Novoletna večerja – okusni recepti
Novo leto je pred vrati in tudi v kulinaričnem pogledu se mora leto končati z velikim pokom. Novoletna večerja nakazuje dober konec leta in boljše prihajajoče leto. Prav z novoletnimi recepti se je potrebno lotiti večerje, ki je zadnji obrok leta. Letošnje leto je bilo vsekakor težko in naporno, lahko bi predvidevali tudi to, da je mnogim zmanjkalo nekaj navdiha za ustvarjanje popolnega obroka za praznik. Za vas smo pripravili nekaj idej in receptov novoletne večerje, ki vam bodo olajšali zadnje dni tega leta. Več o tem smo že pisali tukaj.
Novoletna večerja z recepti in idejami
Ker je najdaljša noč v letu pomemben prelom naših življenj, mora biti tudi večerja temu primerna. V nadaljevanju lahko najdete recepte za predjed, glavno jed in sladico. Pri vsaki pa še nekaj idej, ki jih lahko uporabite za vsakega izmed hodov na večerji. Recepti noveoletne večerje naj bodo tradicionalni, a še dvoolj sveži, da bodo lahko gostje še bolj navdušeni. Vsaki lahko dodate svojo osebno noto, kar bo jed še izboljšalo. V nadaljevanju najdete tri recepte , ki so v celoti razloženi in prikazani. Poleg tega pa lahko dostopate tudi do več kot petdesetih idej za predjedi in sladice, ki so po navadi kar najtežje za realizirati v mislih.
Novoletna večerja: recept za predjed – Koktejl rakci
Kakor staromodno se že slišijo koktejl rakci, niso pravzaprav nikoli iz mode. So idealen pripadnik receptov novoletnih večerij in s pravilno izvedbo tudi zelo okusni spremljevalec večera. Naj si bo zabava ali le družinska večerja, koktajl rakci so čudovita izbira. Pripravljalni čas jedi bo trajal manj kot eno uro, njegova lahkotnost pa pomeni odlično sodelovanje s preostalimi jedmi.
Sestavine za rakce:
- 1 kg ledu
- 6 skodelic vode
- 2 žlički soli
- 2 žlički sladkorja
- ½ čebule
- 1 žlička sesekljanega peteršilja
- 2 limoni
- 1 kg rakcev, pripravljenih
Sestavine za koktajl omako:
- ½ skodelice čili omake
- ½ skodelice kečapa
- 1 žlička limonine lupine
- 2 žlički limoninega soka
- 1 žlička hrena
- 1 žlička Worcester omake
- Pekoča omaka, po želji
- Sol po želji
Navodila priprave za koktejl rakce
Veliko skledo do polovice napolnite z ledom in prelijte z vodo ter postavite k strani. Limono narežite na rezine. V velikem loncu zmešajte vodo, sol, sladkor, čebulo in peteršilj. Preostanek limone stisnite v lonec in zavrite. Ugasnite po vrenju in dodajte rakce. Pustite stati dokler rakci ne postanejo roza in kuhani – približno tri minute. Rakce poberite iz lonca v skledo z ledom. Za omako vstavite vse sestavine v skledico in premešajte dokler ne dobite celote. Koktejl rakce postrezite z omako.
Ideje za predjed – recepti novoletne večerje
V nadaljevanju oziroma na spodnji povezavi, do katere lahko dostopate s klikom na sliko, lahko najdete kar nekaj čudovitih idej za predjedi. Petindvajset različnih predjedi. Vse od pomak in sirovih kroglic do zelenjavnih ražnjičev in mesnih kroglic. Tako kot smo povedali že pri samem začetku, se lahko tudi tu podpišete pod vsak recept z lastnim podpisom in ga preustvarite po svoje.
Novoletna večerja: recept za glavno jed – Svinjska rebra s kremno polento
Glavna jed je vsekakor lahko mesnata, pri novoletni večerji se bi to že skoraj spodobilo. Tokrat so bila izbrana svinjska rebra, ki jim boste dodali kremasto polento. V nadaljevanju najdete recept novoletne večerje za svinjska rebra s kremno polento, ki bo napolnila želodce vseh zbranih na zadnji večer v letu.
Sestavine za rebra:
- 1,8 kg svinjskih reber
- Sol in poper
- 1 žlička olivnega olja
- 2 mala korenjčka, sesekljana
- 2 zeleni
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlički paradižnikovega koncentrata
- 1 ½ skodelice suhega rdečega vina
- 1 konzerva paradižnikove mezge
- Ščepec rožmarina
- 1 ½ začinjene omake
- Dva ščepca timijana
- 1 skodelica jušne zakuhe
Sestavine za polento:
- 4 skodelice mleka
- 4 žličke masla
- Sol
- 250 gramov instant polente
- ½ skodelice naribanega sira
Navodila priprave za svinjska rebrca s kremno polento
Svinjska rebra, ki ste jih izbrali potapkajte s papirnato brisačo, da se nekoliko posušijo. Začinite jih s soljo in poprom (po želji). Odlična možnost je nekaj ur mariniranja, a če vam ne bo uspelo, je tudi hitrejši način dober. V pekač dodajte rebra in polijte z oljem. Dodajte korenje, zeleno, čebulo in česen ter postavite v peč. V nadaljnjem postopku dodajte ostale sestavine in rebra občasno obrnite.
Za polento bo potrebno zavreti mleko, maslo in sol. Vmešajte polento in kuhajte z mešanjem dokler polenta ne dobi želene oblike. Dodajte sir in če se premočno zgosti še nekaj vode. Ko so rebra pečena, jih dodajte polenti in postrezite z nekaj čara.
Novoletna večerja: recept za sladico – Oreo kroglice
Sladica po novoletni večerji bo tokrat čokoladno obarvana. Vsekakor se lahko odločite za karkoli drugega, kar vas bo pričakalo v nadaljevanju. Ideje za recepte novoletnih večerij so vedno zanimive in čarobne. Tudi tokratne oreo kroglice so enake.
Sestavine za oreo kroglice:
- 1 paket oreo piškotov
- 1 paket kremnega sira (220 gramov)
- Tablica čokolade po želji
- Posip po želji
Navodila priprave oreo kroglic
Kremni sir naj bo na sobni temperaturi. Polovico oreo piškotov zmeljite v zelo grobe drobtine, drugo polovico pa v fino mlete drobtine. Oboje dodajte v mešalec in dodajte kremni sir ter premešajte. Maso, ki je nastala, oblikujte v kroglice s pomočjo žlice za sladoled in postavljajte na pladenj. Pladenj dajte za dvajset minut v hladilnik. Po pretečenih dvajsetih minutah začnite topiti čokolado dokler ne dobite tekoče zmesi. Vsako kroglico potopite v čokolado in dvignite s pomočjo vilice. Kroglico postavite nazaj na pladenj in nadaljujte dokler ni več kroglic. Po tem koraku dodajte še želen posip in vaša sladica je pripravljena.
Novoletna večerja: Ideje za sladico – recepti novoletne večerje
Sladica bo zadnja reč, ki jo boste pojedli v tem letu. Če se boste držali vrstnega reda seveda. Na spodnji sliki oziroma povezavi lahko dostopate do briljantne ideje za sladice, ki bodo na meniju novoletne večerje. Recepti za krožnik sladic, ki lahko navduši prav vsakega gosta s svojim okusom. Raznolike sladice na istem krožniku so varna izbira, ki je nikakor ne gre spregledati.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, pinterest.com