Ričet: večna klasika za nedeljsko kosilo

2
310 SEK

Ričet je priljubljena jed, ki jo jemo že desetletja. Njegova lepota leži v tem, da ima bogat okus in teksturo, pa vendar je dokaj preprost za pripravo. Kako torej pripraviti popoln ričet, katere sestavine potrebujemo in koliko časa nam bo vzela sama priprava?

Ječmen: osnova ričeta

Ričeta ne moremo skuhati brez ječmena, ki predstavlja njegovo osnovno sestavino. Ječmen je tudi dober za zdravje – vsebuje ogromno vitaminov in mineralov, ki koristijo vašemu telesu in so nujni za njegovo optimalno delovanje. Je bogat vir vitamina B1, vlaknin, magnezija, fosforja, mangana ter antioksidantov, ki znižujejo tveganje za nastanek srčnih in rakavih obolenj.

Vitamin B1

Vitamin B1 je eden izmed najpomembnejših vitaminov. Igra pomembno vlogo v delovanju vašega živčnega sistema, srca in drugih mišic. Ključen je tudi zato, ker pomaga telesu ogljikove hidrate, ki jih zaužijete s hrano, pretvarjati v energijo.

Magnezij 

Magnezij po drugi strani pomaga zniževati raven sladkorja v krvi, kar zmanjšuje tveganje za nastanek diabetesa tipa 2.

Mangan

Mangan je močan antioksidant, in tako pomaga zniževati tveganje za nastanek oksidativnega stresa v vašem telesu, ki lahko nastane zaradi delovanja škodljivih prostih radikalov. S tem tudi varuje vaš živčni sistem in delovanje vaših možganov. Poleg tega v kombinaciji s cinkom in kalcijem krepi vaše kosti. Koristen je tudi zato, ker ima protivnetne učinke ter pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Fosfor

Fosfor pomaga telesu pri rasti kosti, zato je še posebej pomemben za otroke. Je zelo pomemben element, ko pride o zdravja kosti, tako pri otrokih kot tudi pri odraslih, takoj za kalcijem. Po drugi strani se ga splača jesti vsem starostnim skupinam, saj izoljšuje prebavo in telesu pomaga pri tvorbi beljakovin ter obnovi poškodovanih celic. Igra tudi ključno vlogo v delovanju ledvic, srca in možganov.

Visoka vsebnost vlaknin

Dobra stran ječmena je tudi to, da je zaradi vseh vlaknin zelo nasiten, tako da lahko zmanjša občutek lakote, obenem pa zaradi istega razloga tudi pomaga izboljšati vašo prebavo. Če si želite izgubiti kakšen kilogram na zdrav način, se vam zato splača vključiti ječmen (in ričet!) v svojo dieto. Visoka vsebnost vlaknin je dobra za vas tudi zato, ker preprečuje nastanek žolčnih kamnov. Ti lahko sicer nastanejo v žolčniku, ki proizvaja kislino, s katero prebavljate.

Ječmen je zelo priročen, ker je vsestranski. Lahko ga dodate v svojo dieto in z njim zamenjate manj zdrave priloge, kot so npr. testenine iz bele moke ali bel oluščen riž. Dodamo ga lahko tako k juham in solatam kot tudi mesnim jedem vseh vrst. Lahko ga dodate tudi sladkim jedem, npr. v muesli, ki ga jeste za zajtrk. Prileže se tako še vedno topel kot tudi hladen, njegova uporaba pa je resnično široka, tako da si lahko date duška pri svoji kreativnosti!

Antioksidanti 

Ta mesec smo že pisali o nujnosti antioksidantov za zdravje vašega telesa. Antioksidanti nevtralizirajo za vaše telo škodljive proste radikale, ki lahko poškodujejo vaše celice. To storijo tako, da radikalom “darujejo” elektron.

Če se prosti radikali preveč namnožijo, lahko poškodujejo preveč celic v telesu, in to lahko povzroči t. i. oksidativni stres v telesu. Ta je še posebej škodljiv v živčnem sistemu, saj lahko vpliva na delovanje vaše kognitivne funkcije.

