MasterChef Slovenija: Zmagovalci vseh sezon

28. maj. 2024, ob 16.52
Posodobljeno pred 5 dnevi
205
320 SEK

V tem trenutku lahko spremljamo že jubilejno deseto sezono Masterchefa Slovenija. To je odlična priložnost, da skočimo v preteklost in preverimo vse zmagovalce, tekmovalce in sodnike Masterchefa vse od začetka.

Povzet po britanski verziji MasterChef je slovenski resničnostni šov MasterChef Slovenija zaživel aprila 2015, ko so pred tekmovalce stopili sodniki Luka Jezeršek, Karim Merdjadi in Alma Rekić. Koncept je nespremenjen, petdeseterica ljubiteljskih kuharjev širom Slovenije se pomeri v izločevalnih avdicijah, napreduje pa jih šestnajst. Ti se nato v seriji oddaj borijo za naziv MasterChef Slovenije in nagrado 50 tisoč evrov.

Masterchef – 1. sezona

 • Zmagovalec: Sašo Miljuševič

Tekmovalci: Alen Rupnik, Amir Lulić, Blaž Ivanovič, Dorian Rudolf Spanzel, Eva Strniša,
Jernej Nejc Goličnik, Karmen Kozjek, Katja Černjak, Maja Predalič, Miha Hauptman, Robert Gomboc, Sašo Miljuševič, Tamara Fortuna, Tilen Stropnik, Tjaša Koren, Zala Šenk.

Masterchef – 2. sezona

 • Zmagovalec: Darko Klemen

Tekmovalci: Matej Zupančič, Sašo Kremič, Nina Berginc, Lovro Miler, Darko Klemen, Anka Alt, Tomaž Goršič, Valentina Žerjal, Oriana Girotto, Igor Misdaris, Jelena Vadnjal, Alenka Resinovič – Reza, Tulio Furlanič, Luka Korenčič, Diego Barrios Ross in Katerina Gjorgjievska – Kamala.

Masterchef – 3. sezona

 • Zmagovalec: Sara Rutar

Tekmovalci: Nina Plahčinski Drobne, Sara Rutar, Klara Avsenik, Mojca Gorkič, Elvis Kudić, Sašo Šketa, Iztok Jovan, Dušan Godunc, Sašo Bertoncelj, Sašo Weilgoni – Mš, Salome, Lea Plut, Klemen Mramor – Clemens, Boštjan Meglič – Peška, Lucija Ćirović in Natalija Kolšek.

Masterchef – 4. sezona

 • Zmagovalec: Jaka Mankoč

Tekmovalci: Alja Viryent, Anna Paynich, Tibor Baiee, Vladka Šetinc, Mojca Blaško, Petra Lorber, Nina Fugina, Miro Mišljen, Simone Michielen, Jaka Mankoč, Gašper Kramar, Žan Bukovnik, Leon Oberstar, Siniša Vasiljev, Jernej Žavcer in Boris Cesar.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Masterchef – 5. sezona

 • Zmagovalec: Anže Kuplenik

Tekmovalci: Andrej Težak – Tešky, Sandra Salihović, Anže Kuplenik, Nastja Novak, Bojan Bešter, Tina Hrastnik, Maj Janežič, Špela Golob, Klemen Lampič, Sanja Sirk, Klemen Orter, Mateja Ulaga, Tit Gomez, Lučka Kotnik, Tomaž Zevnik in Jadranka Baraga.

Masterchef – 6. sezona

 • Zmagovalec: Žan Milosavljević

Tekmovalci: Iza Logar, Kaja Balentič, Kaja Jurač, Kristina Jakopič, Žan Milosavljević, Žiga Deršek, Jerneja Trofenik Dimnik, Ana Potočnik, Gašper Peklaj, Tanja Pirc, Sandi Komlanc, Mojca Kravina, Peter Mužič, Miha Robnik, Eva Kastelic in Jernej Smolinger

Masterchef – 7. sezona

 • Zmagovalec: Bruno Šulman

Tekmovalci: Robert Anže Blažič, Karolina Podvršnik, Damijan Stingl, Katarina Uplaznik, Adam Šerc, Katja Ulčar, Dušan Šubic, Kimi Zupančič, Ljubislav Petrovski, Maša Trubačev, Žiga Gabrovec, Natalija Palačković, Patricija Horvat, Bruno Šulman, Irena Kos Mlakar in Alana Vrviščar.

Masterchef – 8. sezona

 • Zmagovalec: Luka Novak

Tekmovalci: Evita Antončič, Bernard Bečan, Žanet Breški, Pia Brglez, Maša Cimermančič, Timotej Cizej, Anita Ferlin, Daša Fiegl, Jure Galičič, Januš Grm, Marko Hriberšek, Miro Jurjevič, Luka Novak, Zala Resnik Poljašević, Petra Trofenik in Fabijan Wakounig.

Masterchef – 9. sezona

 • Zmagovalec: Zala Pungeršič

Tekmovalci: Aljoša Galun, Anja Fir, Barbara Nonis, Brina Robinik Kobal, Doris Vlah, Lucijan Lipovšek, Marko Lapajne, Marko Vertačnik, Nik Marolt, Sabina Jeršin, Sandra Dobaj, Saša Košuta, Špela Leskovar, Tilen Belošević, Zala Pungeršič in Žiga Škvorc.

