Zdravljenje alkoholizma: kdaj, kako in kje

2
310 SEK

Tako kot vsaka druga je odvisnost tudi alkoholizem, zdravljenje alkoholizma pa ima kljub temu, da živimo v 21. stoletju, še vedno negativen prizvok, nekaj, česar se je treba sramovati. Pa se v resnici ni treba, saj lahko zdravljenje alkoholizma vzamemo kot zdravljenje katere koli druge bolezni.

Odvisnost od alkohola je ena od najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni pri nas in v svetu. Na žalost pa bolezen, ki zahteva zdravljenje alkoholizma, ne prizadene le človeka samega, ampak tudi tiste v bližini – svojce, sosede, sorodnike prijatelje. Ne pravijo zaman, da alkohol razbija družine in prav gotovo ste tudi sami že slišali najrazličnejše zgodbe o očetu (ali mami) alkoholiku, ki je doživljal izbruhe nasilja, agresije, se odlično vživel v vlogo žrtve in spretno izigraval vse okoli sebe. Na zdravljenje alkoholizma pa ni niti pomislil Prav zato je pomembno, da zdravljenje alkoholizma ne zadeva le tistega, ki je od alkohola odvisen, ampak tudi tiste, ki so mu blizu.

alkohol-pitje-pixabayMalo je takih, ki se alkoholu odpovedo sami od sebe

Zdravljenje alkoholizma je dolgotrajen proces, ki zahteva spremembo načina življenja celotne družine in morda celo širše okolice nesrečnika, ki se je vdal alkoholu. Tisti, ki se je alkoholu zmogel odreči sam, lahko na tem mestu izrečemo samo veliko pohvalo – za trud, pogum in vztrajnost. Sicer pa zdravljenje alkoholizma pri tistih, ki si sami ne morejo pomagati, še vedno poteka zlasti v zdravstvenih ustanovah, ki sodelujejo z drugimi organizacijami in društvi. Na tem mestu je treba poudariti še nekaj: zdravljenje alkoholizma ne bo prav nič pomagalo, če se alkoholik ne želi zdraviti in če nima močne volje, da bi se spremenil. Na žalost siljenje v zdravljenje alkoholizma ne pomaga, zato je le težko reči, kaj je treba narediti v tem primeru – morda le potrpežljivo čakati in odvisnika nagovarjati, da je lahko v življenju boljši, srečnejši, sposobnejši …

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

Vzroke za alkoholizem in posledično zdravljenje alkoholizma lahko iščemo marsikje: v človeku samem, okolju, nenazadnje tudi v genih. A vsak, ki ima kaj soli v glavi, ve, da se na dednost ne gre preveč izgovarjati. Res je, da v manjši ali večji meri podedujemo dispozicije, vendar pa je na nas, koliko se bomo ravnali po njih. Na naše delovanje in mišljenje vplivata tudi okolje in pa še posebej človek sam. Človek z nizkim samospoštovanjem, nižjo izobrazbo, s težavnim otroštvom (alkoholizem in nasilje staršev) ali stresnim načinom življenja ima sicer več možnosti, da bo potreboval zdravljenje alkoholizma, vendar pa nikakor ne moremo dovolj poudariti, kako pomembno je, kakšen je človek v sebi. Če je vztrajen, če uspešno sledi svojim ciljem in jih tudi dosega, če opojne omame ne doživlja kot beg pred težavami, če svoje težave rešuje sam, če zna zares živeti, potem ga alkohol verjetno ne bo potegnil vase. Znani so namreč primeri, ko so nekateri že priznali, da bi potrebovali zdravljenje alkoholizma, pa so se potem kar čez noč odločili, da s pitjem prenehajo. In jim je zares uspelo. Znani pa so tudi primeri, ko je alkoholik na zdravljenje alkoholizma odšel večkrat, a se je sčasoma spet podal na stara, škodljiva pota.