Načeloma telo ohranja ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Telo lahko samo tvori nekatere antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale; druge lahko dobimo s prehrano, kadar nam jih primanjkuje. Antioksidanti se načeloma nahajajo v sveži prehrani, v mnogih vrstah zelenjave in sadja.

Na nastanek oksidativnega stresa lahko vplivajo različni faktorji: življenjski slog, nezdrava in neredna prehrana, onesnaženost okolja, v katerem živite in delate. Dolgotrajni oksidativni stres igra pomembno vlogo v staranju, poškoduje celice, beljakovine in celo DNA telesa, vendar se z zdravo prehrano in aktivnim življenjskim slogom lahko učinkovito borite proti procesu nastanka oksidativnega stresa.

Recept za okusni ričet

Ričet je odlična tolažilna in nasitna hrana, ki se prileže po dolgem in napornem dnevu. Ni najbolj elegantna ali vizualno estetska jed, vendar ima fantastičen okus, če jo le pripravite prav. Obstajajo različne verzije; če želite, se lahko malo igrate s količino sestavin ter dodate več zelene, čebule, česna, paradižnika ali korenja. Tako boste našli svojo značilno verzijo ričeta, ki vam najbolj odgovarja. Vzemite spodnji recept kot neko osnovno vodilo.

Ričet se tradicionalno pripravlja z mesom. Uporabite lahko različno meso, tako šunko kot tudi klobaso. Nekateri v ričet radi dodajajo tudi grah, ki prav tako odlično pristaja v recept.

Potrebujete:

dve skodelici ječmenove kaše;

nekaj lovorovih listov;

česen;

čebulo;

1 večji paradižnik;

1 večjo papriko;

1 večji korenček (ali 2 manjša);

zeleno;

peteršilj;

250 g šunke;

skodelico rdečega fižola;

maslo;

zelenjavno kocko, sol in poper.

Priprava: 

  1. korak: obstajajo različna mnenja o tem, katere sestavine morate prve postaviti v lonec. V različnih receptih boste našli različen vrstni red. Načeloma je najbolje začeti z osnovo ričeta: ječmenom in mesom. Ječmen torej najprej izperite pod mrzlo vodo, da se znebite vseh nečistoč. Dodajte nekako devet skodelic vode v lonec na štedilniku in prižgite ploščo. Dodajte šunko, narezano na majhne kocke, in pa dva radodarna ščepca soli.

2. korak: ječmenova kaša s šunko naj se potem, ko voda začne vreti, na zmerni temperaturi kuha kakšno uro. V tem času se lahko lotite priprave zelenjave. Operite in narežite paradižnik, papriko, zeleno in korenček na enakomerne majhne koščke. Prav tako naredite tudi s čebulo in česnom. Uporabite nekako od dva do tri stroke česna, odvisno od velikosti – če so zelo majhni, raje dodajte kakšnega več, in obratno.

3. korak: potem, ko se je ječmenova kaša na zmerni temperaturi kuhala že kakšno uro, lahko dodate vso svojo zelenjavo. Dodajte še vsaj dve skodelici vode, po potrebi še malo več. Ohranite ploščo na zmerni temperaturi.

4. korak: uporabite manjši šopek peteršilja in ga narežite na drobno. Dodajte v lonec, skupaj z lovorjem in zelenjavno kocko.

5. korak: poprajte po želji in temeljito premešajte. V pokritem loncu naj se ričet kuha še naslednje četrt ure, da se okusi lepo razvijejo. Dodajte dve žlici masla.

6. korak: medtem operite rdeči fižol pod vodo in ga dodajte v lonec. Kuhajte še naslednjih 10 minut. Če je ričet pregost, lahko vedno dodate še malo vode.

7. korak: postrežite še toplo. Poskrbite le, da boste odstranili vse lovorjeve liste – ti niso namenjeni zaužitju, ampak poskrbijo samo za aromo, vonj in okus.

Dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

2
310 SEK