Masterchef – 10. sezona

Zmagovalec: ?

Tekmovalci: Klara Šmigoc, Matjaž Vengust, Barbara Perić, Jure Pavlič, Amadeja Lube, Rok Novak, Matej Muhvič, Martina Pušnik, Luka Pangos, Julija Bukvič, Andreja Špeh, Domen Beribak, Lidija Subašić, Blanka Erniša in Dana Ilić.

Zmagovalci MasterChef Slovenija

Zmagovalci MasterChef Slovenija, na sliki Bruno Šulman – zmagovalec 7. sezone

Sodniki Masterchefa

V vseh sezonah sta sodelovala in sodelujeta Luka Jezeršek in Karim Merdjadi. V prvih treh sezonah je bila Alma Rekić tretji član, nadomestil pa jo je Bine Volčič, ki je pri resničnostnem šovu sodeloval v šestih sezonah, v deseti pa ga je zamenjal Mojmir Šiftar.

Luka Jezeršek: Luka je eden od štirih bratov družinskega podjetja Jezeršek gostinstvo, ki z več kot 35-letno tradicijo in izkušnjami na področju gostinstva in organiziranja pogostitev na različnih dogodkih uspešno deluje tako doma kot v tujini. Luka na kulinariko gleda kot na posel. Prepričan je, da dobra hrana ni samoumevna, zato kot vodja kuhinje na Dvoru Jezeršek in v Restavraciji Blejski grad skrbi za razvoj novih konceptov, jedi in načinov postrežbe. V kuhinji opazi in prepozna vsak spodrsljaj, zato je velikokrat zahteven učitelj. Z ustanovitvijo Akademije Jezeršek se je našel tudi v poučevanju, kjer z veseljem vsem generacijam podaja svoje kuharsko znanje iz sveta kulinarike.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Karim Merdjadi: Leta 1988 je končal šolanje gostinstva na Bledu. Nato je odšel v vojsko, kjer je delal tudi kot kuhar. Odšel je v Le Cordon Bleu v Francijo. Tam se je istočasno šolal za kuharstvo in slaščičarstvo. Po cele dneve se je učil in delal. Po Franciji je delal v Španiji. Ko je prišel domov, je začel na noge postavljati restavracijo in delal sto ur na teden. Takrat je ugotovil, kaj vse mora še vodja znati, preden odpre restavracijo. Potem je štiri leta in pol delal kot osebni kuhar za veleposlanika komisije EU. Pokrival je vse uradne večerje in protokole.

Mojmir Šiftar: Rosnim 30 letom navkljub ima mnogo mednarodnih nagrad, ki ga postavljajo ob bok slovenskim kuharskim legendam. Kuhinjo je začel voditi pri 22. letih, pri 23. je izdal svojo prvo kuharsko knjigo 44 odtenkov čaja. Je trikratni S. Pellegrino Young Chef polfinalist, v prvi izdaji mednarodno priznanega vodiča Gault&Millau Slovenija pa si je prislužil naziv Mladi talent.

Sodniki MasterChef Slovenija

Sodniki MasterChef Slovenija

Masterchef skozi 4 osnovne izzive

Že od prve epizode leta 1990, ko se je predvajala v Veliki Britaniji, je oddaja praktično enaka. Čeprav se v določenih državah in sezonah nekoliko razlikuje, jo sestavljajo štirje osnovni izzivi. To so:

 • Izziv presenečenja: V tem izzivu vsi tekmovalci dobijo enake sestavine, s katerimi morajo v določenem času pripraviti jed, ki bo navdušila sodnike, pri čemer lahko uporabijo vse ali le določene sestavine, ki jih najdejo v škatli. Med izbranimi jedmi sodniki izberejo zmagovalno jed in njen avtor dobi prednost pri naslednjem testu.
 • Test kreativnosti: Sodniki zmagovalca prejšnjega izziva odpeljejo v trgovino, kjer mu podrobneje razložijo temo naslednjega testa in mu omogočijo, da izbira med tremi sestavinami/jedmi/temami in s tem določi, kaj bodo morali kuhati tudi vsi drugi tekmovalci. Sodniki poskusijo jedi vseh tekmovalcev in na koncu določijo najboljša dva, ki postaneta vodji skupin na naslednjem izzivu.
 • Skupinski izziv: Tekmovalci se razdelijo v dve skupini in dobijo usmeritve, na podlagi katerih morajo pripraviti jed oz. meni za določeno število gostov. Gostje in sodniki poizkusijo jedi obeh skupin in nato glasujejo za skupino, katere jed jih je najbolj prepričala. Skupina, ki dobi manj glasov, gre na izločitveni test, zmagovalna skupina pa je pred tem testom varna.
 • Izločitveni izziv: Kuharji slabše skupine na izločitvenem izzivu tekmujejo eden proti drugem v pripravi točno določene jedi v omejenem času. Vsi krožniki gredo pred sodnike in tekmovalec, ki je pripravil najslabši krožnik, mora vrniti svoj predpasnik ter zapustiti kuhinjo, kar zanj pomeni konec tekmovanja.

Avtor: ŽK, FOTO: 24ur.si, masterchef.com

 

205
320 SEK