljenci tega obdobja vez s skrivnostno civilizacijo Magan. Ti starodavni ljudje so nadzirali donosno trgovino z bakrom in bili znani po svojih vrhunskih ladjarskih sposobnostih. Prav tako že več tisoč let živijo v Združenih arabskih emiratih, vključno z Dubajem, beduini. Njihovo ime izhaja iz arabske besede “badawiyin”, ki pomeni “ljudje puščave”.

Prva plemena beduinov, ki so prišla v regijo, so bili predvsem nomadski vzreditelji kamel. Kasneje so se beduini lotili številnih drugih poklicev, med njimi tudi ribištva in potapljanja za lov biserov. V ta namen so zgradili lesene jadrnice, ki se še danes uporabljajo v Dubai Creeku. Trdoživost in prilagodljivost beduinov sta prispevali k rasti mesta Dubai v njegovih zgodnjih fazah. Veliko beduinskih premen se je ohranilo vse do danes. Ti so ohranili tudi svoje tradicije, živijo v puščavskih skupnostih ter ob arabščini govorijo svoj izvirni jezik Badavija. Dubai je imel prvo javno šolo v Združenih arabskih emiratih. Ta je bila ustanovljena leta 1912. Danes je v tej stavbi muzej, ki podrobneje opisuje izobraževalno zgodovino mesta in ohranja njeno tradicionalno arhitekturo. Kljub temu, da je Dubai znan po osupljivem modernem obzorju, pa ima ogromno zgodovinske arhitekture.

Najstarejša zgradba v mestu je utrdba Al Fahidi, ki je stara že več kot 230 let. V preteklosti je utrdba nudila mestu varnost pred napadi iz kopnega in morja, danes pa je v njej muzej, ki javnosti ponuja priložnost, da izve več o zgodovini Dubaja. Muzej hrani tudi artefakte, ki segajo v leto 3000 pred našim štetjem in je obvezna atrakcija za vsakega, ki Dubai obišče.

Že dolgo so s kulturo emiratov tesno povezani sokoli. Te veličastne ptice so bile na tisoče let ključnega pomena za beduine, ki so jih usposabljali za lov na plen v izolirani puščavi. Sokolstvo je starodavna tradicija, ki se je v zadnjih letih razvila v šport. Ta šport je postal tako priljubljen, da so po pticah poimenovali bolnišnico, hkrati pa so sokoli edine ptice, ki jim je dovoljeno leteti v območju letal. V Dubaju je tudi športni center Falcon in Heritage v Nad Al Shebi, kjer lahko obiskovalci izvejo več o vlogi teh neverjetnih bitij v emiratski kulturi.

Potapljanje in nabiranje biserov

Preden je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja Dubai postal središče nafte, je bila glavna panoga v mestu potapljanje za iskanje biserov in trgovina z njimi. V začetku 20. stoletja je bilo v Dubai Creeku zaposlenih več kot 7000 moških, ki so iskali bisere. Do leta 1917 je ta panoga vključevala skoraj celotno moško populacijo Dubaja. Potapljanje za lov biserov zagotovo ni bil lahek poklic. Mornarji so bili na morju od maja do septembra, od tega so se potapljali nekje 14 ur na dan. Poklic je zahteval tudi veliko spretnosti, saj so potapljači z enim vdihom s pomočjo uteži dosegli globino 40 čevljev, ki so jo nato še pregledovali za biseri. Dubai je tej panogi namenil poseben muzej, ki vsebuje izjemno zbirko redkih arabskih biserov ter zbirko potapljaške opreme, orodij, zemljevidov in ostale zapuščine.

Dubai je poln tradicionalnih zgradb

Dubai je dom prve 3D tiskane stavbe

Dubai je zahvaljujoč odkritju naftnih zalog leta 1966, hitro rastel in se razvijal. Odličen primer, ki kaže kako močno se je mesto spremenilo je, število avtomobilov na njegovih cestah. Avtomobili so bili v šestdesetih letih zelo redki. Danes je v Dubaju približno 1,4 milijona registriranih vozil. Težko si je predstavljati, a 50 let nazaj, je imel Dubai le 13 registriranih vozil. Še en primer, ki odlično ponazarja spremembe v mestu je, da ima Dubai prvo poslovno zgradbo, ki je v celoti narejena s pomočjo 3D tiska.

Mesto Dubai se je s tem dosežkom pojavljalo na naslovnicah leta 2016, saj je postalo prvo mesto na svetu, ki je uspešno zgradilo stavbo z uporabo tehnik 3D tiskanja. Tri leta pozneje je Dubai dosegel še eno prvo mesto. Razglašen je bil za mesto s prvo stavbo, ki je bila zgrajena s 3D tiskanjem in je hkrati tudi največja 3D tiskana stavba na svetu. Stavba ima dve nadstropji in v višino meri 9,5 metrov. Za postavitev so potrebovali le tri gradbene delavce in tiskalnik. Ta dosežek je motiviral vlado, ki si je zastavila cilj, da bo do leta 2030 3D tisk uporabljen v 25 % primerov vseh gradbenih del.

Avtor: Ana Nikolć

Vir slik: Pixabay

2
300 SEK