alkohol-pixabayV katerem primeru je zdravljenje alkoholizma priporočljivo

Če imate ob sebi koga, za katerega menite, da bi potreboval zdravljenje alkoholizma, se o tem najprej prepričajte, nato pa ga pogumno soočite s svojim mišljenjem. Bodite pozorni na to, ali človek vztraja pri pitju, čeprav se zaveda njegovih škodljivih posledic, ali ima z obvladovanjem pitja težave, ali je želja po pitju tako močna, da zato zanemarja druge svoje obveznosti … Ta potrebuje zdravljenje alkoholizma. Če svojo odvisnost skriva pred vami (steklenice so skrite na najbolj nemogočih mestih, iz ust mu smrdi, čeprav pitje zanika in vztrajno trdi, da lahko preneha, kadar se mu zahoče), je to še en očiten znak, da je stanje resno in da bi bil pogovor na temo zdravljenje alkoholizma dobrodošel. Alkoholika je morda sram in trpi ob spoznanju, da si sam ne more pomagati, zato pa lahko morda zabrede še globlje, saj mu beg v omamo predstavlja tudi beg pred svojimi težavami. Velikokrat se pojavijo tudi ostre besede in nasilje, zato je trebi biti pri postopanju s tistim, ki potrebuje zdravljenje alkoholizma, potrpežljiv, a vseeno pogumen in vztrajen. Le redki se sami odločijo, da gredo na zdravljenje alkoholizma, v veliko primerih pa na pot ozdravitve zakorakajo šele ob krutem ultimatu: ali prenehaj piti ali pa te zapustim.

Kako poteka zdravljenje alkoholizma

Zdravljenje alkoholizma je proces v več korakih, prenehanje pitja pa je le prvi korak h končni ozdravitvi. Ob nenadnem prenehanju pitja bolnik največkrat doživlja hudo krizo, lahko postane celo nevaren, zato nekateri že v tej fazi, s katero se začne zdravljenje alkoholizma, potrebujejo zdravnika, ki lahko z ustreznimi zdravili prepreči delirij.

Najbolje je, da gre alkoholik k zdravniku za zdravljenje alkoholizma skupaj s svojim partnerjem, svojcem ali kom drugim, ki mu zaupa. Tovrstnih ambulant je v Sloveniji veliko (resnici na ljubo smo narod, ki rad nagne preveč), na voljo so tudi skupine anonimnih alkoholikov, medtem ko podobne skupine obstajajo tudi za svojce tistih, ki potrebujejo zdravljenje alkoholizma. Ambulantno zdravljenje alkoholizma lahko obsega le diagnostiko in svetovanje, lahko pa kot daljše samostojno zdravljenje.alkohol1-pixabay

Skupin in društev, ki jim je zdravljenje alkoholizma skupna tema, je malo morje, z nekaj brskanja po spletu ali pa zgolj z vprašanjem komu, ki je že šel čez ta proces, pa lahko hitro najdete sebi najbližjo. Zdravljenje alkoholizma sicer traja dolgo časa, mesece in leta – toliko časa, da alkoholik in njegova partner uredita vsak sebe, svoje odnose in da se skupaj naučita zaživeti na novo, brez alkohola, vendar pa v zadovoljstvu in veselju – do smrti.

Bolnišnično zdravljenje alkoholizma traja od enega meseca naprej, potem pa največkrat sledi obdobje tako imenovane dnevne bolnišnice (na oddelku ste ob delavnikih dopoldne), ki lahko traja okoli dva meseca. Zdravljenje alkoholizma sloni na abstinenci, ki omogoči ustrezne spremembe na področju mišljenja, čustvovanja, vedenja. Zdravljenje alkoholizma zajema veliko psihoterapije v več oblikah, sestajanje bivšega odvisnika in njegovega partnerja ali drugega svojca pa z drugimi bolniki lahko traja še več let.

Naj bo zdravljenje alkoholizma zadnja možnost

Seveda pa je zdravljenje alkoholizma šele tisti končni korak. Veliko lahko naredimo pri preprečevanju popivanja, saj je bil vsak alkoholik nekoč najbrž povsem zdrav, potem pa zaradi spleta različnih dejavnikov zabredel. Vsake toliko časa se vprašajte, ali morda prepogosto posegate po alkoholu, o tem pa brez slabe vesti povprašajte tudi svojce. Prav oni so tisti, ki bodo prvi opazili spremembe v vašem obnašanju. Naj bo zdravljenje alkoholizma na koncu vašega seznama: pred tem imate namreč še vedno možnost, da se iz krempljev alkohola rešite sami.

Avtorica: Mojca Sladič

2
310 SEK