Strup hujši od sladkorja, številni Slovenci ga jedo skoraj vsak dan: živilo, ki bi se mu morali vsekakor izogniti
Strup hujši od sladkorja, ki ga številni Slovenci uživajo skoraj vsak dan. Gre za živilo, ki bi se mu morali v velikem loku vsekakor izogniti. Je torej en ogljikov hidrat nevarnejši od sladkorja?
Kaj je maltodekstrin?
Čeprav marsikdo verjame, da je sladkor najbolj škodljiv za zdravje, obstaja ogljikov hidrat, ki je še nevarnejši. Dr. Eric Berg, strokovnjak za zdravje, opozarja na resno nevarnost maltodekstrina, ki lahko negativno vpliva na raven sladkorja v krvi in ga označuje za nevarnejšega od samega sladkorja.
Ketoza, stanje, v katerem telo kuri maščobe namesto glukoze, ima številne zdravstvene koristi – na primer izgubo teže, boljši nadzor ravni sladkorja v krvi in zmanjšanje tveganja za bolezni srca. Znano je tudi, da ketoza zmanjšuje občutek lakote, povečuje raven energije in izboljšuje zdravje kože. Dr. Berg meni, da je pomembno izogibati se maltodekstrinu, če želite ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi.
Zakaj je nevaren?
»Maltodekstrin je veliko bolj nevaren od navadnega sladkorja,« pravi dr. Berg. »Medtem ko ima sladkor glikemični indeks okoli 65, je pri maltodekstrinu med 116 in 136 – kar pomeni, da veliko močneje in nevarneje vpliva na raven sladkorja v krvi.«
Prisoten v številnih živilih
Maltodekstrin se nahaja v številnih dietnih izdelkih in se pogosto uporablja kot polnilo v živilih, ki se oglašujejo kot ‘brez sladkorja’, a dejansko vsebujejo visoke količine tega ogljikovega hidrata. Gre za polisaharid, vrsto ogljikovega hidrata, sestavljenega iz več sladkorjev, ki se običajno pridobiva iz koruze, pšenice, riža, krompirja ali tapioke.
Čeprav tehnično ni sladkor, lahko maltodekstrin povzroči nenaden porast ravni sladkorja v krvi zaradi svojega zelo visokega glikemičnega indeksa. Če je pridobljen iz pšenice, lahko vsebuje sledi glutena, kar predstavlja težavo za ljudi z alergijo ali preobčutljivostjo nanj.

Maltodekstrin najdemo v številnih predelanih živilih: pekovski izdelki (kruhki, krekerji, granola ploščice); žitarice in napitki za zajtrk; brezalkoholne gazirane pijače; bonboni in drugi sladkarije; mlečni izdelki (npr. instant pudingi, gotove jedi); prelivi za solate; juhe in zamrznjene jedi; nadomestki mesa; športne pijače ter testenine.
Prekomerno uživanje hrane, ki vsebuje maltodekstrin, lahko povzroči povečan vnos sladkorja, zmanjšan vnos vlaknin in pretirano uživanje predelane hrane, kar povečuje tveganje za visok holesterol, pridobivanje telesne teže in razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Zaradi svojega visokega glikemičnega indeksa lahko maltodekstrin povzroči nenaden dvig ravni sladkorja v krvi, kar je nevarno za vaše zdravje.
(us; FOTO: Pixbay)